Preşedintele Klaus Iohannis solicită rezolvarea urgentă a crizei guvernamentale, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. Ea afirmă că toate procedurile de desemnare a unui nou premier vor fi demarate abia atunci când Sorin Grindeanu va demisiona sau va fi revocat de Parlament, situaţie în care nu s-a ajuns.

Mădălina Dobrovolschi a precizat că preşedintele Iohannis “a luat act” că în interiorul coaliţiei de guvernare a apărut “o nemulţumire” şi se încearcă schimbarea întregului Cabinet.

”Preşedintele României a primit scrisoarea semnată de preşedinţii PSD şi ALDE prin care anunţă că au retras Guvernului sprijinul politic. Preşedintele României a luat act că în interiorul coaliţiei a apărut o nemulţumire în ceea ce priveşte activitatea Executivului şi că se doreşte schimbarea întregului Cabinet”, a spus Dobrovolschi.

Ea a precizat însă că, potrivit Constituţiei, paşii procedurali nu au fost încă îndepliniţi.

“Potrivit articolului 106 din Constituţia României, funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului. (…) Conform articolului 107, dacă prim-ministrul se află într-una din situaţiile prevăzute la art 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, preşedintel României va desemna un alt membru al Guvernului, ca prim-ministru interimar”, a explicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis.

Dobrovolschi a explicat că, în acest moment, nu ne aflăm într-una din aceste situaţii.

”Deocamdată nu ne află în niciuna dintre situaţiile menţionate în Constituţie. Când funcţia de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moţiuni de cenzură, preşedintele României va declanşa procedurile constituţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru”, a spus ea..

Dobrovolschi a adăugat că preşedintele Iohannis “solicită rezolvarea urgentă a crizei” din acest moment”şi a dat asigurări că şeful statului va respecta prevederile constituţionale în această situaţie.

”În situaţia în care Guvernul va fi demis conform Constituţiei, preşedintele României va urma cu celeritate paşii procedurali prevăzuţi în legea fundamentală. Preşedintele solicită soluţionarea urgentă a crizei din interiorul coaliţiei de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a coaliţiei este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Preşedintele României garantează respectarea Constituţiei în cadrul acestei proceduri”, a conchis Mădălina Dobrovolschi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, miercuri, că liderii coaliţiei îi vor trimite în această seară sau joi dimineaţă o adresă oficială prin care îl informează pe preşedintele Klaus Iohannis privind decizia legată de retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că nu este sarcina sa să obţină de la preşedintele Iohannis garanţiile că viitorul premier va fi de la PSD, garanţii pe care le-a solicitat pentru a demisiona, Grindeanu precizând că Liviu Dragnea nu a dat asemenea garanţii în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, scrie news.ro.

 

viewscnt

2 COMMENTS

  1. E clar: urmeaza un guvern PSD cu un ministru slugarnic la Justitie care sa-l scape pe Daddy de necazuri si un parteneriat strategic extins cu fosta Uniune Sovietica, asa cum a precizat aseara tov. Valcov. Uraaa/uraaa/uraaa.
    PS: cum ar veni, bolsevicii din fruntea PSD fac pishulica pe vizita istorica de la Washington.

Leave a Reply