Nu există riscul de a se renunța la Pilonul II de pensii, care, chiar dacă are management privat, este al statului, a explicat vineri Lia Olguța Vasilescu, întrebată dacă într-un final se va renunța la Pilonul II de pensii.
“Nu există așa ceva. Nu. Până la urmă Pilonul II e al statului, chiar dacă are management privat. Cum să renunțăm, e o legislație, sunt foarte mulți oameni care aparțin de acest pilon. Cum să renunțăm”, a declarat Lia Olguța Vasilescu citata de Agerpres.
Întrebată dacă va mai avea loc creșterea transferului contribuției individuale datorată la sistemul public de pensii, de la Pilonul I la Pilonul II, pentru a se ajunge la 6%, cât era prevăzut pentru anul 2016, acesta a afirmat că acel procent a fost stabilit într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar că acum nu crede că mai este cazul ca procentul să fie urcat în fiecare an.
De asemenea, acesta a spus că s-a discutat cu administratorii fondurilor de pensii de pe Pilonul II.
Lia Olguța Vasilescu declarat că, în ceea ce privește Pilonul II de Pensii, nu este vorba de o reducere a contribuțiilor, iar diminuarea procentului de la 5,1% la 3,75% a fost realizată din cauza întoarcerii sarcinii fiscale, în condițiile în care salariile pe brut cresc cu 20%, dar în sumă nominală, cât a fost virat anul acesta către Pilonul II de pensii, respectiv 7 miliarde de lei, va fi virat și anul viitor.
În prezent, contribuția virată către fondurile de pensii private este 5,1% din salariul brut, nivel nemodificat în ultimii doi ani.
Președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Iulius Postolache, arăta, recent, că orice modificare a arhitecturii sistemului de pensii pe Pilonul II va fi în detrimentul milioanelor de participanți care vor beneficia de pensie din acest sistem.
Pilonul II de pensii a făcut obiectul unor declarații politice în ultima perioadă, care au avansat atât ideea desființării cât și posibilitatea ca acesta să devină opțional.
Fondurile participante la Pilonul II aveau în septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanți și 7 miliarde de lei câștig net pentru participanți.
De ce ar fi al statului ?
Ce mentalitate. Ei văd orice bănuț ca fiind al statului (adică al lor). Abia aștept dezastrul de anul viitor căci cu asemenea diletanți la altceva nu te poți aștepta.