Statutul de membru al NATO şi prezenţa aliată pe teritoriul nostru consolidează cele mai robuste garanţii de securitate de care am beneficiat în istorie, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a avut o intervenţie la conferinţa internaţională “Gândirea Militară Românească – Dinamica arhitecturii de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina şi al noului Concept strategic NATO”.

El a vorbit despre relaţia ţărilor de pe Flancul Estic al NATO cu Rusia.

“Considerăm agresiunea rusă o ameninţare la modul nostru de viaţă şi la valorile noastre, dar nu putem spune că a fost neaşteptată. Am vorbit de mult timp de posibilitatea agravării situaţiei şi le-a atras atenţia aliaţilor, partenerilor noştri legat de escaladările continue ale situaţiei de securitate din regiune. Ţările de pe Flancul Estic al NATO au o relaţie lungă şi complicată cu Rusia. Istoria noastră legată de Rusia e foarte lungă şi marcată, în mare parte, de dorinţa Moscovei de a-şi impune sfera de influenţă, în dauna noastră”, a arătat Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că acţiunile Moscovei, care au început în 2008 cu invazia Georgiei şi au culminat cu agresiunea ilegală împotriva Ucrainei, “au confirmat, din nefericire, acest comportament”.

“Totuşi, reacţia comunităţii internaţionale faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost excepţională. Comunitatea euroatlantică a acţionat unitar, pe deplin unită, pe deplin solidară în dorinţa de a apăra democraţia prin toate mijloacele disponibile, pentru a creşte rezilienţa societăţilor noastre”, a punctat şeful diplomaţiei române.

Astfel, a arătat că deciziile de la Summitul extraordinar NATO din martie anul acesta şi de la Summitul NATO de la Madrid “fac parte din răspunsul aliat robust la acţiunile Rusiei”.

“În primul rând, exprimă obiectivele noastre, legate de consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul de Est care au fost prezentate în mod constant de România încă de la criza din 2014”, a afirmat Aurescu.

El s-a referit şi la ţările afectate de influenţa Rusiei în regiune.

“Dacă ne uităm în jur, vedem că regiunea Mării Negre a fost zona cu cele mai multe ţări afectate de interesele Rusiei. Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au trăit asta. Oamenii suferă din această cauză, cum vedem în Ucraina”, a spus ministrul, adăugând că, pentru a păstra pacea şi securitatea în regiunea Mării Negre, este nevoie de politici de sprijin pentru cele trei state.

Aurescu a făcut apel la crearea unor politici de sprijin pentru Republica Moldova şi Georgia.

“Dacă rămân într-o stare de vulnerabilitate continuă, vor fi o tentaţie pentru vecinul lor mult mai puternic, care le va ţine în cel mai bun caz într-o stare de dependenţă. (…) Trebuie să facem un efort pe termen lung să ajutăm aceste ţări să devină capabile să îşi aleagă liber viitorul. O asemenea abordare va contribui la o regiune a Mării Negre mai sigură şi mai stabilă, care va influenţa securitatea euroatlantică în ansamblul său”, a mai arătat Bogdan Aurescu, scrie Agerpres.

Leave a Reply