Mihai Gâdea a continuat, marți, la Sinteza zilei, dezvăluirile despre înșelătoriile mai multor afaceriști români în mai multe state din Africa, după ce luni seară a prezentat afirmațiile făcute de un fost ofițer din servicii despre o mită uriașă care a ajuns la președintele Republicii Centrafricane, Michel Djotodia.
Dezvăluirile colonelui Gheorghe Rizea, fost şef al Secţiei Contraterorism SPP, se referă la șpăgi de milioane de dolari transportate cu avionul în afara granițelor și la tot felul de înșelăciuni prin care au fost unși diverși demnitari, din divese state, pentru ca ulterior să își ia parteneri din România.
Mihai Gâdea dezvăluie, la Antena 3, că avionul privat cu care au fost cărate în Africacele 50 de milioane de dolari i-a aparținut lui Dinu Patriciu, până în momentul în care a fost confiscat de o bancă belgiană, în contul unor datorii ale afaceristului.
Pe urmele românilor care au cucerit Africa
Controversatul miliardar român, Frank Timiş, a devenit cunoscut în România după ce a devenit, în 1995, proprietarul minei de la Roșia Montană. O telegramă a Ambasadei SUA în Sierra Leone arată cum a devenit Frank Timiș proprietar pe cel mai mare zăcământ de fier din Africa, dar și cum a pierdut controlul asupra unei suprafețe de teren cât jumătate din Sierra Leone.
În ianuarie 2010, preşedintele statului african i-a încredinţat firmei African Minerals ”cea mai mare mină de minereu de fier din Africa”, Lunsar. Frank Timiş s-a angajat prin contract să reconstruiască portul destinat transportul de minereu de fier de la Pepel, calea ferată de la Lunsar la Pepel şi să înceapă exportul de minereu în 2013. Pentru că investiţiile erau enorme, Timiş s-a aliat în această afacere cu statul chinez.
Deși zăcămintele l-au adus pe Timiș în postura de cel mai bogat român, în 2011, cu o avere de un miliard de euro, ele îl pot duce acum la faliment.
Horaţiu Potra, maşinăria de război şi bani negri
Cinci ani luptător în Legiunea Străină, zece ani mercenar şi om de afaceri implicat în trafic de droguri, comerţ cu arme şi vânzări de diamante din Africa, Horaţiu Potra a fost arestat pentru trafic de droguri şi posesie ilegală de arme, însă justiţia l-a lăsat din mână, considerându-l nepericulos.
Autorităţile nu au ştiut că mercenarul român, antrenat în tehnici de luptă, strategii militare şi spionaj, are legături cu personaje urmărite internaţional şi e implicat în tranzacţii financiare dubioase.