Peste 3.200 de nereguli au fost găsite la cluburile, barurile, discotecile, sălile de spectacole şi mall-urile controlate de pompieri în ultima săptămână, în 37 de cazuri fiind descoperite încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu, la unităţi de alimentaţie şi de agrement.

În perioada 9-16 noiembrie, la nivel naţional au fost făcute 1.000 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf şi de spectacol, precum şi la mall-uri, pentru a vedea dacă acestea respectă normele de apărare împotriva incendiilor, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

În urma controalelor au fost constatate 3.218 deficienţe, dintre care 432 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. Echipele de control au dat 2.479 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.584 de avertismente şi 895 de amenzi în cuantum de 8.579.770 de lei.

Printre neregulile găsite la unităţile controale sunt: deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor; lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum şi cele referitoare la reglementarea fumatului.

La unele dintre unităţile controlate, din domeniul alimentaţiei publice şi de agrement, au fost depistate şi 37 de încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu. Unele dintre imobilele unde au fost făcute controale au fost închise, iar la altele a fost oprită funcţionarea.

Pompierii au făcut, în afara controalelor, şi 707 acţiuni de recunoaştere la mai multe unităţi, precum şi 295 de exerciţii de evacuare, la care au participat peste 2.100 de persoane.

“Simultan cu activităţile preventive, asigurarea unui răspuns adecvat în situaţii de urgenţă reprezintă o prioritate pentru instituţia noastră. În plan operaţional, în aceeaşi perioadă, au fost derulate 10.281 intervenţii, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut. Un procent de 84% dintre acestea au reprezentat intervenţiile serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare, urmat de incendii – 6% şi alte situaţii de urgenţă”, a precizat sursa citată.

La acţiunile de control au participat 1.312 pompieri, 546 de poliţişti, 517 jandarmi şi 237 de reprezentanţi ai altor autorităţi cu atribuţii de control.

În urma incendiului din clubul Colectiv, care nu avea autorizaţie de securitate la incendiu din partea ISU Bucureşti-Ilfov, au fost intensificate controalele în cluburi, baruri, discoteci, săli de spectacole şi mall-uri.

Verificările au loc şi în contextul în care angajaţi ai ISU Bucureşti-Ilfov sunt acuzaţi că au permis funcţionarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu şi, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 56. Alte aproximativ 150 au fost rănite, fiind internate în spitale din Capitală.

11 COMMENTS

  1. Legea in domeniu ar trebui modificata, sa fie mai supla si fara echivoc.
    Nu lucru si mai important ar fi ca fiecare sa constientizeze, sa respecte si sa infaptuiasca corect toate normele de prevenirea si sitngerea incendiilor.
    Ca un exemplu, in vest si SUA, toti au mare grija unde parcheaza masina, sa nu fie in zona unei guri de apa, amenda fiind usturatoare, oriunde numai acolo nu.

    • Ai perfecta dreptate dar problema este alta. Inainte de modificarea legii ar trebui vazut si cine nu a respectat legile existente. Iar despre exemplul din SUA este foarte bun dar scuze, ce fac companiile americane la noi? Si nu ma refer doar la gurile de apa dar companii americane mari sponsorizeaza ISU cu sume inportante de bani. E cazul unei mari companii americane de servicii petroliere ce sponsorizeaza ISU Prahova dar si Consiliul Judetean. Oare in SUA isi permit sa faca asa ceva? Sa vedem ce a facut si Bechtel pe la noi. isi permiteau asa ceva in SUA sau in orice alta tara? Nu cred.

      • Daca sponsorizarea este una in aparatura profesionala pentru stingerea incendiilor sau altele n-ar fi deranjant cu sponzorizarea in banuti e un pic mai complicat. Pana una alta trebuie respectate reglementarile/legile existe, asa cum aminteati.
        Ca sa convingem pe oricine sa investeasca in Romania trebuie sa dam dovada de multa seriozitate si receptivitate.

        • Sponsorizare in banuti iar IJSU este autoritatea care trebuie sa ii controleze permanent fiind vorba si de lucru cu exploziv. Asa ca problema destul de mare totusi.

  2. Buna ziua,

    Cred ca o masura utila, in aceasta perioada in care gradul de “sensibilitate” fata de problema raspunsului la situatii de criza/urgenta e maxim, ar fi organizarea, de catre cei abilitati, a unor cursuri de pregatire in acest sens. Nu cred ca ar duce lipsa de persoane interesate sa participe… si cum preventia e, teoretic, cea mai buna solutie….
    Toate bune!

  3. Ideea de bază la orice control este rectificarea erorilor.

    Prefer reluarea controalelor după un anumit timp în loc de amenzi.

  4. 🙂 🙂 🙂 aşa e în uniunea europeană 🙂 asta s-a impus cumva? 🙂 🙂
    ”eram sub influienţa băuturilor alcoolice” că ”şcoala românească scoate tîmpiţi” încît puşi în funcţii, nu au nicio pregătire sau obligaţie să asigure securitatea la incendiu in localurile romanesti şi în orice instituţie cu vietăţi 🙂

  5. La Casa Poporului a făcut cineva un control? La Palatul Cotroceni sau la palatul Victoria? Când este vorba de taxe, de autorizaţii sau de adeverinţe toată lumea se repede să controleze buticarul din colţ sau de la parterul blocului. Ar fi timpul să mai fie verificaţi şi şefii! Peştele de la cap se împute!

  6. Vad ca sunt unii amici de prin Sibiu care fac plagere impotriva inspectiei ISU. Zic ca e impotriva culturii. Pai, impotriva culturii( muzicii ) a fost si lipsa de avize ISU in clubul Colectiv.

Leave a Reply