Câteva paradisuri fiscale din Europa, precum Olanda şi Elveţia, unde marile companii din Rusia au transferat zeci de miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, ar putea fi cheia sancţiunilor prin care Occidentul vrea să determine Moscova să slăbească presiunile asupra Ucrainei.
Cele mai mari companii de petrol, gaze, minerit şi retail din Rusia, inclusiv unele conduse de miliardari apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, au înregistrat active de zeci de miliarde de dolari în Olanda, Luxemburg, Cipru, Elveţia şi Irlanda, pentru a se feri de taxe şi ieşiri de capital, relatează Bloomberg.
Între aceste companii se află Rosneft, Gazprom, Lukoil şi compania de trading Gunvor Group, cu sediul în Geneva, fondată de un asociat al lui Putin vizat de sancţiuni.
Utilizarea pe scară largă a subsidiarelor din străinătate de către cei mai bugaţi oameni de afaceri ruşi le expun activele la sancţiuni. Totuşi, capitalizarea acestei vulnerabilităţi necesită sprijinul unor ţări care depind economic de ieşirile de capital din Rusia şi care în mod tradiţional protejează investitorii.
“Dacă se poate demonstra că proprietarii de active, prin structuri olandeze, sunt persoane care sunt vizate de sancţiuni, fără îndoială că activele respective pot fi blocate. Întrebarea este cât de departe se poate merge? Sunt pregătiţi elveţienii, olandezii şi luxemburghezii să facă acest lucru? Toată lumea ştie că aceste practici au loc de ani de zile”, a declarat Jack Blum, fost investigator al Senatului SUA şi expert în problemele spălării banilor şi paradisurilor fiscale.
Olanda, Cipru, Luxemburg şi Irlanda fac parte din Uniunea Europeană şi trebuie să respecte sancţiunile impuse Rusiei. Cu toate acestea, au libertatea să decidă dacă să aplice măsuri mai dure, similare celor americane, împotriva Rusiei, fapt considerat improbabil. Elveţia nu este membră a UE.
Multe state europene sunt reticente în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei, din cauză că majoritatea necesarului lor de petrol şi gaze provine din această ţară. Rusia este şi o sursă importantă de investiţii în active precum proprietăţile de lux din Londra.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că este gata să susţină sancţionarea Rusiei, dacă autorităţile de la Moscova se vor amesteca în alegerile prezidenţiale din Ucraina, de pe 25 mai.
Între cele 19 companii incluse de SUA pe lista sancţiunilor se află şi Volga Group, înregistrată în Luxemburg, şi 10 subsidiare ale acesteia, potrivit Trezoreriei SUA.
Luxemburg a avut cele mai mari investiţii directe în Rusia, în 2012, urmat de Olanda şi Irlanda, potrivit datelor băncii centrale ruseşti. Datele reflectă întoarcerea banilor la investitorii ruşi după ce au trecut prin acele ţări, a arătat Louise Shelley, director la centrul pentru terorism, criminalitate transnaţională şi corupţie de la George Mason University, din Fairfax, Virginia.
Este improbabil ca statul luxemburghez să aplice măsuri mai aspre decât UE, consideră E. Wayne Merry, membru al American Foreign Policy Council din Washington, pentru regiunea Europa şi Eurasia.
Preşedintele Vladimir Putin a cerut pe de altă parte oamenilor de afaceri ruşi să îşi repatrieze capitalul.
“Companiile ruseşti trebuie să fie înregistrate în Rusia, în ţara lor de origine, şi să aibă o structură clară a acţionariatului”, a afirmat Putin la o conferinţă de afaceri de la Moscova, din luna martie.
În schimb, ieşirile de capital din Rusia au fost de 51 de miliarde de dolari în primul trimestru, potrivit datelor băncii centrale. Anul trecut, ieşirile de capital din Rusia au fost de 63 de miliarde de dolari.
SUA a aplicat patru runde de sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia, ca urmare a anexării Crimeei şi a sprijinului dat militanţilor pro-ruşi din Ucraina.
Săptămâna trecută, SUA l-au inclus pe lista sancţiunilor pe Igor Secin, CEO al grupului petrolier Rosneft, cel mai mare producător de ţiţei din Rusia. Rosneft, care nu se află pe listă, deţine active de miliarde de dolari prin intermediul unor vehicule înregistrate în Luxemburg. Compania mai foloseşte divizii din Cipru, Irlanda, Elveţia şi Olanda. Divizia din Irlanda a raportat în 2012 venituri brute de 2 miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date disponibile.
Potrivit Rosneft, diviziile din străinătate au fost înfiinţate de foştii proprietari şi urmează să fie lichidate odată cu expirarea contractelor acestora.
O altă persoană aflată pe lista sancţiunilor este Ghenadi Timcenko, co-fondator al Gunvor, companie de tranzacţii cu petrol în care, potrivit SUA, ar avea investiţii Putin. Gunvor, care nu figurează pe lista sancţiunilor, a negat acuzaţiile.
Fost oficial al Ministerului Comerţului în perioada URSS, Timcenko l-a întâlnit pe Putin în anii ?90, iar ulterior a sponsorizat clubul de judo unde Putin a fost preşedinte de onoare.
După ce Putin a obţinut controlul asupra grupului Yukos Oil al oponentului politic Mihail Hodorkovski, în 2003, majoritatea activelor au trecut la Rosneft, care a cedat o parte din contractele de trading către Gunvor. Astfel, Gunvor a devenit una dintre cele mai mare companii de tranzacţionare cu petrol din Rusia.
Timcenko şi-a vândut participaţia de 44% la Gunvor partenerului său suedez Torbjorn Tornqvist pe 19 martie, cu o zi înainte de a fi inclus pe lista sancţiunilor. Timcenko, cu o avere netă de 7,9 miliarde de dolari, potrivit indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg, deţine o proprietate la Geneva.
Timcenko deţine sau controlează cel puţin 10 companii prin intermediul Volga Group.
Grupul Gazprom, al cărui CEO Alexey Miller este considerat un apropiat al lui Putin, are active de 14 miliarde de dolari printr-o divizie olandeză cu doar 14 angajaţi. Miller şi Gazprom nu figurează pe lista sancţiunilor SUA.
Şi ucrainenii apropiaţi Rusiei deţin active în paradisuri fiscale. Miliardarul Dmitri Firtaş şi-a construit averea prin intermediarea comerţului cu gaze dintre Gazprom şi Ucraina, prin compania elveţiană RosUkrEnergo, pe care o deţine parţial. El a fost arestat în martie, la Viena, pentru acuzaţii de mită, în SUA.
Oleksandr Ianukovici, fiul fostului preşedinte al Ucrainei Viktor Ianukovici, deţine în Elveţia o companie de trading pentru mărfuri, printr-o divizie a unui holding olandez. În februarie, poliţia elveţiană a confiscat documente de la birourile companiei din Geneva, într-o investigaţie de spălare de bani.
Viktor Ianukovici şi fiul său sunt pe lista sancţiunilor UE. Autorităţile de la Geneva au decis blocarea tuturor activelor lui Viktor Ianukovici şi anturajului său din Elveţia.

 

 

 

31 COMMENTS

  1. Războiul costă în primul rând bani.Morții,răniții,foamea,sărăcia,diserarea și boala vin ca urmare a războiului.Cel care începe războiul trebuie să sprijine financiar toate taberele și să o facă fără știrea oamenilor,desigur.

  2. Se vorbeste de ani de zile de aceste paradisuri fiscale. Bancile depozitare din tari ,,mari campioane” in ale democratiei si luptei impotriva coruptiei realizeaza profituri uriase din aceste transferuri. Problema este ca mare parte din aceste sume colosale, nu au nici un control, sunt sau pot fi bani spalati sau sustrasi de la impozitare in statul de origine, state care de multe ori abia supravietuiesc, cum este si cazul Romaniei. In numele secretului bancar se petrec faradelegi de neimaginat.

  3. Frectie la un picior de ..lemn.Are tot atatea urmari cat si ancheta parlamentara privind …mosia NANA.
    Este un fel de a arata la milioane de cetateni, ca totusi se face ceva ,cand de fapt nu se face nimic.
    In totul este vorba DOAR de vointa …politica.Si cand nu este vointa politica(doar propaganda de prostit …norodul) se intampla ca in cazul suspendarii lui ..basescu.Adica a fost vointa politica doar pentru …SUSPENDARE, dar nu a fost vointa politica pentru ….DEMITERE.DE CE? Sa-i intrebam totusi pe liderii marcanti ai PSD de ce nu si-au dorit acest ..lucru???.Dar nu cred ca vor raspunde, fiindca s-ar prabusi de la 45 % la maxim 25%.Iar PMP s-ar prabusi la maxim 1%.

  4. Am ramas tablou cand am citit declaratia lui Zegrean !!! Un astfel de ,,judecator,, este platit , din banii nostri , cu sume imense si va beneficia de pensie fabulos de mare pentru a veghea la intelegerea corecta a Constitutiei ?! Nu-mi vine sa cred pe mainile cui a incaput infaptuirea justitiei ! Auzi , ,,libertatea opiniilor,, si a purtarii tricourilor cu orice inscriptii ?! Asta-i intreg la minte ?! Presedintele tarii a spus cu cine voteaza , nu cu cine a votat ! De la pupitrul INSTITUTIEI prezidentiale ! Da’ , ce ma mai mir , dupa ce stie o tara cum a falsificat propria hotarare , prin adaugarea asa-zisei erate !

    • Pai daca poporul il suporta, inseamna ca-l merita. Daca i-ar pasa si s-ar simti lezat ca un astfel de om se afla in acea functie, iesea in strada. Asa… stand in casa, il legitimeaza.

    • Daca si continuau procedura de validare a referendumului in parlament,si Basescu trebuia sa plece,nu mai era subiect collateral pentru a masca multe tampenii ale actualilor guvernanti.N-au fost buni nici basestii,nu-s buni nici pontistii!Nu cumva sa credeti ca noii desprinsi din vechiul PDL sunt mai buni!Praf in ochii fraierilor.Avem numai flamanzi care vreau conducerea in mainile lor sa se imbuibe si capatuiasca nu sa faca patria sa prospere.

  5. Te ia ameteala numai cand citesti toate increngaturile.
    KGB;FSB;Mafie? oare ce combinatie din toate conduce Rusia.Un amalgam care nu poate deveni decat exploziv la un moment dat

  6. Instanţe din România arată un bilanţ şocat- milioane de români au fost ascultaţi în 2013.

    Cifrele raportului naţional pe justiţie arată că judecătorii din România au autorizat anul trecut aproape 15.000 de interceptări, scrie sursa zilei………………………………………………………………..anul trecut a guvernat cumva boc,ungureanu,udrea,basescu?

  7. România e paradisul traficanților de droguri,de minori,de prostituate de lux,paradisul pedofililor,a pedofililor din propria familie(unchi își violează nepoata) iar DNA îi arestează pe Becali și Gică Popescu.Poate dacă ar fi mai multe războaie pe teritoriul României,ar fi mai puțini traficanți de droguri,de minore și de pedofili

  8. Dar miliardele noastre prin ce offshor-uri s-au dus, de nu avem bani pentru nimic? Oare in 24 de ani cate or fi dosite, te-ai mira pe unde si cu ajutorul cui!

    • Normal. Noi avem prea multe, iar romanii o duc perfect. Doar suntem in UE si NATO, nu ? Ce ne mai trebuie ? Ne mai trebuie ceva in afara de astea doua ? Nu prea cred, mai ales din spusele celor ce apar pe la TV. Pentru ca ceilalti, care ar spune multe lucruri interesante, sunt boicotati. Totul face parte din piesa “Daca nu esti cu NATO esti cu Rusia” stiindu-se faptul ca pana acum NATO si Rusia se intelegeau perfect. Dar asa este la noi. Nu coteaza daca cine apare pe ecranele televizoarelor spune adevarul sau nu. Conteaza sa perie asupritorii.

  9. D-le Tudor , avocatul d-nei Firea va contesta ,mai mult ca sigur , solutia proc-gen Nitu si se va ajunge in instanta . Acolo trebuie sa invoce contradictorialitatea solutiilor date in dosarele presedintelui , unele solutionandu-se (dandu-se NUP), fara a fi invocata imunitatea , care ducea la suspendarea solutionarii lor , altele suspendandu-se , ca si acesta cu d-na Firea . Astfel , instanta va fi obligata sa ceara CCR sa se pronunte daca presedintele are imunitate . Daca , da , cu hotararea pe care o va pronunta instanta se vor putea REPUNE IN TERMEN TOATE DOSARELE de care a scapat Basescu , cele solutionate prin NUP si refacuta toata procedura . Chiar daca va interveni prescriptia pentru raspunderea penala , in unele , parchetul este obligat sa mearga in instanta pentru solutionarea laturii civile , adica pentru recuperarea prejudiciului , ceea ce-i foarte important ! Sa i se puna sechestru pe toata averea , sa nu dea bani PMP-ului !

  10. Domnule Radu Tudor, va rog sa afirmati daca sunteti sau nu autorul articolului ,,A fost identificată „CHEIA” care va pune la RESPECT Rusia,, publicat la 05.05.2014, orele 21,24 de catre ziarul National din Republica Moldova? In cazul in care nu sunteti autorul acestui articol, se trage concluzia ca l-ati preluat cu ,,copy-past,, de pe site-ul acestui ziar. Nu se face!!! Fiindca va cunosc personal, no comment!

    • domnu de la romania mare, este vorba despre o stire a unei agentii de presa. agentiile de presa sunt acele institutii ce furnizeaza stiri si comentarii oriunde in lume. dvs fiind un personaj cu mentalitate anacronica, nu puteti decit sa acuzati aiurea pentru ca nu intelegeti lucruri banale

      • Daca preiei un text INTEGRAL, chiar si de la o agentie de stiri, esti obligat sa mentionezi, la finalul textului, printr-o paranteza, sursa! Cum ar fi (RADOR), (Agerpres), (Hotnews), (Vocea Rusiei), (Pesurse), (Stiripesurse), etc.
        Acum, puteti sa reveniti cu jignirile la adresa mea, domnule Radu Tudor!

          • Va intorc si celalalat obraz pentru a ma ,,palmui,,!
            Dar nu ma credeti si prost!
            Macar autorul real al textului a mentionat, la sfarsitul primului alineat, sursa: (…,,informează Mediafax,,). Dumneavoastra ati sters acest amanunt esential.
            Intr-adevar, ati amintit de Bloomberg, asa cum a facut-o si autorul real al articolului, la finalul alineatului doi.
            In rest, ati preluat tot comentariul, paragraf cu paragraf. Puteati macar sa mentionati macar ziarul National din Republica Moldova.

  11. “Câteva paradisuri fiscale din Europa, precum Olanda …”
    Intr-adevar, multe firme isi plaseaza headquarter-urile in Amsterdam (a se vedea http://www.iamsterdam.com/en-GB/business/setting-up-your-business/News/Headquarters). In general, in acceptiunea Dimboviteana, notiunea de paradis fiscal e asociata cu cea de minarie financiala, neplata impozitelor, intr-un cuvint “jmenozeala”. Mie unuia mi se pare incorecta si injusta asocierea conceptului de paradis fiscal (in acceptiunea Dimboviteana) cu orasul A’dam. Orice firma (inclusiv cele rusesti) poate sa-si deschida reprezentanta in A’dam cit timp respecta legile olandeze. M-as mira ca jmenarii si/sau teparii financiari dimboviteni sa fie prezenti si/sau activi in peisajul financiar olandez: it would be progress of a kind.

  12. Draga Radu,
    Tema pe care o ridica materialul tau este atat de importanta si complexa incat ar necesita o analiza de cateva sute de pagini si nu exagerez cu nimic. Paradisurile fiscale exista si vor exista atat timp cat marii magnati ai lumii vor exista. Sunt tari intregi in lumea aceasta care traiesc doar din aceasta activitate, cea de administrare a banilor miliardarilor lumii. Evident in aceste paradisuri fiscale nu se gasesc doar miliardele rusilor ci si ale americanilor, englezilor, etc. Decizia de blocare a fondurilor acestor miliardari rusi subliniaza un singur fapt: Actuala Criza dintre SUA si Rusia este una de natura economico-financiara. Ca sa intelegem mai bine momentul, cred ca ar trebui sa ne readucem aminte ca ultima criza financiara, cea declansata de bancile americane in 2008, a fost exportata de americani in toata lumea. Criza americana a fost exportata si facturile sunt platite cu precadere de catre tarile emergente. Ca sa intelegem si mai bine aceste ultime actiuni ale americanilor cred ca ar trebui sa ne reamintim datele proiectului “Vulturul bicefal” lansat de Vladimir Putin. Introducerea rublei aur, plata gazului si petrolului rusesc doar cu rubla aur,poate genera prabusirea definitiva a dolarului american, folosit pana acum in cotarea si plata produselor petroliere pe bursele mondiale. Evident ar trebui sa nu uitam ca marea finanta americana, dupa intalnirea de la Breton Woods a permis ca bancile sa emita moneda (dolarul american) fara obligativitatea de a detine rezervele de aur. Asa s-a ajuns ca datoria SUA sa fie intr-o crestere exponentiala. Marele imperiu american este un colos cu picioare de lut.
    Ne gasim intr-o criza sistemica. Schimbarea acestei pardigme financiare poate genera cea mai profunda si grava criza mondiala care va conduce o scimbare a polilor politicii mondiale. Rusia si tarile BRIC pot genera o asemenea schimbare. In acest moment asistam la momentul de cotitura. Un moment atat de complex si de grav incat este extrem de pacat ca mass media nu abordeaza acest subiect cu maxima minutie. Cred ca acordam prea multa atentie unei politici minore, de bodega si nu abordam subiectele majore.
    De dimineata pana seara discutam despre tricoul lui Basescu si parasuta lui Udrea si nu intelegem ca viitorul nostru si al lumii se gaseste pe muchia prapastiei. Daca acum nu ne reconfiguram optiunile, daca acum nu intelegem ca trebuie sa ne reevaluam resursele materiale nationale si trebuie sa stopam risiprea lor, maine va fi prea tarziu. Aurul, petrolul, gazele, terenurile agricole in Romania sunt pe punctul de a fi instrainte in loc ca ele sa devina valori nationale protejate prin legi clare. Instrainarea acestor resurse naturale inseamna in fapt distrugerea esentei statului acum si in viitor. Discutam cu un soi de mandrie tampa de faptul ca am intrat in UE si suntem parteneri NATO. Ce nu intelegem insa este ca intrarea in UE si in NATO nu trebuie sa fie facuta pe branci ci in picioare. Din pacate romanilor nu li s-a spus ca in momentul intrarii in UE am cedat o mare parte din dreptul de auto-determinare, din suveranitatea acestei tari. Poate cel mai bun exemplu il constituie votul celor 7,4 milioane de romani ce a fost anualt cu cinism printr-o decizie “administrativa” UE.
    Revenind la tema lansata de tine, in acest moment americanii incearca sa blocheze o parte din resursele de capital rusesc. Sa nu uitam insa ca o mare parte dintre tarile in care se gasesc aceste paradisuri fiscale sunt dependente de gazele rusesti.

  13. miliardele romanilor ascunse de securitate prin offshor-uri, precum si banii rulati de noua generatie de securisti precum ghita sebi unde sunt?!

  14. @DAN Va suparati sau…NU , dar un lucru este cert (istoria il va consemna fara dubii !!!) si anume FSN -ul a dirijat(in anii 90…daca vreti pot exemplifica cu ….multe,multe lucruri intamplate) ROMANIA pe un drum …prapastios.Iar cele doua aripi feseniste (ilesciana si basista) au bagat ROMANIA in ..prapastie.Nu inteleg cum puteti fii un fanatiK sustinator al unora care au facut atata rau romanilor.
    Doar daca sunteti un tip interesat/cointeresat de ceva( un sugator de la bugetul statului, un baiat destept ,un sinecurist,un fost om al sistemului care se fereste de bratul justitiei, …etc,etc) poti sa faci acest lucru pana in panzele …albe si sa nu doresti ca dupa 25 ani de jaf sa le dam un picior in …spate tuturor si in sfarsit sa ne alegem niste conducatori/politicieni cinstiti si patrioti(de hoti si de tradatori de tara ne-am saturat !!!).
    Asta nu inseamna ca daca puteti sa ne sugerati(v-am fi chiar recunoscatori !!!) niste politicieni cinstiti si corecti( parca doar liberalii aduc a ..asa ceva) incat sa contribuim cu toti la asanarea acestei clase politice.Eu am dat un exemplu pe dnul ATANASIU /PSD dar se pare ca PONTA si BARONII nu-l iubesc ..deloc.
    Si acum 2 intrebari directe :
    Va plac prestatiile primului om in stat, celui de al doilea om in stat(Tariceanu), celui de al treilea om in stat(Zgonea)..prestatii care dau o nota caracteristica ..INTREGII CLASE POLITICE EXISTENTE.
    Credeti ca daca in anii 90 am fi instaurat ..regalitatea ,ne-ar fi mers mai bine???? Cu toata ..intelegerea(in general ma fac ca nu vad …anumite grosolanii, pentru a nu-mi pune …”colegii de blog” intro postura ..ingrata).

Leave a Reply