In urma dezbaterilor intense din spatiul public privind salarizarea, Ministerul Apararii Nationale face cateva precizari importante despre soldele militarilor :

Ministerul Apărării Naţionale salută adoptarea de către Plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 9/2017, privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative ce conţin şi amendamente ce se vor aplica personalului militar.

 În forma finală adoptată de Cameră se regăsesc trei amendamente importante, din totalul de opt depuse de către conducerea M.Ap.N., care se înscriu în  demersul preocupărilor constante pentru îmbunătăţirea vieţii militarilor şi îndreptării deficienţelor acumulate în timp în sfera drepturilor salariale ale acestora. 

            Principalul amendament se referă la solda de funcție, acordată în luna ianuarie 2017, sub nivelul valorii de 1.450 lei, care se stabilește, începând cu 1 aprilie 2017, la 1.450 lei lunar. De aceste drepturi vor beneficia aproximativ 46.500 persoane.

 Un alt amendament adoptat, care implică majorarea drepturilor băneşti ale militarilor, stabilește că sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specifice, care nu fac parte din solda funcţiei  de bază, precum şi drepturile salariale acordate pentru risc şi solicitare neuropsihică, se determină prin raportare la solda de funcţie cuvenită, al cărui cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.450 lei.

            Începând cu 1 aprilie 2017, cuantumul soldei de merit al personalului militar va creşte cu 50 la sută din cuatumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit aflată în plată, la nivelul anului 2009. Prin această măsură se devansează aplicarea acestei creșteri care, conform prevederile OUG 9 din 2017,  ar fi fost acordată începând cu 1 august 2017.

            Aplicarea acestor măsuri a fost posibilă printr-un efort susţinut al echipei de conducere a M.Ap.N. și al specialiștilor desemnați să participe la consultările cu instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

7 COMMENTS

 1. sa dea Dumnezeu sa le mareasca inca o data suma asta! de armata scoala si medici avem intotdeauna nevoie.
  As dfori totusi sa poata apara o natie sanatoasa, nu o natie care in 2017 are epidemii

 2. Asa este personalul civil e lasat balta ca de obicei. Niste nenorociti, s-a ajuns ca un soldat de 18 ani cu 10 clase sa castige mai mullt ca un inginer civil cu 10 ani experiente cu cateva milioane, este posibil doar la noi in Romania, iar dupa maririle astea care se aplica ca de obicei doar pentru personalul militar discrepantele vor fi si mai mari, este vina intregului personal PCC ca se lasa calcati in picioare de niste generali grasi si cu salarii de 100 milioane care nu stiu nici sa citeasca corect gramatical si ca nu iau atitudine, iar Olguta habar nu are cand vorbeste despre salarizare, stie doar niste probleme de suprafata si da mariri doar celui care face galagie mai mare.

  • Domnule personal civil, ştiți câți sgp de 18 ani cu 10 clase mai sunt în structurile MApN? 0(zero). Cei care mai sunt fără studiile minime liceale sunt cei din “garda veche” cu peste 10 ani vechime. Ştiți câți salariați civili, cu tot respectul pt această categorie, sunt fără minimum de studii?, mulți, foarte mulți! Eu, ca militar cu vârsta de 40+, cu studii postliceale, şi peste 20 de ani de vechime, iau bani mai puțini decât un tâmplar cu 10 ani mai mare ca mine, fără studii şi care nu este la ordin 24/7……, aşa că, vă rog, mai uşor cu pianul pe scări!

   • Eu vorbesc in cunostinta de cauza nu ca tine din auzite si iti spun ca sunt foarte multi SGP cu 10 clasa pt ca asta e conditia minima, si nici un tamplar nu ia mai multi bani ca tine, un SGP in prezent castiga mai bine decat personal cu studii superioare, asta e realitate mai informeaza-te inainte sa vorbesti prostii, si mai usor cu 24 din 24 ca lucrez in sistem si sa stai ore pe zi in coada maturii nu este vreo vitejie, eu mam referit la ingineri, economisti care au raspundere mult mai mare decat un SGP si mult mai multa scoala si castiga mai prost cu 3, 4 milioane, nu spun ca un SGP castiga prea mult ca si ei sund prost platiti dar ce se intampla cu personalul civil e discriminare si nesimtire.

    • Domnule inginer PCC …. daca sunteti atat de bun si va simtiti neindeptatit ca munciti foarte mult si sunteti prost platit, ce va opreste sa plecati din sistem ? Vedeti ca se cauta foarte mult in civilie ingineri competenti … Pe de alta parte, si eu lucrez in sistem , si stiu cam cat munceste un civil … sa va intreb doar de cate ori ati ramas sa munciti peste program ? Ca doar nu sunt platite orele suplimentare, iar Pcc nu muncesc neplatiti, nu??? Lasati ” puneres de cenusa in cap ” si incercati sa fiti obiectiv…

     • Domnule inginer, toata stima, un sgp nu castiga mai mult decat dumneavoastra. Castiga mai mult decat un p.c.c necalificat, dar acest sgp este calificat. Calificat pe o meserie pe care acel p.c.c nu a vrut sa se califice. Putea sa o faca. Probabil i s-a parut un pic cam grea. De matura … aveti dreptate, dar femeile de serviciu din armata si-au dat demisia. Nu stiu cum este la dvs in unitate, dar la mine se munceste. Probabil ca nu avem nevoie de armata si sa nu dea Dumnezeu sa avem. Dar daca o sa avem nevoie, ce ne facem???? Gandirea dumneavoastra o aveau si civili din 1914 si cei din 1940, de aceea cele doua razboaie mondiale au prins armata romana in izmene.

Leave a Reply