Vicecancelarul german şi ministru al economiei, social-democratul Sigmar Gabriel, îi va face o vizită preşedintelui rus Vladimir Putin la începutul săptămânii viitoare pentru discuţii privind relaţiile între cele două state, deplasare ce are loc pe fondul divizărilor politice în interiorul coaliţiei de guvernare de la Berlin, scrie cotidianul Rheinische Post, în ediţia online de marţi, potrivit Reuters.

Vizita lui Gabriel, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliţie al conservatorilor cancelarului Angela Merkel, va fi cea de-a doua la Moscova în mai puţin de un an.

Precedenta deplasare a lui Sigmar Gabriel în capitala Rusiei a avut loc în octombrie 2015, când scurta întâlnire privată programată cu Putin s-a transformat într-o discuţie de două ore. Cancelarul Angela Merkel s-a aflat ultima oară la Moscova în mai anul trecut.

Conform Rheinische Post, biroul cancelarului a fost informat cu privire la vizita programată a lui Sigmar Gabriel la Moscova.

În cursul vizitei vor fi abordate relaţiile economice germano-ruse, afectate de sancţiunile impuse Moscovei de Uniunea Europeană, precizează aceeaşi publicaţie.

SPD susţine în general o poziţie mai conciliantă faţă de Rusia în comparaţie cu blocul conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU) – Uniunea Creştin-Socială (CSU), al dnei Merkel.

În coaliţia de guvernare a izbucnit o dispută legată de relaţiile cu Rusia, CDU-CSU reacţionând luni cu indignare la declaraţiile ministrului de externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care, într-un interviu pentru Bild am Sonntag, a afirmat că Uniunea Europeană ar trebuie să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei, răsplătind astfel progresele în procesul de pace din Ucraina. Steinmeier a criticat exerciţiile NATO desfăşurate la graniţa cu Rusia, care, în opinia sa, ar putea inflama suplimentar tensiunile cu Rusia, el avertizând împotriva ‘zăngănitului de săbii şi strigătelor belicoase’.

Gabriel s-a exprimat luni în sprijinul lui Steinmeier, în timp ce oficiali NATO şi americani au criticat afirmaţiile şefului diplomaţiei germane.

Într-o declaraţie pentru Reuters, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat că Uniunea Europeană ar trebui să menţină sancţiunile împotriva Rusiei, şi a apărat planurile de consolidare a prezenţei aliate în Europa de Est, drept un răspuns necesar la acţiunile agresive ale Moscovei, scrie Agerpres.

6 COMMENTS

  1. Off-topic:

    Oferta nesperata de castig pe perioada verii, vacante-concedii:

    Apel catre amatorii de adunat sticle PET din tomberoane, ofer plata pe zi celor care se considera pregatiti pentru o activitate de triere eficienta si responsabila. Programul de desfasurare a colectarii este 22.00-06.00 dimineata (noaptea e liniste si poti sa umbli linistit in tomberoane. Activitatea se desfasoara pe raza sectorului 3 al capitalei. Plata se face functie de randament (pe baza evaluarii criteriilor de performanta profesionala). Amatorii sunt rugati sa ma contacteze pe aici. Am nevoie de 10 persoane. Va multumesc!

    P.S. Nu asigur protectia sanitara + asistenta medicala/legala in caz de imbolnavire a celor care umbla in tomberoane dupa PET-uri. Astea le asigura jurnalistul sportiv Tolontan. El se ocupa cu asa ceva. La mine e la japca. Sal

  2. Pragmatism. Pentru germani relatiile economice sunt pe primul plan. Relatiile bilaterale dinte Germania si F. Rusa sunt bune. De ce nu spune nimic UE si SUA ?! Madam Merkel, anual are intalniri oficiale cu Putin. Noi, cum suntem zmei, este, nu este cazul, ne burzuluim aiurea la Putin. Una este sa ai relatii economice firesti, echilibrate si alta relatii politico-militare. Este adevarat ca trebuie multa atentie si abilitate in relatiile cu Rusia, dar daca am avea barbati de stat autentici ar fi posibil. O fac si ungurii, tot din interese economice.

  3. Sa inteleg ca de fapt scutul anti racheta se indreapta totusi si spre rusi? Inteleg ca asta spune Stoltenberg asta. Problema este ca rusii au spus-o de la inceput!!!!! Nasol s-a dat NATO pe fata.

  4. E unul din jocurile între ei, cu ei şi doar pentru ei. Tot ce se doreşte la vedere pentru impresie se dă, ceea ce e ascuns nici gând. Doar Putin mai aruncă câte o săgeată veninoasă pentru a se prinde mintea luminată. Cîte minţi luminate avem în România? O şleathă de ne-iluminaţi sau trăitori în umbra recompenselor din străinătate care ascund impuneri prosteşti!

Leave a Reply