Criza din Grecia nu este din vina ‘germanilor răi’, ci a guvernanților de la Atena din ultimii 15-20 de ani, consideră ministrul de externe italian, Paolo Gentiloni, insistând însă pentru menținerea acestei țări în familia europeană, inclusiv din considerente geopolitice.

‘Știm bine că Grecia este în afara parametrilor, însă nu din vina germanilor răi, ci din cauza guvernanților greci care s-au succedat la Atena în ultimii 15-20 de ani’, a declarat ministrul italian, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, citat de AFP.

În opinia sa, ‘situația nu s-a rezolvat cu victoria lui ‘nu’ la referendum’. ‘Votul a stabilit că (Alexis) Tsipras are sprijinul majorității grecilor. Însă aceasta nu este o soluție’, a spus Gentiloni. El a respins argumentele ‘contabile’ pentru o ieșire a Greciei din zona euro, subliniind că ‘nu există doar rațiuni culturale, sentimentale, istorice, ci și puternice argumente geopolitice’ pentru o decizie contrară.

‘Faptul că Grecia rămâne un stat membru al UE și al NATO nu poate fi un element secundar în analiza noastră. Spun acest lucru fără a dori să justific alegerile făcute sau pe cele nefăcute de Atena în ultimele luni’, a subliniat ministrul italian pentru Corriere della Sera.

La rândul său, șeful guvernului de la Roma, Matteo Renzi, a apreciat luni că reuniunea de marți a Eurogrupului și summitul din aceeași zi al zonei euro ar trebuie ‘să indice o cale definitivă pentru rezolvarea’ problemei urgente a crizei grecești, după referendumul la care au fost respinse cu majoritate categorică de peste 61% propunerile de acord ale creditorilor internaționali.

 

9 COMMENTS

 1. Un prim pas ar fi ca fiecare cetatean grec, printr-un act de solidaritate nationala, sa-si plateasca taxele si impozitele.

 2. Pana la urma nu inteleg de ce se tot invartesc in jurul cozii si nu o spun pe-aia dreapta! Spuneti fratilor ca Tsipras asta va joaca pe degete cum vrea el fara sa isi deranjeze poporul sa si munceasca pe motiv de interese geo-strategice nu economice. Grecia e un balast pentru zona euro care doar consuma din produsul altor tari fara sa contribuie cu absolut nimic la economia zonei euro. Sa ajungi la datorii de 1.5 ori PIB-ul tau in conditiile in care ti-au fost sterse deja acum 3 ani 40miliarde din datoria veche nu poate fi pus doar pe seama furtului politicienilor. Este clar o problema a sistemului bugetar din Grecia care plateste salarii in sectorul bugetar si pensii peste incasarile bugetare. Si asta datorita pomenilor facute pe baza ajutoarelor din afara. Iar aceasta problema nu poate fi rezolvata doar cu angajamente. Cred ca va fi al 428-lea angajament serios luat de Grecia fara sa se schimbe absolut nimic. Vor lua mai deoarte si al 14-lea salariu si pensie, turismul va fi 50% la negru, datoriile vor creste. Sia sta pentru ca nimeni nu isi permita sa piarda Grecia din zona de influenta si in cazul in care vor incerca sa dea balastul afara din zona Euro va veni madam Nuland sa spuna iar Fuck EU! caci la fel ca in cazul Ukrainei pe SUA nu ii intereseaza EU si ii doare undeva daca Grecia sau Ukraina sunt sau nu in EU. Ei le vor sub control si in NATO datorita pozitiei geo-strategice. Tsipras stie foarte bine asta si ii santajeaza pe toti acum pe fata cu amenintarea ca, daca nu stau ei in genunchi in fata lui va apela la putin si va devein partener al lui Putin. Asta e problema reala a Europei de fapt. Nu muncesc mai departe pentru Grecia si nu se poarta cu ei precum cu un bibelou au dat de dracu. Pierd controlul zonei in fata rusilor. Credeti ca isi permite cineva sa faca experimente sa vada daca va face tsipras ceva in sensul asta? Nicidecum! Vor accepta toate pretentiile grecilor si acum si pe viitor. Problema este cat va mai putea suporta Euro acest balast si cat vor mai suporta tarile care doar contribuie la BEC sa plateasca lenea si furtul din Grecia. O noua iertare a Greciei va intarata si mai mult britanicii sa voteze pentru iesirea din Uniunea Europeana la referendumul de anul viitor. Si abia atunci vor aparea problemele reale ale Europei. Pana atunci sunt intre ciocan si nicovala! Pana si David Cameron e intr-o mare dilema. Ele partenerul de nadejde al americanilor dar este sigur ca o iesire a Greciei din zona Euro ii va determina pe britanici sa voteze masiv pentru iesirea din UE. Asa ca greu de rezolvat problema asta dar Tsipras va continua sa ii joace pe degete! E posibil ca Tsipras sa fie cel care desfiinteaza constructia numita Uniunea Europeana! Va deveni un erou atat pentru rusi cat si pentru americani!

 3. cred ca din dorinta de a ajunge cu orice pret la putere ,acesti actuali guvernanti ai lor de stanga am inteles le-au impuiat capul grecilor cu vorbe mestesugite mintindu-i ca ei sunt viitorul lor luminos si grecii cam superficiali in tot ce fac mai putin in tot felul de matrapazlacuri comerciale i-au crezut si au ales ,gresit cred eu dar sa speram ca nu vor fi impinsi la marginea istoriei tocmai ei care au scris istoria democratiei cand astia care le pune pistolul la tampla erau niste popoare migratoare .Naivitatea lor care traiesc pentru a se distra si eventual pentru mici ghesefturi specifice lor i-a dus pe un drum gresit ,si chiar au ales gresit .

 4. nu germanii au dat banii dr mila grecilor fără niciun interes ascuns. ca în orice afacere uneori câştigi alteori pierzi, o să-i vedem şi pe italieni după ce scapă grecii că şi ei se vor în insolvenţă!

 5. The Eurozone is in reality a financial dictatorship run by bankers. I struggle to see why anyone would voluntarily join it, let alone want to stay in it.” http://www.forbes.com/sites/francescoppola/2015/07/03/the-road-to-grexit/
  .
  Deci de ce vrea elita romaneasca sa intram in Euro? Ca sa se mute Isarescu la Frankfurt si sa dicteze cu ceilalti directori din ECB ce investitii sa NU facem in RO sa nu?!
  .
  … ‘situația nu s-a rezolvat cu victoria lui ‘nu’ la referendum’. ‘Votul a stabilit că (Alexis) Tsipras are sprijinul majorității grecilor. Însă aceasta nu este o soluție’, a spus Gentiloni.

  Nu conteaza ce voteaza poporul, conteaza ce parere are banul. Nu stiu de ce ne mai dam silinta sa numim EuroZona altceva decat IV Reich.

 6. Stai sa vezi cand vin germani si va pune pe voi si pe francezi sa faceti restrucurari , Italia cu Franta au cel mai mare deficit , sa vedem atuncea cine sunt raii , pe voi nu va pus nemti sa faceti nimic pt ca sunteti tari mari si este mai greu sa parasiti zona euro .

 7. italianul are ceva dreptate, in sensul ca guvernantii greci din ultimii 15-20 de ani au facut si imprumuturile si au facilitat si evaziune si furtul. Dar au fost fie indemnati sa faca asa, fie ajutati (Goldman Sachs) fie tolerati, pentru ca atunci era convenabil multor guverne, banci sau firme occidentale.
  Acuma, cind s-a ajuns la o situatie imposibila inclusiv din cauza euroiului care a dublat datoria Greciei in 5 ani din ratiuni de curs vs dolar, platesc acei guvernanti? nu, ar trebuie sa plateasca poporul… care desigur ca are pensii nesustenabile, 14 salarii si mai face si cita evaziune poate, dar pe fond nu ei sunt de vina. E, si poporul nu vrea mai ales pentru solutiile propuse de Troica nu sunt nici macar solutii, s-demonstart ca nici in 20 de ani nu ar reduce datoria.
  Si atunci la ce folos sacrificiul? Asta e problema reala, ca nu e o solutie sa sacrifici un popor si o tare pentru nimic si ca nu sunt ei singurii raspunzatori, ci si guvernele, tarile, firmele si bancile care pina acum au supt cit au putut si ei din Grecia.
  Prin urmare, o solutie care dupa niste sacrificii ar duce la rezolvarea problemei ar fi stergerea in proprtie de minim 50% a datoriei Greciei si esalonarea ei pe multe zeci de ani, ca sa nu-i omori si sa le dai sansa unei reveniei. Desigur ca si ei ar trebui sa taie din privilegii si sa devina mai corecti, dar asta numai “dupa” si eventual cu un ajutor extern folositor in managementul public, nu cu dictate inutile si poate si inaplicabile.
  Pina nu se baga decisiv americanii si englezii, nu se rezolva nimic. UE, cu nemtii in frunte, e total incapabila de orice afara de cresteri de taxe.

 8. Scrisoarea prin care Trichet si Draghi (functionari ECB nealesi) au diktat in Italia si Spania (in originalul englez):
  http://www.corriere.it/economia/11_settembre_29/trichet_draghi_inglese_304a5f1e-ea59-11e0-ae06-4da866778017.shtml

  L-au dat jos pe Berlusconi pt.ca nu voia printre altele “reforma” legilor muncii (reforma = concedieri, desfiintarea contractului colectiv de munca). Povestea este spusa aici:

  “This was done purely in order to save the European banking system at a time when the ECB was refusing to do the job itself, betraying the primary task of a central bank to act as a lender of last resort.
  It sent secret letters to the elected leaders of Spain and Italy in August 2011 demanding detailed changes to internal laws for which it had no mandate or technical competence, even meddling in neuralgic issues of labour law that had previously led to the assassination of two Italian officials by the Red Brigades. It demanded changes to the Spanish constitution.
  .
  When Italy’s Silvio Berlusconi balked, the ECB switched off bond purchases, driving 10-year yields to 7.5pc. He was forced from office in a back-room coup d’etat, albeit one legitimised by the ageing exStalinist EU fanatic who then happened to be president of Italy.
  Lest we forget, it parachuted in its (ECB’s) vice-president – Lucas Papademos – to take over Greece when premier George Papandreou merely suggested that he might submit the EMU bail-out package to a referendum, a wise idea in retrospect.
  That makes two coups d’etat. Now Syriza fears they are angling for a third. ”

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11687229/Greek-debt-crisis-is-the-Iraq-War-of-finance.html

  La fel, poate ii dispretuiti pe greci, dar ar trebuie sa stiti adevarul despre cum li s-au pus in carca in 2010 riscurile asumate si neplatite de bancile comerciale din GE si FR. Faptasii: Merkel, Sarkozy, Trichet si DSK.

Leave a Reply