Există o nevoie de muniţie împărtăşită de majoritatea partenerilor noştri, care poate fi satisfăcută implicând industria naţională cât mai mult, a declarat, miercuri, la Bruxelles, pentru AGERPRES, ministrul român al apărării naţionale, Angel Tîlvăr.

Întrebat despre apelul Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, ca statele aliate să încerce să realizeze noi contracte cu industria de apărare pentru a reface stocurile de muniţie epuizate de războiul din Ucraina, ministrul român al apărării naţionale a spus că România este preocupată de acest lucru.

“Încă de la începutul preluării mandatului de către mine, discuţiile cu ministrul economiei – pentru că ştiţi foarte bine că această componentă a economiei naţionale, industria aceasta specifică stă la Ministerul Economiei – discuţiile noastre au fost săptămânale şi am încercat să grăbim lucrurile şi grăbim lucrurile, ţinând seama şi de legislaţia statului român, şi de posibilităţile pe care le avem, şi nu în ultimul rând de dorinţa noastră de a implica industria românească de profil în cât mai multe etape ale acestui proces”, a spus Angel Tîlvăr după încheierea reuniunii ministeriale a NATO.

“Există o nevoie de muniţie, este o nevoie împărtăşită de majoritatea partenerilor noştri, pe care o s-o satisfacem, subliniez, încercând să implicăm industria naţională cât mai mult. Şi o facem nu numai la nivelul fabricării, dar chiar şi la nivelul echipamentelor pe care le achiziţionăm, unde încercăm să obţinem o mentenanţă şi un sistem de a fi reparate în România. Încercăm să obţinem posibilitatea ca România să participe chiar la fabricarea unor echipamente pe anumite etape ale acestui proces, lucru care s-a întâmplat şi sper să se întâmple şi cu o intensitate mai mare. Într-adevăr ne preocupă acest lucru (…) şi facem tot posibilul ca acest lucru să se realizeze”, a adăugat ministrul apărării.

Jens Stoltenberg a declarat luni, la Bruxelles, că NATO intenţionează să-şi crească ţintele pentru stocurile de muniţie, care sunt golite de războiul din Ucraina.

“Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie şi goleşte stocurile aliaţilor (…). Aşa că trebuie să mărim producţia şi să investim în capacităţile noastre de apărare”, a spus Stoltenberg.

El a mai declarat că miniştrii apărării “se vor concentra asupra unor moduri de a creşte capacitatea industriei noastre de apărare şi de a ne reface stocurile”.

Potrivit lui Stoltenberg, “rata actuală de consum al muniţiei este de multe ori mai mare decât actuala noastră rată de producţie”, iar “asta pune sub presiune industria noastră de apărare”.

“De exemplu, timpul de aşteptare pentru muniţia de calibru mare a crescut de la 12 la 28 de luni. Comenzile plasate astăzi vor fi livrate peste doi ani şi jumătate”, a exemplificat el.

Stoltenberg a menţionat printre ţările care au încheiat noi contracte cu industria de profil pentru a-şi reface stocurile de muniţie SUA, Franţa şi Norvegia, scrie Agerpres.

Leave a Reply