Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă că, după ”un an complicat” din punctul de vedere al securităţii, anul care a început va aduce noi ”provocări”. Întrebat dacă va fi război şi în România, ministrul Apărării răspunde negativ, explicând că ”avem garanţii de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum”.

”A fost un an complicat din punct de vedere securitar, pe care îmi place să cred că România l-a trecut cu bine. Într-adevăr, vor fi provocări (…) sunt lucruri care ţin de efectele invaziei neprovocate şi profund ilegale pe care Rusia a făcut-o împotriva unui stat suveran, împotriva Ucrainei, iar România, ca parte a celei mai puternice alianţe politico-militare, şi-a adus contribuţia la menţinerea unui climat de stabilitate şi de pace şi în zonă, dar şi în ţara noastră”, a declarat Angel Tîlvăr,

”Este un moment în care toată lumea este în căutare de echipamente militare. (…) Este nevoie urgentă şi de muniţie, este nevoie şi de echipamente, pentru că aşa stau lucrurile. Faptul că Ucraina a primit ajutor din partea multor state a generat în statele respective nevoie de a-şi completa stocurile. Problema pe care o avem acum este că cererea a crescut exponenţial, în timp ce capacitatea de producţie a rămas aproximativ aceeaşi, în ciuda eforturilor. Eu ştiu că sună ciudat să spui că plăteşti, achiziţionezi un echipament militar care urmează să-ţi fie livrat după o anumită perioadă, în condiţiile în care trebuie să fim cât se poate clari şi de sinceri cu telespectatorii, România are mai multe provocări, legate de situaţia socială, de educaţie ş.a.m.d. Evident că ţara trebuie să-şi prioritizeze felul în care cheltuieşte banii publici. Din fericire pentru ministerul pe care îl conduc, timp de şase ani noi am avut 2%, aceşti 2% care au stârnit discuţii, dezbateri la momentul acela, au făcut posibil ca la momentul acesta să avem Patriot, să avem HIMARS, echipamente pe care foarte mulţi şi le doresc, noi le avem, dar urmează să achiziţionăm şi altele de tip asemănător”, a afirmat Angel Tîlvăr într-un interviu difuzat, marţi, de Antena 3, citat de news.ro.

Ministrul Apărării a precizat că primele trei avioane F-16 au fost deja livrate României, urmând a fi livrate peste 30 de astfel de aeronave, în funcţie de o planificare, până în 2025.
Angel Tîlvăr a catalogat drept ”greşită” ideea că avioanele F-16 sunt învechite sau ”ieşite din standarde”, arătând că acesta ”este un avion care va fi prezent în Europa mulţi ani de aici încolo”.
În ceea ce priveşte avioanele F-35, Tîlvăr a spus că ”ţări NATO cu pretenţii nu au avut acces până acum la acest echipament”.
Ministrul Apărării a afirmat, de asemenea, că România are capacitatea de implementa proiectul privind instruirea piloţilor militari.

Referitor la incidentele cu drone din ministrul Apărării a subliniat că “anul 2023 a adus în atenţia noastră situaţii de neimaginat. De aceea am mărit apărarea pe brațele Dunării, în primul rând la Chilia, unde au fost evenimentele cu drone care sunt cu greu detectabile”, a mai spus ministrul Apărării.

Întrebat cu cât se vor suplimenta forţele NATO în România, Angel Tâlvăr a spus:

“Pe lângă militarii americani pe care îi avem la Mihail Kogalniceanu, avem 1,700 de militari din Franţa la Cincu, împreună cu militari din Luxemburg, Belgia şi Olanda.

Mă aștept ca la jumătatea lui 2024 să avem o prezenţă militară si din partea Sloveniei şi alţi 200 de militari italieni. Totodată şi Spania va contribui cu militari în România.

De asemenea, şi noi am crescut prezenţa militară în Kosovo cu 134 de militari. La misiunea din Bosnia Herţegovina, unde noi suntem principalii contributori, avem peste 400 de militari”, a mai spus ministrul Angel Tîlvăr care a subliniat că în 2024 îşi doreşte pace şi prosperitate pentru români.

#Romania
#aparare
#NATO

Leave a Reply