Ministrul Apararii, Nicolae Ionel Ciuca a postat azi un mesaj important legat de pensiile militare :

Astăzi, împreună cu secretarul de stat Marius Bălu, am avut un dialog foarte bun cu reprezentanții mai multor structuri asociative ale pensionarilor militari. Seniorii noștri sunt generația care ne-a ghidat la începutul carierei din Armata României și acum, la rândul nostru, suntem cei care au responsabilitatea de a-i sprijini după retragerea din activitate.

I-am informat pe militarii în rezervă și retragere că, în aproximativ o lună, vor fi încheiate demersurile de optimizare a procesului de informare pe teme de interes: pensii militare, îmbunătățirea condițiilor oferite personalului, modificări ale legislației în domeniile de interes, dar și despre activitatea structurilor asociative ale militarilor.

Armata va fi mai activă în comunicarea cu pensionarii militari, prin cele două structuri cu responsabilități directe legate de ei: Casa de pensii sectorială a MApN și Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului. Acestea își vor actualiza și îmbunătăți paginile din Internet, vor administra un forum dedicat exclusiv problematicii pensiilor militare, vor crea și administra pagini dedicate problematicii care îi preocupă pe seniorii noștri și vor organiza periodic, în rețelele de socializare, sesiuni de întrebări și răspunsuri pe tema pensiilor militare.

Referitor la pensiile militare de stat, am discutat despre proiectele legislative aflate acum în dezbatere parlamentară și am convenit asupra principiilor care trebuie avute în vedere atunci când Ministerul Apărării Naționale va formula propuneri de modificare a acestora: înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat, crearea cadrului legal pentru recalcularea pensiilor militare, dar și pentru actualizarea pensiilor militare ori de câte ori se majorează soldele militarilor, eliminarea inechităților create de diferitele acte normative care reglementează sistemul pensiilor militare, precum și acordarea drepturilor prevăzute de Statutul cadrelor militare celor decorați cu “Meritul Militar”.

În ceea ce privește rezultatul verificării pe care Curtea de Conturi a României a efectuat-o la solicitarea mea, i-am asigurat pe participanții la întâlnire că decizia definitivă a instanțelor de judecată va fi aplicată imediat de către Casa de pensii sectorială a MApN.

Am decis împreună faptul că Ministerul Apărării Naționale și Forumul structurilor asociative ale militarilor din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale vor susține, cu anumite propuneri de modificare necesare respectării principiilor de mai sus, PL-x nr. 199/2020 – proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat.

Voi rămâne permanent în contact cu reprezentanții Forumului și voi sprijini întotdeauna militarii în rezervă și în retragere. Ministerul Apărării Naționale este și va fi tot timpul alături de structurile asociative ale personalului care a făcut parte din Armata României.

#mapn #ArmataRomaniei

27 COMMENTS

 1. Buna ziua dl Ministru ! Permiteti sa raportez:..Cand Ministerul Apararii va formula propuneri de modificare a pensiilor.Anul trecut a fost ordonata o comisie de analiza si…….nimic Dl MInistru macar 1 la suta sa fi primit asta arata ceva. Toate sunt la timpul viitor …care? Cand? Noi suntem cei care am participat la campaniile agricole, n-am avut sansa sa iesim afara in teatrele de operatiuni,adevarat cu riscurile respective . Domnule si femeile de serviciu, asistatii sociali primesc iar noi nu

 2. Va rog respectuos,daca se poate,sa rezolvati problema grupei de munca deosebita, care se aplica diferit pe legea 223/2015 fata de legea 263/2010,fapt ce creeaza o mare discriminare. https://www.facebook.com/…/pcb…/3120877114640162/

 3. Nu e greu deloc, Radule. A intrat si dl.ministru in campanie odata cu ceilalti. Il doare gura sa se faca ca rezolva problemele oamenilor? Sa treaca sfintele alegeri si dupa aia uita toti, tot.

 4. Eu propun o petiție prin care sa cerem ieșirea din NATO și o alianță cu rusii. Aia au grija de rezerviștii lor, nu ca nenorociții și mincinoșii ăștia.

 5. Doamne fereste de un război. La cit de încet se mișca dul ministru suntem luați prizonieri pana se gândește/analizează/ . foarte politica inceata acțiune. Rușine dul Ciuca .ca militar v-am stimat. Ca politician ați eșuat. Puteți sa va retrageți?

 6. De ce nu este trecuta Legea 80/1995(statutul cadrelor militare), ca legislație generatoare de drepturi? acordarea unui spor de 10%, 15%, 20%,la pensie?
  În schimb este trecuta și aplicata Legea nr. 8/2006,cu modificări aduse de Legea 83/2016,care acorda un spor de 50%,la pensie, anumitor categorii de pensionari!!!!

 7. Adică induceţi lumea în “oroare”… Chiar credeţi, dle. Tudor, în onoarea acestui așa-zis ministru?

 8. Curtea de Conturi a informat ca nu efectueaza controale la cererea unor ministri. Doar Parlamentul poate adresa asemenea cereri.
  Domnul ministru, in loc sa-i demita pe finantistii care au greșit actualizarea pensiilor in urma cu 3 ani, le-a permis acum sa se judece cu Curtea de Conturi

 9. Radule..in trecut tineai mai mult cu personalul militar,de cand cu politica se vede ca ne-ai cam uitat.Am dreptate?..macar recunosti?..

  • Eu ce pot sa mai zic acum? Cu siguranta nu ati urmarit zecile de emisiuni in care am vorbit despre pensiile militare, in care am invitat lideri ai rezervistilor sa se pronunte, in care am zis de sute de ori ca pensiile militare nu sunt pensii speciale. Eu am facut ca moderator tv ce am crezut ca trebuie, dvs ca telespectator nu. Nu ati vazut, dar acuzati cu argumente false. Asa e in viata

 10. Comisii,comitete ,numai trageri de timp. Asta se intampla. Ce incredere sa ai cand nu rezolva nimic.

 11. Radule,cheama intr-o emisiune un grup de militari pensionari si atunci vei vedea ce doleante au.O poti face?Cred ca din toate categoriile de forte,si subofiteri si maistrii militari si ofiteri.Iti propun sa chemi la emisiune pe dl. general Gropan,care este liderul Ligii apararii drepturilor militarilor,fara ceilalti generali Bahnareanu,Tudor.

 12. Poate dumneavoastră ca jurnalist mai aveți speranțe în acest ins. Noi militari, NU! Oricum prezicerea unui alt nenorocit de președinte pe care am avut norocul să îl avem în România, rezolvă problema spinoasă a acestui ministru, a fondului de pensii „prin ieșirea din sistem pe cale naturală”. Din 2015 – 2020 a avut ocazia ca Șef de stat major și ca Ministru al Apărării să respecte legile statului , și să le pună în aplicare. Nu a făcut nimic. Pentru că nu a făcut „NIMIC” a fost răsplătit cu funcția de Ministru tot pentru a face „NIMIC”. Așa că vă admirăm optimismul, pentru că al nostru sa evaporat cu mulți ani în urmă. Iar blazarea și scârba se accentuează cu fiecare an care trece față de conducerea țării și în mod deosebit a armatei.

 13. Am făcut referire la Casa Sectoriala de Pensii a M. Ap.N.
  Se poate verifica în secțiunea,, legislație,, NU, se găsește Legea 80 /1995 Statutul cadrelor militare. Chiar toți de acolo sunt civili și nu știu despre STATUTUL CADRELOR MILITARE?!!!.

 14. Sunteti o persoana pe care am am admirat-o candva ca om ce este initiat in problematica militara,dar in timp v-ati schimbat. Spuneti ca ati facut TOT CE ATI CREZUT ca moderator si ca noi, telespectatorii, nu am facut nimic.Pe langa faptul ca mereu ati invitat cam aceleasi persoane in emisiuni, dvs. nu cunoasteti realitatea si ca mai sunt si altii care reprezinta pensionarii militari si care chiar lupta pentru obtinerea drepturilor acestora conform legii. Si , in final, ce credeti ca putem face ca telespectatori in afara de a va urmari pe sticla?!In realitate, noi am facut cam tot ce depindea de noi, dar, fara vointa politica si sprijin(chiar din partea presei), se pare ca suntem la marginea societatii.Imi pare rau ca trebuie sa va spun aceste lucruri, dar nu ne mai putem baza pe promisiuni desarte,nu mai avem incredere.Nici un dialog de pana acum nu s-a concretizat in fapte.Multa sanatate si succes!

 15. Să îl ia dracu pe ministru și pe președintele tării. Nu merită respectul nostru de a le aminti și scrie numele.
  Ministrul este un slugoi politic, care nu a pus în aplicare Legea 153/2017-privind salarizarea personalului plătit din fondurile
  publice. În schimb avea pretenții, ca șef de stat major și acum ca ministru al apărării, ca subordonații din MAp.N șă respecte legea și să execute ordinele, întocmai la timp și fără crâcnire. Oare nu el ar trebui să dea exemplu și dovadă de disciplină, devotament respectând și aplicând legile tării?
  Din punctul meu de vedere, cei care doresc răul armatei țării, prin asta implicit și României, prin acțiunile sau inacțiunile lor afectând direct armata și pe cei din armată, nu sunt oare trădători de neam și țară?
  Eu zic că DA!

Leave a Reply