Ministrul apararii nationale Nicolae Ciuca a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj in legatura cu votul PSD, PNL si USR privind supraimpozitarea asa ziselor pensii speciale, in care au fost incluse abuziv si pensiile militare :

Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale!

De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați.

Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale.

Militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau țara.

Spre deosebire celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare și dreptul de a fi ales.

Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război sau în situații speciale și, dau aici un singur exemplu, situația pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19.

Cred că este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicațiile, și nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcționalitate și particularitate a sistemului, la resursa umană – pentru că specialiștii se formează în timp, cu efort și costuri – și, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar.

Fiecare militar este conștient că, atunci când depune jurământul, își asumă riscurile, își asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viață plină de privațiuni, pentru că asta este viaţa de militar. Militarii înțeleg situația dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că țara îi respectă pentru sacrificiul lor.

După ce am prezentat aceste informații, conchid cu o întrebare: dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali și pe timpul vieții active?

2 COMMENTS

 1. Scenariu :
  Impozitarea pensiilor sp./serviciu o decizie politica cu bataie lunga.
  Parlamentul adopta o lege neconstitutionala…
  CCR va decide, probabil , asta.
  Parlamentul se va victimiza si va da vina pe CCR.
  Vor iesi rezistentii in strada impotriva CCR ?
  Va fi schimbat presedintele/componenta CCR ?

 2. cind il vedeti pe marele general va rog eu frumos sa-l intrebati de ce pensiile militare sunt incluse la “bugetul de stat” si nu la “casa nationala de pensii”

  dupa aia, sa-l mai intrebati si de ce un alt ilustru mare general, Oprea, a mutat pensiile astea militare de la casa lor de pensii, autonoma si autofinantata din contributiile castei respective, la “buget”-ul umplut din taxele si impozitele cetatenilor de rind

  sa vedem daca are cineva curaj sa arate esenta si originea problemei …

Leave a Reply