plw_2012_01_shale_australia_78953400

Uniunea Europeană intenţionează să facă recomandări “minime” privind folosirea fracturării hidraulice pentru forajele de petrol şi gaze la zăcămintele de şist, tehnologie controversată care a adus Statele Unite aproape de independenţa energetică, potrivit unui proiect obţinut de Bloomberg.
Cei 28 de membri UE vor fi solicitaţi să urmeze noile principiile neobligatorii, astfel încât fracturarea hidraulică să fie făcută în condiţii de siguranţă şi fără confuzii legate de reglementările contradictorii în domeniul mediului, între statele membre, se arată în proiect.
Recomandările nu vor interfera cu dreptul unei naţiuni de a interzice fracturarea hidraulică.
Investitorii şi companiile care efectuează activităţi de explorare şi-au exprimat temerile că oportunităţile de a folosi zăcămintele de şist ar putea deveni dificil de valorificat, în comparaţie cu naţiuni precum SUA şi Rusia, întrucât ţările europene introduc noi legi.
Grupul francez Total nu poate folosi fracturarea hidraulică în Franţa, dar luni a devenit cea mai mare companie petrolieră care va intra pe segmentul zăcămintelor de şist în Marea Britanie.
“Pe măsură că activităţile de explorare a zăcămintelor de gaze de şist progresează, statele membre au început să interpreteze în mod diferit legislaţia UE în domeniul mediului, inclusiv prin interdicţii şi moratorii. UE are nevoie de un teren comun pentru a răspunde modificărilor rapide ale peisajului energetic”, se arată într-un proiect de declaraţie al Comisiei, adresată guvernelor, care va însoţi recomandările.

21 COMMENTS

 1. În Virginia,nu demult a fost infestată pânza freatică datorită unui accident a unei firme private de exploatări.Deci EUROPA mai bine ar interzice fracturarea hidraulică sau dacă trebuie,vom da foc sondelor sau le vom opri înainte să fie băgate în pământ și să ne fure și să ne otrăvească apa

 2. ce e aia UE?? prim ministru Cameron face campanie pro gaze de sist pe toate tv-urile britanice. alte tari cu Romania in frunte topaie de bucurie cu Chevron alaturi. cine baga in seama bolnavul Europei Franta????

 3. cu 500 de substante mixate infiltrate in sol nu vad unde este antidotul,si care este acesta. IN legatura cu nastase -Baroul Buc…..Toti procurori, politistii, judecatorii, sri , dati afara, se fac AVOCATI ,de ce ii primrste baroul ptr.ca au pile.?

 4. “independenta” energetica in Romania este o diversiune. Pana in 2018 populatia o sa plateasca acelasi pret cu ceilalti europeni la salarii mizerabile fata de ei. La firme incepand cu anul acesta se plateste acelasi pret ca si in occident. Romania nu are voie sa aiba un pret mai mic chiar daca consumama propriil resurse chiar in momentul de fata. Rezulta ca toata productia o sa fie impartita “frateste” (GRATIS) cu toata europa iar noi o sa platim tot ata cat o sa plateasca si ei. HOTIE mai pe scurt si cu asta s-a spulberat si mitul securitatii privind “independenta”.

  Iar acum vine si intrebarea cheie pt romani: vreti gaze de sist la pret stabilit de europeni impreuna cu multinationalele americane sau vreti apa de baut, de spalat, de adapat animalele si de udat pamantul???

  Pretul terenurilor agricole si a proprietatilor imobiliare (case plus dependinte) devine ZERO in aria unde se exploateaza gazele de sist. In judetul chevron-vaslui o sa fie amplasate cateva MII de sonde.

  Infestarea panzei freatice si a distrugerii resurselor de apa potabila in totalitate nu este o gluma decat pt securistii si corporatistii care au interese financiare ENORME in aceste explotari de tip capusa.

   • pana acum era placa independenta romaniei fata de rusia vazand ca nu mai tine abureala acum a devenit independenta europei fata de rusia.

    pai e de bine, europa gratis resurse de la romani iar romanii sclavi in europa, ceva mai perfect nici ca se poate. Parca si hitler a bagat razboiul pe spatele petrolului romanesc pe care nemtii nu l-au platit nici acum si nici nu o sa-l plateasca in veci.

 5. Incepand de ieri ,din nou USL-istii pot sa faca orice vor muschii lor(cianurari,fracturari…dar taxe in plus NU …si asa cele existente sunt MULTE si MARI) dar sa speram ca vor face si multe lucruri bune,mai ales in domeniul JUSTITIEI(“dreptate pana la capat”) unde multi romani ( chiar massmedia/ANTENA 3) au mari…asteptari.Dar sa vedem cat de repede se vor derula lucrurile(in parlament) fiindca din nou LIBERALII au ajuns/au reusit sa devina DOAR niste aplaudaci ai PSD din “peluza atribuita lor”.
  Asa ca” bucuriile”vor curge peste noi si este bine sa ne bucuram inca de astazi ,ca dna Firea a revenit in PSD, fiindca onoarea i-a fost probabil…reparata, spre satisfactia dnei Stoicescu.

 6. 🙂 aviz papagalilor ce cred ca sri, sie, jandarmerie, spp, 0215, sts etc nu sunt unul si acelasi lucru cu SECURITATEA:

  “Scrisoare deschisă

  Mănăstirea Petru Vodă către serviciile secrete: “Luaţi-vă slugile şi lăsaţi-ne în pace”

  Mănăstirea Petru Vodă, ctitoria Părintelui Justin Pârvu, acuză Serviciul Român de Informaţii de atacuri. Mănăstirea a transmis în acest sens o scrisoare deschisă în care cere serviciilor de informaţii să-şi ia “slugile” şi să plece.

  Scrisoarea mănăstirii integral:

  “Rugămintea obştii Mănăstirii Petru Vodă către serviciile de informaţii: Luaţi-vă slugile şi lăsaţi-ne în pace

  Tovarăşi,

  După întemeierea acestei sfinte mănăstiri în anii 1991-1992, văzînd afluxul de credincioşi către Prea-cuviosul Părinte Justin Pârvu şi numărul mare de fraţi care vin aici şi vor să rămînă în preajma sfinţiei sale, aţi luat cîteva măsuri (“operative”, cum le numiţi voi) împotriva unuia din puţinii oameni luminaţi care puteau întoarce această ţară la Dumnezeu:

  – împroşcarea părintelui şi a obştii sale cu invective (vi le reamintim noi: extremişti, fanatici, legionari, schismatici, eretici) şi continua defăimare a noastră, defăimare foarte activă şi astăzi;

  – încercarea de izolare a mănăstirii atît la nivelul simplilor credincioşi, cît şi la nivelul clericilor, mai ales a ierarhilor (oare cîţi dintre ei nu au auzit, cel puţin o dată în viaţă “Nu mergeţi acolo, că nu e bine”?);

  – infiltrarea obştii cu tot felul de “poame”, indivizi neputincioşi, stăpîniţi de patimi şi de multe ori cu boli mintale, pe care apoi i-aţi folosit ca şi cîrtiţe ce v-au furnizat în continuu material informativ;

  – infiltrarea bloggerului Gabriel Teodor Gioacăş (alias apologeticum.ro) în luna Februarie 2009 şi transformarea lui în portavoce virtuală a mănăstirii şi a părintelui, prin care aţi otrăvit sufletele credincioşilor din această ţară şi continuaţi pînă astăzi să le otrăviţi;

  – şantajul continuu la care l-aţi supus pe Părintele Justin Pârvu, iar astăzi pe urmaşul său de drept, Părintele Hariton Negrea.

  Raportul SRI de activitate anuală încredinţat parlamentului şi publicat în presă pînă acum 10 ani conţinea un capitol intitulat “Extremismul în Biserica Ortodoxă Română”, în care erau descrise cu lux de amănunte, deşi fără nume, fapte petrecute în mănăstirea noastră, prin purtarea voastră de grijă.

  Tovarăşi,

  Aţi trăit şi încă trăiţi pe spinarea poporului român, din a cărui muncă aţi fost şi încă sînteţi plătiţi, dar nu pentru a depărta poporul de Dumnezeu şi de mîntuire şi a-l otrăvi sistematic prin diversiuni şi activităţi subversive puse la cale de minţile voastre stăpînite de cei răi şi vicleni.

  De curînd aţi pus la cale un nou scandal, prin agenţii voştri locali, prin dezgroparea tîlhărească a Părintelui Gheorghe Calciu, care a spus despre voi înainte de plecarea din lumea aceasta: “se vor lupta cu noi şi după ce vom muri”. Această nelegiuire a pus capac răbdării noastre, şi ştiţi asta. Noi, obştea mănăstirii, am hotărît să-i scoatem dintre noi, după porunca Sfîntului Apostol Pavel (1Cor 5:13, Tit 3:10).

  Ca să îi reprimim, l-aţi şantajat pe Mitropolitul Theofan al Iaşilor, l-aţi şantajat pe părintele Hariton, stareţul nostru, şi probabil că şantajul nu s-a oprit aici, de vreme ce nici exarhul local, Luca Diaconu, nu a mai ajuns să verifice unde sînt slugoii voştri după ce l-aţi sunat să se întoarcă acasă.

  Tovarăşi,

  Înţelegeţi că răbdarea noastră a ajuns la un capăt şi că aţi depăşit măsura. Vă rugăm să vi-i luaţi din mănăstirea noastră atît pe monahul Teodot (Marius) Rogojină – pe care, prin faptul că îl ţineţi aici doar pentru că e fratele unui ofiţer SRI (?), îl văduviţi de un tratament psihiatric corespunzător afecţiunilor sale mintale -, cît şi pe prea-nefericitul Gabriel Teodor Gioacăş (“frate” care după patru ani de mănăstire nu cunoaşte Psalmul 50 şi nici alte rugăciuni pe care le ştiu chiar şi cei ce nu au putut să termine 8 clase), un om fără nici o legătură cu viaţa monahală, singurul său motiv de a fi aici fiind provocarea evreilor de pretutindeni, smintirea credincioşilor, politizarea învăţăturilor Părintelui Justin, defăimarea şi negarea ortodoxiei şi sfinţeniei părintelui şi tragerea mănăstirii noastre în scandaluri mediatice. Luaţi-i voi, ca să nu vi-i aducem noi la uşă.

  În cazul în care veţi continua cu ameninţări şi şantaje, vă rugăm să nu ne consideraţi responsabili pentru felul în care vom reacţiona.

  Aşadar: vă rugăm să vi-i luaţi cît mai grabnic dintre noi pe aceşti doi şi să ne lăsaţi să lucrăm poruncile Evangheliei Mîntuitorului Hristos. Cîtă vreme nu vor mai fi aici slugile voastre, vă veţi pierde obiectul de activitate, iar noi vom putea în cele din urmă să ne vedem de călugărie. Dacă vreţi să ne distrugeţi, pe capul vostru va fi aceasta, iar dacă veţi unelti să ne scoateţi de aici, vă avertizăm că vom pleca cu tot cu Părintele Justin şi cu morţii noştri din cimitir şi cu toate sfintele moaşte din mănăstire.

  În numele obştii mănăstirii,

  monahul Filotheu Bălan,

  purtător de cuvînt al Mănăstirii Petru Vodă”

  http://www.cotidianul.ro/manastirea-petru-voda-catre-serviciile-secrete-luati-va-slugile-si-lasati-ne-in-pace-230091/

 7. DL. TUDOR. AU DREPTATE CE-I DE LA UE SA FIM PRECAUTI CE SE POATE INTAMPLA CU EXPLORAREA GAZELOR DE SIST!! NOI, ROMANII RESPECTIV CONDUCATORII NOSTRI SE REPED PREA REPEDE LA COMISIOANE!! DEASEMENI DL. RADU MAI FAC UN APEL LA COMISIA NANA DIN PARLAMENT , SA VERIFICE AMANUNTIT PROFUND IN SPECIAL PE COMISIILE CARE SA-U OCUPAT DIRECT DE RETCEDAREA TERENURILOR DUPA CARE DOCUMENTELE AU FOST SEMNATE CA PIMARUL!! INCLUSIV PREFECTUL CA S-A VAZUT CA EI NU STIU NIMIC!! SA CUPRINDA TOATE ASPECTELE ILEGALE SA NU ASCUNDA NIMIC, CA DUPA ACEIA VA FI VAI DE USL CE LE VOR FACE BASESCU SI RESTUL IN CAZ CA TOTUL ESTE BINE….LA MULTI ANI SI MULTA SANATATE! ESTI UN PROFESIONIST,

 8. Uitati cam cum e cu “marea impacare”, un analist din zona PSD da pe fata planul:
  “Crin Antonescu este candidatul Uniunii la prezidenţialele din 2014. O idee absurdă, pe fond, la care liderul social-democrat își dă acordul de principiu. Mai rămâne ceva de comentat?
  Pe toate agențiile de știri, cea mai importantă este cu siguranță știrea despre includerea lui Crin Antonescu în protocolul USL. Premierul Victor Ponta a declarat în urma şedinţei conducerii USL că, potrivit hotărârilor Congreselor celor două formaţiuni, Crin Antonescu este candidatul Uniunii la prezidenţialele din 2014. O idee absurdă, pe fond, la care liderul social-democrat își dă acordul de principiu. Mai rămâne ceva de comentat?

  Chiar și pentru cei neimplicați sau neinteresați de fenomenul politic este clar ca lumina zilei că un protocol precum cel care stă la baza formării Uniunii social-liberale, este un acord între două partide, nu între doi oameni sau între un partid și un om (cazul de față).

  Probabil că tocmai din interiorul PNL va fi cel mai repede evidențiat nonsensul acestei cereri aberante, al cărui singur rost pare a fi anestezierea definitivă a angoaselor liderului liberal, prăvălit în sondajele de popularitate la un nivel atât de scăzut încât a început să se întrebe și el cam ce șanse ar avea în preferințele românilor, dacă PSD nu l-ar mai susține.

  Dacă un contract între PSD și Antonescu personal este de natură să scurtcircuiteze contractul precedent, dintre PSD și PNL, credem că cei mai văduviți de această situație ar trebui să se sesizeze primii. Or, social-democrații nu au de ce să fie nemulțumiți înaintea liberalilor. PSD a găsit în fine formula să-l liniștească în bună măsură pe liderul liberal, măcar cât să nu se împuște singur în picior în plină campanie prezidențială, așa cum ne-a obișnuit și până acum, prin cine știe ce declarații nesăbuite. Premierul Ponta a identificat o soluție pragmatică prin care va pune punct circului și un dezirabil dop comunicării dezordonatului său partener politic. Dorința lui Ponta este evident aceea de a ține USL unit măcar până în 2016, așa cum a declarat în repetate rânduri, chiar și cu prețul acceptării acestei cereri făcute în registrul oarecum infantil-absurd.

  Întrebarea este în ce măsură va accepta și PNL un asemenea aranjament, știut fiin potențialul de conflict și – să nu ne mai ascundem după degete – indisciplina din partid. Achiesarea la aranjamentul PSD – Antonescu, tradus în termeni practici, înseamnă pentru PNL acceptarea unui armistițiu intern pe o durată neprecizată. Se anulează lupta interioară pentru putere, orice pretenții, conjuncturale sau nu, ale oponenților lui Antonescu din interiorul partidului și multe alte asemenea consecințe, dintre care unele nici nu vor apărea cu claritate decât mai încolo.

  Imaginați-vă consecințele practice ale acestui nou acord, în cazul în care opoziția lui Antonescu, din interiorul PNL, nu îl acceptă în termenii aceștia. Este oricând posibilă o mișcare internă care să-l înlocuiască la vârf pe Antonescu cu Tăriceanu sau Iohannis, la libera alegere a liberalilor. PNL s-ar procopsi în consecință directă cu doi poli ai puterii, un președinte desemnat la vârf de membrii partidului și un candidat pentru Cotroceni, despre care am putea spune că are o funcție aproape onorifică în partid, dacă această ”funcție” nu ar fi dobândită prin șantaj curat… Prin artificiul impus social-democraților, Antonescu vrea să impună o disciplină complet străină atât adversarilor săi cât și celorlalți membri ai PNL. Vedeți, pare să spună acesta, nu puteți să atentați la singurul lider liberal desemnat pentru Cotroceni.

  Problema de fond a acestei argumentații este, însă, detaliul neplăcut că însăși liberalii au început să se întrebe din ce în ce mai serios ce șanse ar mai avea o candidatură a lui Antonescu, având în vedere lipsa sa de performanță în sondaje. Cei mai revoltați vor fi desigur acei liberali care, pragmatic, ar fi dispuși să cedeze în aceste condiții o iluzorie președinție pentru ceva mult mai palpabil.

  Ultimele evoluții din PNL, de la plecarea seniorului Chiliman, care a ales pe față tabăra băsistă și până la dovezile de solidaritate pe care fostul premier Tăriceanu i le-a transmis premierului Ponta în mod repetat, ne fac să considerăm că socoteala lui Antonescu de acasă nu se va potrivi cu cea din târg. Cu toate eforturile lui Ponta de a tempera conflictul din USL, a cărui sursă este însăși persoana liderului liberal, credem că nu s-a obținut decât un răgaz oarecare. După toate probabilitățile vor mai urma precizări importante, din partea celorlalți lideri liberali.”

  Sursa: http://www.obiectiv.info/ponta-accepta-abera-iile-lui-antonescu-ca-sa-ina-usl-unita_28922.html

 9. Orice extractie de zacaminte naturale presupune existenta unui risc. Depinde si de tehnologie. Folosirea fracturarii hidraulice este o tehnologie riscanta. Din cate vad in Romania se vorbeste numai de avantajele acesteia dar cand vine vorba de riscuri, ca sa ne putem face o idee si sa ne gandim daca merita, toata lumea tace malc. Singura Antena 3 a prezentat intr-o emisunea a lui Mihai Gadea si cate ceva din efectele perverse ale acestei tehnologii si numai o data. A fost si o alta emisiune la care au participat oameni de specialitate. Eu zic ca ar trebui sa profitati de faptul ca U.E. impune anumite reglementari pentru a relua discutia si a o aprofunda.

 10. Oups, dupa 10 comentarii, repde alt subiect, unul fara fond : MRU si Udrea.

  Interesant…dupa o asemea miscare, se vede unde sta interesul lui RT.

 11. asa se incepe cu recomandari minime si pe urma se ajunge si la cele maxime cum a fost recomandarea extra maxima de la referendum .ei s-au obisnuit sane recomande si probabil noi trebuie sa ne obisnuim sa primim sfaturi ,dar cred ca recomandarile astea difera de la stat la stat nu se potrivesc aceleasi recomandari la toti.presupun ca in astfel de cazuri sunt si avantaje si dezavantaje si daca tot suntem in stadiul de elevi care sa primeasca lectii de la oameni mari si mai priceputi este bine sase ia foarte in serios aceasta problema sa se faca o comparatie intre cei cu rezultate bune si cei cu rezultate rele si cu specialisti ca sa stim pe ce craca ne asezam.pana la urma parerea lor conteaza a specialistilor si tinut cont de experientele altora in acest domeniu

 12. Deocamdata luam gaze de la nemti cu 400 dolari care sant luate de la rusi cu 2oo. Iar Omv Petrom da gaze romanesti in Austria cu 300. Adica Imperiul tot imperiu estem ! Cand o sa inteleaga romanul teapa cu UE o sa vada ca-i in curu’ gol iar Europa unita nu mai este.

 13. De aceea e nevoie de o noua lege a minelor care sa permita dezvoltarea proiectelor industriale in conditii de respectare a mediului, a patrimoniului, etc.

 14. Cu cat cantitatea de gaze exploatate creste cu atat pretul la consumatori scade.
  SUA = UE, si atunci, pentru ca pretul sa scada cantitatea de gaz exploatat de pe teritorul UE trebuie sa creasca foarte mult. Pentru ca Romania sa produca mult gaz asta inseamna mii-zeci de mii de sonde. De aici rezulta poluarea aerului (asta-i fara dar si poate) in zonele de exploatare, ex Pungesti < 1km fata de localitate, si riscul contaminarii solului si apei potabile foarte mare spre sigur.
  Sunt de acord cu exploatarea resurselor conventionale, unde riscurile sunt mult mai mici, dar cu marirea redeventei, iar profitul obtinut investit in energie regenerabila, care iti aduce cu adevarat independenta.
  Imi pare rau ca jurnalismul de la noi a murit si nu se insista mai mult pe aceste teme. Razboiul politic este de cand lumea, unii pierd altii castiga, tara pierde dar mai apoi poate castiga.
  Dar daca pierdem razboiul acesta adus de marile corporatii cu permisiunea idiotilor si profitorilor, va fi devastator si iremediabil pentru intreaga tara.

  • Este o marota, iar argumentul este simplu : pretul de exploatare si extractie va da un pret mai mare decat costul gazelor naturale . Pretul va fi mai mic numai in cazul in care Romania scade sau renunta la redeventa sau scuteste de impozite ( asta daca vrea ue). In ambele cazuri romanii pierd. Doar santem colonie.

 15. Compania azeră de stat SOCAR a cumpărat de la de soţii Iulian şi Doina Berescu restul de 10% din acţiunile SOCAR Petroleum, fosta Romtranspetrol, achiziţionată în proporţie de 90% în 2011, şi va majora capitalul social al firmei cu 35 milioane de euro.

  „Tranzacţia face parte din demersul strategic al companiei noastre de a-şi consolida poziţa pe piaţa din România“, a declarat într-un comunicat directorul general al SOCAR România, Hamza Karimov. SOCAR a intrat pe piaţa românească a distribuţiei de carburanţi prin achiziţia, în 2011, a 90% din acţiunile Romtranspetrol din Botoşani, deţinută de soţii Iulian şi Doina Berescu. Compania azeră are o reţea de 22 de benzinării în România şi vrea să ajungă la 300 de unităţi în decurs de câţiva ani. SOCAR are 338 de angajaţi în România, dintre care aproximativ 40% au fost recrutaţi în 2013.
  Reprezentanţii SOCAR au anunţat recent că vor continua investiţiile în România, dar acestea nu includ cumpărarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Guvernul a propus SOCAR, anul trecut, să preia combinatul din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013.

  Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, aşteaptă până la 31 ianuarie oferte din partea companiilor interesate să cumpere acţiunile deţinute de combinat la Oltchim SPV, care controlează activele unităţii, evaluate la 305,24 milioane de euro.
  Interesant, la nunta Elenei Basescu au fost vazutisi acesti azeri (au coborat dintr-un BMW X5) cu nr B .. AZE

Leave a Reply