Luminiţa Odobescu a reamintit atacurile Rusiei din cursul verii în imediata vecinătate a frontierei României, la porturile ucrainene Reni şi Ismail de la Marea Neagră, joi, când a participat la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), la Toledo.

De asemenea, potrivit unui comunicat MAE, Odobescu “a accentuat nevoia unei abordări integrate la Marea Neagră care să includă şi asigurarea rezilienţei Republicii Moldova, stat grav afectat de consecinţele războiului”.

În cadrul discuţiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul român a reiterat continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina. Referitor la sprijinul militar al UE, a subliniat importanţa atingerii unui acord politic rapid în privinţa celei de-a opta tranşe din cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility). De asemenea, ministrul român de Externe a exprimat sprijin pentru consolidarea Misiunii UE de Asistenţă Militară pentru Ucraina (EUMAM).

Referitor la angajamentele UE de securitate pe termen lung, Luminiţa Odobescu a evidenţiat necesitatea flexibilităţii şi predictibilităţii asistenţei UE pentru Ucraina şi a salutat direcţiile viitoare de acţiune şi sprijinul pentru crearea unui fond special dedicat Ucrainei, prin suplimentarea alocărilor pentru Instrumentul European pentru Pace, discuţiile urmând a fi continuate pentru clarificarea aspectelor tehnice şi de implementare.

În pregătirea săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din septembrie, miniştrii europeni şi-au coordonat eforturile privind demersurile diplomatice la nivelul global. Ministrul român a exprimat susţinerea deplină pentru Formula de Pace propusă de Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi a subliniat importanţa construirii argumentelor în dialogul cu statele terţe în baza Cartei ONU şi a dreptului internaţional.

În cadrul schimbului de opinii informal cu ministrul ucrainean al Afacerilor de Externe, Dmitro Kuleba, Luminiţa Odobescu a prezentat partenerilor europeni măsurile cele mai recente ale sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina, cu accent pe eforturile ţării noastre de dezvoltare a capacităţilor şi coridoarelor existente pentru a dubla volumul tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane de tone pe lună în prezent, la 4 milioane de tone pe lună. Oficialul român a informat că, până în prezent, au fost exportate cu sprijinul ţării noastre peste 22,5 milioane de tone de cereale şi bunuri ucrainene.

De asemenea, miniştrii de Externe europeni au avut discuţii informale cu ministrul Afacerilor Externe din Niger, Hassoumi Massoudou, şi preşedintele Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), Omar Touray.

Miniştrii europeni au discutat şi despre situaţia din Niger, în urma loviturii de stat din 26 iulie şi a preluării prin forţă a puterii de către junta militară condusă de generalul Abdourahmane Tchiani, cu obiectivul coordonării răspunsului UE faţă de actuala criză.

Oficialul român a condamnat ferm lovitura de stat din Niger, care deteriorează stabilitatea regională şi situaţia umanitară din acest stat. A făcut apel la revenirea la ordinea constituţională şi a susţinut eforturile ECOWAS în gestionarea crizei şi pentru coordonarea cu partenerii “like-minded”. A exprimat preocuparea pentru situaţia umanitară şi de securitate, reiterând menţinerea angajamentului României pentru asigurarea securităţii în regiunea Sahel şi a participării ţării noastre la Misiunea de Consolidare a Capacităţilor UE Sahel Niger (EUCAP Sahel Niger) şi Misiunea UE de Parteneriat Militar Niger (EUMPM Niger), care deocamdată şi-au suspendat activitatea şi şi-au limitat prezenţa, pe fondul evoluţiilor din teren, scrie Agerpres.

Leave a Reply