Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat luni că este îngrijorat în legătură cu rata anuală a inflaţiei de 4,3%, dar a atras atenţia că nu sunt doar factori interni care au contribuit la creşterea inflaţiei, şi a spus că va avea în acest sens o discuţie cu guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna ianuarie la 4,32%, cel mai înalt nivel din iulie 2013, când a fost 4,41%, în condiţiile în care gazele naturale s-a scumpit cu 3,79% faţă de decembrie, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Întrebat dacă este îngrijorat în legătură cu această creştere, Teodorovic a răspuns afirmativ.

”Normal, trebuie s-o luăm în calcul în cadrul Ministerului Finanţelor. Dar, să nu uităm că nu stau la bază doar factorii interni. (…) Voi avea o discuţie cu guvernatorul BNR pentru a vedea care sunt acţiunile comune. Poate săptămâna viitoare”, a declarat Teodorovici.

În ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,79%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,23%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,9%, scrie news.ro

4 COMMENTS

 1. Cine-i de vina ? DNA, Soros, tehnocratii, multinationalele, statul paralel, inflatia paralela… Aveti de unde alege dintre vinovatii “de serviciu”…

 2. Santeti ingrijorati sa nu cresca bivelul de trai al majoritatii cetatenilor traitori in Romania si de sursele voastre de venituri,in niciun caz de adevaratele probleme din tara! Daca erati interesati,rezolvati in primele 6 luni de cand ati castigat alegerile! Si “tuta” aia de la pnl-diaspora csre jicneste cetatenii care se exprima real in strada,dar,cand e vorba de manipulare si minciuni,bateti toti din buze si palme! Nu stiu cum de mai este mentinuta ca reprezentant in diaspora aceasta “scursura” care a demonstrat meritul de a reprezenta cetatenii romani si locul ocupat in guvern cu onoare si demnitate!

 3. nea ministru, asta e ceea ce se numeste “currency inflation”. E cauzata de feluritele mariri de venituri pe care le-ati facut si pe care vreti sa le finantati, cel putin partial, prin cresterea cursului de schimb si prin noi imprumuturi ale statului.
  Ea se suprapune unei alte componente a inflatiei, mai vechi cu citiva ani, care se numeste “asset inflation” care a fost si este cauzata de deflatie dublata de cresterea taxarii, chestiune facuta tot de voi (ma rog, pe ala il chema Ponta dar tot aia e) si care a scazut mult rata de rotatie a capitalului.
  Singura componenta sanatoasa, anume “demand inflation” (cresterea preturilor cauzata de o reala crestere a cererii rezultata din o reala crestere a nivelului de trai) e firava rau si se vede mai ales la voi, politicienii, si cit de cit la dependentii vostri din aparatul birocratic de stat.

  Problema e ca voi, conducatorii, niste insi fara pregatire, fara experienta, pusi sa conduceti o tara fara a avea nici o calificare si fara a sustine nici un test sau examen (ca la alegeri sau la partid nu vi se testeaza capacitatile profesionale, evident, d-aia oricine e bun la orice minister si majoritatea dintre voi nu mai sunt lasati sa vorbeasca in public…) aveti impresia ca prin masuri administrative – haotice, mai cu seama – puteti schimba ceva.
  Nu, nu faceti decit rau (pe linga furtisaguri si risipa) dupa care va aratati… ingrijorati. Romania este o tara a monopulurilor (pentru ca voi sa va protejati afacerile) si asta limiteaza echlibrul natural dintre cerere si oferta, singurul care autoregleaza orice piata libera.

  Socialismul vostru e criminal pentru ca porneste de la presupunerea ca statul trebuie sa hotarasca ce fac eu in viata, citi bani sunt lasat sa am, unde stau, ce maninc si ce am voie sa fac. Pina nu scapam de ideile astea ale lui Marx, care sunt baza pe care va spijiniti voi, nomenclatura birocratica, nu se va schimba nimic.
  Cu cit nu mai faceti nimic, cu cit ne lasati in pace, cu atit ne-ar fi mai bine. Dar, voi nu sunteti harnici… si rezultatele se vad: catastrofa generala.

 4. Hopa, s-a prins PSD ca nu pot controla doar ei inflatia? Pfiii, si s-au prins dupa alegeri, domne… curat nenoroc

Leave a Reply