Ministrul Economiei Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, consideră că România ar trebui să folosească situația din Grecia și să întărească parteneriatul cu această țară.
“Eu cred că va trebui să folosim situația din Grecia și să strângem relațiile cu Grecia. Întărim parteneriatul pe care îl avem cu grecii. (…) Turismul din Grecia nu a fost bazat nici pe o bancă deschisă, nici pe bancomat. Turismul va funcționa fără probleme și cred că va fi unul dintre principalii factori determinanți în ieșirea din criză a Greciei”, a comentat Mihai Tudose situația din Grecia, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că deocamdată se fac doar speculații despre ceea ce o să urmeze după referendumul de duminică în care grecii trebuiau să decidă dacă țara acceptă sau respinge acordul propus de creditorii internaționali (BCE, UE, FMI) în Grecia.
“Este o manifestare democratică a unei țări. Lucrurile sunt foarte exacerbate ca și cum grecii au stabilit prin referendum dacă mai plătesc sau nu datoriile. Lucrurile nu stau chiar așa. Ei au votat dacă sunt sau nu de acord cu planul propus de către autoritățile financiare europene sau internaționale. Aici a fost răspunsul “nu”. Înțeleg că acum guvernul elen lucrează la altă modalitate de a-și plăti datoriile”, a explicat ministrul Economiei.
Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunțat, după încheierea referendumului și numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat ‘Nu’, respectiv împotriva acordului propus de creditorii internaționali. Există șanse reduse ca BCE să fie mai generoasă după acest anunț, ceea ce înseamnă că băncile vor rămâne probabil închise în următoarele zile. În prezent, finanțarea de urgență oferită de BCE pentru creditorii eleni este limitată la 89 de miliarde de euro.
Deși nu s-a adoptat încă o decizie oficială iar problema va fi discutată probabil luni în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE, analiștii se așteaptă ca BCE să mențină finanțarea de urgență destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricționat, ceea ce va limita opțiunile autorităților de la Atena.
Duminică, Gabriel Sakellaridis, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena, a anunțat că Banca Centrală a Greciei (BoG) va solicita instituției de la Frankfurt majorarea plafonului liniei de finanțare de urgență destinată creditorilor eleni.
Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, și-a anunțat luni dimineață demisia, la o zi după victoria categorică a taberei ‘Nu’ la referendumul privind propunerile creditorilor internaționali, oficialul explicând că decizia sa este menită să faciliteze ajungerea la un nou acord, transmit AFP și Reuters.
‘La scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a anumitor membri ai Eurogrupului și a unor ‘parteneri’ asociați (…) față de ‘absența’ mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe astăzi’, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.
hai ca-i scoatem si pe astia din mocirla. exportam niste turisti. oricum merg romanii in grecia din cauza ca preturi mici si distanta mica.
eu ca zic ca nenea asta se se preocupe de turismul intern, sa il convinga pe ponta si iohannis sa stea in tara in vacanta, ca sunt clienti care scot multa valuta.
ce proiect are nenea asta in zona turismului in romania ?
La romani nu argumentele sau logica primeaza, ci mai degraba propriile convingeri.
Cu privire la situatia din Grecia, Soros a finantat Syriza si pe Tsipras de ani de zile, pentru ca dupa dezastrul facut in ultimii ani in Grecia de masurile neoliberare „anti-criza”, Soros nu avea nicio sansa sa castige cu un partid de dreapta. Cu alte cuvinte, Tsipras a ajuns la putere sprijinit de finantistii americani. Cine a castigat si cine a avut de pierdut? In primul rand au de castigat americanii care controleaza UE. De pierdut vor pierde Grecia si populatia statelor UE, care vor trebui sa suporte destabilizarea zonei euro, pe langa cresterea deficitelor bugetare. Este doar o noua cacealma instrumentata de la Washington si Bruxelles pentru pacalirea prostilor. Cu datorie sau cu ea transferata altora, grecii vor ajunge in situatia de a isi vinde totul pe nimic.
Din punct de vedere financiar, este stiut de toata lumea ca din prima secunda in care un guvern se imprumuta nu este posibil sa achite integral si creditul si dobanda (camata) din simplul motiv ca dobanda nu exista in piata, pentru ca ea nu a fost tiparita fizic. De aceea, orice guvern trebuie sa se imprumute la infinit.
Asa cum guvernul American se imprumuta de la FED, guvernul Marii Britanii se imprumuta de la Bank of England, UE ia bani cu imprumut de la ECB (European Central Bank), tot la fel guvernul Romaniei se imprumuta la BNR (prin banci comerciale gen Raiffeisen, ERste, BRD etc.) si de la FMI. Bancile Nationale sunt filiale locale ale BIS (Bank of International Settlements).
Totul se rezuma la faptul ca structura financiara internationala tipareste niste hartii pe care le ofera credit, la care credit se percepe dobanda. Fiind cunoscut ca guvernarea inseamna administrare si nu putere reala, guvernantii semneaza creditul fara consultul poporului si il pun in imposibilitatea de a achita acel credit. Pe creditor nu il intereseaza profitul insemnand hartie, ci il intereseaza sa il aduca pe debitor in imposibilitatea de plata, pentru a il aduce pe acesta in situatia de a isi vinde resursele pe nimic. Scopul e sa se controleze alimentele si energia, necesitatile de baza ale existentei. Avand controlul acestora, controlezi practic tot.
Asa cum cea mai mare parte din lumea a treia se afla in sclavie fiind ingropati in datorii fata de FMI, acum tot Occidentul este sclavul propriilor banci centrale, care banci centrale sunt filiale locale ale BIS.
Prin intermediul asa zisului capitalism, bancherii au ajuns sa detina puterea absoluta si controlul asupra bugetelor nationale. Ei hotarasc ce se finanteaza si ce nu. Pa, pa.
Sa ma ierte dl. ministru dar bate campiile … turismului. Poate nu stie dl. ministru ca si turismul tot pe bani se face. Exista o interdependenta intre bani si orice activitate cotidiana de pe plaiurile grecesti. Adevarat turistul roman va veni cu bani in buzunar, numai ca acolo pe plaja sau la hotel nu va putea face nimic cu ei atata timp cat nu va exista marfa/produse contra bani.
In schimb dl. ministru are dreptate cand spune ca turismul va fi factorul determinant în ieșirea din criză a grecilor.
Ceea ce trebuie sa invatam de la greci este participarea activa la viata politica. Sa iesim democratic si pasnic in strada sa semnalam greseli. Grecii ies in strada si spun ce vor. Toata lumea stie ca datoria Greciei este de neplatit si nu mai are nici o semnificatie economica. Este folosita strict politic de Germania pentru a-si pune propriile marionete in functii la Atena. Asta incearca si acum sa rastoarne guvernul de extrema stanga care nu-i convine ei argumentand cu datoria si austeritatea stiind ca Tzipras a venit la putere pe mesaj antiausteritate. Si la noi face la fel submineaza guvernul social democrat ca sa vina slugile ei la putere.
1. Turistii straini isi pot folosi cadutile. Restrictii au doar carduri grecesti 2. Exista de toate pe rafturi.
Ioiii! ce mentalitate! Bre mata nu ştii că totul e pe bani?Să înţeleg că e ceva cu diplomaţia(buzunar pe buzunar sau vorbe în loc de bani)! Ceva mai multă înţelepciune si mai multe detalii pentru a fi credibil.
Cred ca omuletul asta ajuns ministru este paralel cu problemele reale ale Greciei dar si cu ceea ce se cere de la Grecia. In mintea lui Grecia are probleme in turism din cauza bancomatelor si a bancilor? Sa ma scuze domnul ministru dar problemele Greciei pleaca exact de la turism considerat principala resursa a Greciei dar care contribuie foarte putin la bugetul Greciei beneficiind de foarte multe facilitati, scutiri de taxe dar si turism la negru care baga bani doar in buzunarul patronilor si mai nimic in cel al statului de unde trebuie platite datoriile lor. De aici si preturile mici. Asa ca poate dom’ ministru sa trimita toata Romania sa faca turism la greci, chiar de 2 ori pe an, ca tot nu ii ajuta cu nimic atata timp cat la buget nu se incaseaza decat un mizilic din preturile foarte mici. Mai bine s-ar preocupa dom’ ministru de turismul din Romania nu de cel din Grecia ba chiar sa obtina niste facilitati sa faca concurenta Greciei. Ca nu am rezolvat noi toate problemele in turismul romanesc sau economia noastra ca sa trimitem romanii sa ajute Grecia.
Nu ar fi mai bine ca ministrul ROMÂN sa se ocupe de turismul ROMÂN mai mult decat de cel grec? In loc sa le spuna romanilor sa faca turism in România el le spune sa se duca in Grecia?
Am citit că madam Le Pen şi-a luat gîndul de la moneda euro, grecia are probleme grave încît e posibil să facă un pas spre moneda lor naţională, italia şi ea are probleme cam grave la fel ca multe state ce lucrează cu euro. Rusia şi ukraina plus ţările cu naţionalitate rusă au probleme de stabilitate şi identitate. România are probleme de ideal şi identitate nu mai spun dcă e vorba de prea multă prostie şi minciună. China şi Turcia au grave probleme de comunicare din cauza agresivităţii(unii ucid şi dau vina pe alţii) dar şi dolîăreii americani tot la china sînt adunaţi, america este golită de dolărei- moneda pentru tranzacţionatea afacerilor, şi-au asigurat americanii moneda) în plus ţările arabe şi rusia sunt hotărîte să devalorizeze dolarul că prea mult îşi aruncă americanii poalele peste tot şi se va reuşi. Cred că în cel mai scurt timp toate ţările vor intra pe moneda naţională proprie, haosul şi violenţa plus proasta comunicare va obliga fiecare ţară să se orienteze în interiorul propriei graniţe şi nu va mai conta sau susţine ceea ce spun sau cer alte puteri. Nimic nu va mai conta, nici măcar propriul popor dacă nu coborîm cu picioarele pe pămînt cît mai rapid ca să fim uniţi din toate punctele de vedere că suntem români din cîţi mai suntem. Istoria nu iartă, dacă nu am învăţat lecţia de viaţă istorică, nu reuşim să mai existăm ca naţiune şi ca ţară. Istoria ne-a scris destule: întîi impunere, apoi destabilizare, urmînd intrarea cu forţa pe un teritoriu sau mai multe, război şi în final totul distrus şi furat ca acum peste 100 de ani, ex: grecia şi multe ţări care au fost distruse de războiul altora şi furat tot ce însemna valoare sau bogăţie.