Ministrul Finanțelor Viorel Ștefan a declarat, la emisiunea Income Magazine, de la Antena 3, că Guvernul Grindeanu are bani pentru toate măsurile anunțate în programul de guvernare.

”Prevederile programului de guvernare pentru noi reprezintă norme legale. Toate aceste norme le-am transpus într-o foaie de parcurs pe care o urmărim zilnic. Până la această oră, nici nu se pune problema de a renunța la una dintre aceste măsuri”, a spus Viorel Ștefan, la Antena 3.

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor nu a exclus ca Guvernul să vină cu măsuri noi menite să aducă bani la buget.

 ”Vor fi măsuri care nu generează înăsprirea fiscalității”, a mai spus Viorel Ștefan.

Este vorba, în principal, de eliminarea impozitului pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, eliminarea CAS, creșterea salariului minim dar și creșterea salariului din admnistrație cu 20 la sută.

Si News.ro preia informatiile difuzate de Antena 3.

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a sustinut sambata, la Antena 3, ca, dupa o prima evaluare a bugetului, crede ca exista spatiu fiscal pentru a finanta toate masurile care se regasesc in programul de guvernare si ca exclude introducerea de taxe noi sau cresteri de taxe, potrivit News.ro.

“Vestea buna este ca pe evaluarea veniturilor, suntem astazi la 253,2 miliarde de lei. Dupa o prima evaluare cred ca avem spatiu fiscal pentru a finanta toate masurile care se regasesc in programul de guvernare si vizeaza exercitiul financiar 2017”, a aratat ministrul.

In ceea ce priveste pastrarea deficitului la 3%, ministrul Finantelor a spus ca limita de deficit nu este negociabila.

“Afirmatia ca suntem pe un deficit de 9 miliarde apartine domnului Ionut Dumitru, care inainte de a fi presedintele Consiliului fiscal este un analist economic. Care este diferenta intre ce spune domnul Dumitru si ce spunem noi? Noi am stabilit ca regula de lucru si sarcina adoptata in Guvern, ca orice masura care vine cu impact pe cresteri de cheltuieli, sa fie dublata de o masura foarte clara care compenseaza printr-o crestere de venit. De aceea am intrat in sedinta de guvern cu doua ordonante: una de modificare a Codului fiscal si una privind masuri fiscal-bugetare care vizau cresterea salariilor in administratia publica. Am prezentat si Primului-ministru si intregului Guvern un bilant din care rezulta ca ceea ce vine cu plus pe cheltuieli se compenseaza printr-o suplimentare a veniturilor “, a completat Stefan.

Un alt exemplu in care ministrul Finantelor nu este de acord cu presedintele Consiliului Fiscal este impactul anumitor masuri: “Va dau un singur exemplu: este vorba despre cresterea plafonului de impozitare pe cifra de afaceri cu 1%, de la 100.000 la 500.000 euro. Dansul face afirmatia ca ar veni cu un minus pe incasari de peste 900 de milioane de lei. Noi am tras concluzia ca din punctul de vedere al impactului asupra incasarii este o masura neutra, dar va produce efecte in mod indirect, pentru ca va genera locuri de munca.”

Intrebat daca va adopta toate masurile prevazute in programul de guvernare al PSD, ministrul Finantelor a spus ca prevederile programului de guvernare reprezinta norma legala. “Nu se pune problema de a renunta la vreuna dintre masuri”, spune Viorel Stefan.

“Masuri noi vor fi, dar nu vor genera o inasprire a fiscalitatii, iar introducerea de taxe noi sau de cote de taxe este total exclusa”, a adaugat ministrul Finantelor.

Ministerul Finantelor a inceput, vineri, discutii cu ordonatorii de credite in legatura cu limitele de cheltuieli, in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a avertizat recent asupra dificultatii respectarii de catre Guvern a unui deficit bugetar de 3% din produsul intern brut (PIB) in acest an.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu premierul Sorin Grindeanu, ca “nu va fi deloc usor” ca Guvernul sa vina cu un buget sustenabil, cu deficit de sub 3% din PIB si cu respectarea tuturor angajamentelor, avand in vedere masurile deja luate. Presedintele a avertizat ca este problema Guvernului sa aiba solutii pentru ca deficitul sa ramana in limitele stabilite.

Programul de guvernare al PSD, un document de 173 de pagini consultat de News.ro, estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 5,5%, in medie, in urmatorii patru ani, ritm mult mai mare decat cel anticipat de analistii economici, pe baza cresterii salariilor bugetarilor, a cresterii investitiilor publice si a reducerii taxelor.

In programul detaliat al PSD, partidul se angajeaza sa respecte plafoanele valabile la nivelul Uniunii Europene, mentinand deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB pana in 2020 si datoria publica in limitele actuale.

 

6 COMMENTS

 1. A spart, rupe pe peste tot! La sfarsitul mandatului actualului guvern o sa avem precis salariul minim de 1500 de euro in viu, pe cap de locuitor (era sa zic de vita furajata). Avem toate sansele, eu zic sa o maximizeze, ca e pe calea cea buna. Deja a spart bariera sunetului si gravitatia.

  P.S. Avem garantia ca o sa o rupem economic pe sistem.

 2. Mie cel mai grav mi se pare faptul ca atunci cand noi vom imbatrani tara va fi condusa de cei care astazi sunt tineri si care cauta pokemoni pe strada. Tineri cu creierul spart care se ocupa cu butonari de gadgeturi si in rest au in cap multimea vida, la asta ma refer. Final trist.

 3. Nu se măreşte nimic dar ”scârbele” de la primării au băgat taxa de cimitir 10 lei obligatoriu pentru toate familiile cu proprietăţi chiar dacă nu ai nicio legătură cu cimitirul şi nu-ţi încasează impozitul fără ”mizeria” taxa de cimitir 10 lei! Degeaba s-au lăudat că au diminuat impozitul cu 5% la toată lumea şi că avem 10% reducere dacă plăteşti până pe 31 martie, am înţeles(factura) că este mai mare ca anul trecut! Nu ştiu cum se calculează impozitul pentru proprietate dar din câte am înţeles pentru zona 2-a plătim poate mai mult ca în Bucureşti în zona 3-a! Şi sărăcia e la cote alarmante în ţară!

 4. Off topic,
  Antena 3 este aici? Cineva din zonă este interesat de soarta OLTCHIM-ului sau asta cade doar(din nou) în sarcina celor de la PSD și-i treaba lor de-și rup gâtul? Deja o anumită parte a presei a scos OLTCHIM-ul pe pierderi pentru a creia cadrul, climatul pentru a fi vândută de ciolos la fier vechi și âsta n-a mai apucat. Dana , cumva, poate fi atenționată mai ales că după ”Nicolaeciuc” nimic, nimic.. să preia problema? N-am timp să mă informez dar dacă totul este sub control și ceea ce am preluat sunt aberații mea culpa. M-ar bucura.
  https://constantinnita.wordpress.com/2017/01/14/oltchim-sa-in-pericol-de-a-ajunge-la-fier-vechi/

 5. Majoritatea expertilor spun ca vom avea o crestere de 3,4-3,7 maxim 4. Dragu (practic oamenii care lucreaza la buget in minister ca ea a plecat) a lasat un draft pentru crestere de 4,3%.

  Si vine PSD si face buget pe 5,5%. Dar chiar nu le spune nimeni ca mint si sunt nesimtiti in fata ?

Leave a Reply