Fondurile europene au fost un eșec total în anul 2016, dar avem garanția că 2017 va însemna intrarea a 21 de miliarde de lei din fonduri europene, atât pe proiectele fazate din exercițiul financiar precedent, cât și din încasările exercițiului curent, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

“Fondurile europene au fost un eșec total în 2016. Aseară, pe la ora 23:00, am avut o discuție la Ministerul Dezvoltării și al Fondurilor Europene și toată lumea era foarte mulțumită de concluzia la care ajunseseră. Dânșii au garanția că anul 2017 va însemna 21 de miliarde de lei fonduri intrate de la Uniunea Europeană pe programele europene, vizând atât proiectele fazate din exercițiul financiar precedent, cât și încasări din exercițiul curent pe fonduri europene. Sunt două surse foarte importante pe care mizăm în construcția acestui buget și vom fi foarte riguroși în urmărirea lor în execuție”, a precizat Ștefan.

Pe de altă parte, șeful de Finanțe a afirmat că din punct de vedere al creșterii ratei de colectare, care este o altă sursă importantă ce trebuie valorificată, au fost luate deja măsuri la nivelul ANAF, una dintre acestea fiind anularea “controversatului” formular 088 referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor.

“S-a observat că ieri au fost deja două schimbări în viața ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală n.r). S-a schimbat conducerea ANAF, iar prima măsură adoptată a fost anularea controversatului formular 088. Ce semnal vrem să transmitem mediului de afaceri? Acela că inspecția fiscală va trece într-o altă paradigmă. Nu vrem să mai privim contribuabilii ca fiind potențiali evazioniști. Un contribuabil pe care îl privim în ochi prima dată, îl cotăm la 100 de puncte. Pe măsură ce comportamentul lui dovedește că ne-am înșelat atunci va fi depunctat și când el scade în rating sub o anumită limită, atunci fiscul se va manifesta mai riguros în relația cu el. Pentru ceilalți care au 100 de puncte devine foarte importantă componenta de prevenție a activității inspectorului fiscal, componenta de asistență fiscală, în sensul că noi vom dezvolta instrumentul consultantului fiscal, care vrem să fie ca o interfață între contribuabil și fisc. Deci, toate acestea vor mări gradul de conformare voluntară și, cu un efort de administrare mai mic decât s-a făcut până acum, vom o avea o creștere a ratei de colectare”, a explicat Ștefan.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat vineri că formularul 088, referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor, va dispărea începând cu data de 1 februarie 2017.

“Potrivit programului de guvernare, unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel Agenția Națională de Administrare Fiscală a analizat oportunitatea eliminării formularului (088) ‘Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA’ și a decis renunțarea la acesta (…) Pentru a evita blocarea activității de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor și asigurarea continuității activității economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum și aplicațiile informatice”, menționează sursa citată.

Formularul 088 “Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA” a fost introdus în vara anului 2015, a fost simplificat la jumătatea anului trecut, prin reducerea numărului de întrebări de la 20 la 13 și a numărului de seturi de documente de la 8 la 3 și a intrat în vigoare în formă modificată de la 1 iulie 2016.

ANAF a colectat, în 2016, venituri bugetare cumulate în valoare de 199,4 miliarde de lei, cu 2,6 miliarde de lei peste nivelul realizat în 2015, în timp ce veniturile la bugetul de stat s-au situat la 137,43 miliarde de lei, în scădere ușoară de la 137,46 miliarde de lei în anul anterior, potrivit datelor provizorii centralizate de ANAF, potrivit Agerpres.

 

10 COMMENTS

 1. Deja am vazut 4 caini cu colaci in coada pe strada. Atata manipulare de cand or venit astia la putere nu am mai vazut numai pe vremea inculpatului plagiator ponta. Dar condamnatul definitiv conduce in topuri.

  • @Carmen, eşti Tobă kove-si de Ponta! Prea multe frustrări ai! 🙂 🙂 🙂 Mai bine i-ai face o invitaţie sau te autoinviţi să te mângâie cu 2 flo.i pârliţi sau frecaţi cu maioneză să-ţi treacă coşmarul!

  • esti bolnava si chioara ca si idolul tau baseala.condamanatul si guvernul pesedist au luat in cateva sapatamani masuri cate nu a luat basaeala, ciolanis si ai lui atata timp.manipulare incerci tu si alti postaci nevrozati ca tine.

  • Investitii straine directe, ceea ce inseamna locuri de munca…dar sa nu vb de asa ceva in tara asistatilor social cu acces la net

 2. E mult daca as cere sa fie prezentata si situatia reala in articolul asta ? Ati auzit de asta domnule radu tudor ?
  Peste 7 miliarde euro au intrat in 2016.

  • de acord cu tine daca ne spui si de unde au intrat miliardele ale si pe ce baza. asa apreciem realitatea celor spuse de tine. in rest te iei de mana cu @caemen si alti postaci din gasca basisto-penelisto-johannisto-userista a caror singura grija e sa minta si sa ii injure pe astia ca fac ce nu au putut sa faca ei. astept ca si restul sa vad de unde sunt alea 7 mld de euro intrati in 2016???!!!

 3. ce afirma stefan viorel e arhicunoscut, certificat de comisia europeana singura intrebare e legata de cele 5 mld euro ca ne-am saturat de minciunile debitate de idolul postacilor tampiti ghinea.

 4. off topic
  Obraznicie si tupeu de ambasador UE, numele este Thomas Baekelandt-ambasadorul Belgiei.
  Ca toti astia sunt obraznici o stim insa, mai stim ca autoritatile romane sunt la randul lor sub orice critica.

Leave a Reply