Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a atenționat, într-o scrisoare, Parlamentul că este posibilă sesizarea Curții Europene de Justiție de către Comisia Europeană privind nerespectarea Tratatului de guvernanță economică referitor la limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB.

Potrivit acesteia, Comisia Europeană “își exprimă în continuare anumite preocupări în ceea ce privește dispozițiile adoptate de România în vederea respectării TSCG” (Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare).

Anca Dragu arată că, în principal, preocupările se referă la faptul că legea responsabilității fiscal-bugetare nu are o putere juridică superioară legilor bugetare anuale pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați.

“În continuarea preocupărilor exprimate de Comisia Europeană trebuie remarcat că în practica bugetară națională recentă, respectiv legea 338/2015 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, s-a recurs deja la derogarea de la legea care reglementează limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB. Această derogare a fost determinată de măsurile adoptate în anul 2015 atât de Parlament, cât și de Guvern, care au avut ca efect diminuarea veniturilor bugetare (noul Cod fiscal) și majorarea cheltuielilor”, se menționează în scrisoare.

Potrivit lui Dragu, actuala planificare bugetară estimează depășirea respectivei limite și pe termen mediu.

“Din discuțiile tehnice informale cu Comisia Europeană a rezultat că aceasta va finaliza în luna septembrie procesul de analiză a modului în care statele semnatare respectă prevederile TSCG și va publica Raportul (…). În funcție de constatările acestui raport este posibilă sesizarea Curții Europene de Justiție privind nerespectarea de către România a articolului 3 alineatul 2”, mai precizează scrisoarea.

Dragu solicită Parlamentului să comunice opinia cu privire la acțiunile întreprinse în vederea atenuării sau eliminării preocupărilor Comisiei Europene și a respectării pe deplin a prevederilor acestui Tratat.

“Vă aducem la cunoștință necesitatea adoptării unor măsuri bugetare care să ne permită reîncadrarea într-un deficit structural de cel mult 1% din PIB în cel mai scurt timp”, mai precizează Dragu, în scrisoarea adresată conducerii Parlamentului.

Scrisoarea ministrului de Finanțe a fost trimisă la Comisia de buget a Camerei de către Biroul permanent, scrie Agerpres.

5 COMMENTS

 1. … guvern tehnocarat din incredibila Romania.Fabulosul bobor roman, mirobolantul presedinte si minunata societate romaneasca.Mai trebuie sa-l vedem pe basescu vreun ministru in viitorul guvern si putem decreta ca nici macar xanaxul nu ne putea aduce in asa hal de hal.Cand te uiti la miss piggy asta de la finante iti dai seama ca habar n-are cat fac 2+2 impartit la 2.

 2. Ce e aia? Bină bă că v-aţi dat cu vârf şi îndesat venituri şi bonusuri uriaşe şi majoritatea populaţiei este subnutrită până la inaniţie! Madam asta nu trăieşte în ţara asta care au băgat-o în rahat în cei 27 ani de democraţie prostească? Toţi urlau: VREM O ŢARĂ CA AFARĂ! Unde şi în ce stadiu suntem? Ca afară în bătaia vântului turbat de politicieni şi tehno lacomi şi intersesaţi doar de buzunarele şi viaţa lor ca familie!

 3. Miss Piggy vrea sa zica de tratatul Lisabona, pe care l-a semnat Basescu si pe care parlamentul l-a votat fara dezbatere in vara lui 2012.

  Aseara la Gadea, un domn Visan parlamentar de la fosul PDL indraznea sa tune si sa fulgere contra “politicilor neoliberale” … de fapt, PDL a fost cel mai avid faptuitor al politicilor neoliberale, iar acum latra contra lor – cum se numeste asta: schizofrenie? adormirea electoratului cu povesti? omul nu mai stie ce politica a facut partidul sau cand era la putere?
  Ridicolul nu ucide?

 4. Cea mai tare şi redutabilă ‘reformă’ din toate timpurile este în românica în doar 10 ani: 2004-2012 cu prelungire pentru menţinere ani verzi. Politicienii au lăsat intenţionat creearea instituţiilor după modelul”fiecare ce îşi doreşte face”, în timp ce ei politicienii, numiţii în funcţii politic şi tehno pârâţii şi-au văzut de buzunarele lor pe principiul ”hai la muncă să muncim, dă doamne să nu găsim”, sau, ”cine-i harnic şi munceşte, ori e prost ori nu gândeşte”, uitând de perioda ”carte multă nu se cere, prost să fii să ai putere” folosindu-se de hectarul de diplome 3-5 în 1-2 ani la second-hand, în străinătate decartezi chash destul dacă vrei să-ţi fie recunoscute, dar e destul de dificil(deci: cartoane fără valoare plătite en-gros) dar au funcţii şi pot să facă ce vor cu viaţa omului! Până şi Cambridge prezintă un hop greu de admis! Oricum, trebuiesc 100 de ani cu legi incontestabile pentru anihilarea a tot ce s-a construit în perioada democraţiei prost implementată, mai bine spus, avantajată escrocilor care sunt din ce în ce mai mulţi. Încep să cadă capete la periferie dar nu e deajuns, caracatiţa este vânjoasă şi rezistentă dar în absolut toate domeniile.
  Totuşi, găsesc o întrebare rămasă fără răspuns după atâta scandal şi urlete la orice microfon cu camere live în timpul guvernului Ponta:
  – Madam Andreea Paul Vas(blonda de la fostul PDL actual PNL) cu ai lor, au încasat veniturile din afacerile pentru care urla zilnic la guvernul şi la Ponta?
  Observ că nu mai are grai !

 5. Sa vii si sa spui ca Madam Comisia Europeana va sesiza Curte de Jistitie Europeana, pt ca nu avem deficit bugetar de 1%? Pai retardata Europei, romanii stiau ca in Tratatul de guvernanta s-a mentipnat deficit de 3% cu scadere pe anipana la 2%, de unde ai scos tu 1%? Stii macar cum se calculeaza deficitul bugetar si mai ales ai calculat cat din acel deficit il reprezinta cheltuielile li Iohannis si ale tampitilor numiti elegant -“tahnocrati”Nu imi este in fire sa vorbesc utilzand astfel de cuvinte grele, dar pe langa incompetenta si rea vointa, sunteti atat de ingamfati si orgoliosi , incat va inchipuiti ca puteti spune orice prostie , sa mai adaugati si ceva despre Comisia Europeana si romanii cad pe spate de frica. Grecia, Spania si alte tari “democrate si fara comunisti “cat au deficitul bugetar, umflat-o? Cine ne va para la madam Comisia Europeana? Macovei, Ciolos sau tu?Dat fiind “celeritatea”cu care se implica anchetatorii si Justitia in cazurile in care sunt membri trimisi cu misiuni de distrugere de la Bruxelles sau din alte parti,cred ca romanii ar trebui toamna asta sa renunte la preocupari casnice ca lemne, muraturi, etc si sa va scoata in strada taras , sa va aplice o judecata populara, pt. ca judecata Divina va lasa sa faceti prea mult rau. Nu este instigare la violenta , este singura masura imediata si posibila sa fiti opriti.

Leave a Reply