Ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, s-a confruntat cu un val de critici din partea experţilor după ce a declarat că o ”variantă mortală” a noului coronavirus ar putea să ia Germania prin surprindere în a doua jumătate a acestui an, informează DPA.
”Termenul ‘variantă mortală’ este neştiinţific şi induce nesiguranţă în rândul populaţiei”, a declarat specialistul în virusologie Jonas Schmidt-Chanasit pentru cotidianul german Bild.
”Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), apariţia unei ‘variante mortale’ în toamnă este un scenariu puţin probabil”, a mai spus expertul.
Un alt medic specialist în virusologie, Hendrik Streeck, a reacţionat de asemenea cu scepticism, spunând că dezvoltarea variantelor virale este pur şi simplu imposibil de anticipat.
”În loc să ne îngrijorăm din cauza unor scenarii cum ar fi ‘variante mortale’, este important să ne pregătim pentru toamnă şi iarnă”, a spus el pentru Bild.
Într-un interviu acordat pentru ediţia de duminică a publicaţiei Bild, ministrul Karl Lauterbach şi-a exprimat îngrijorarea referitor la dezvoltarea imprevizibilă a unor subvariante ale Omicron.
”Este destul de posibil să apară o variantă Omicron foarte contagioasă, care să fie la fel de mortală ca Delta. Ar fi categoric o variantă mortală”, a mai spus politicianul german, citat de Agerpres.
Pe de alta parte, Casa Albă a anunţat luni organizarea pe 12 mai a unui summit mondial pentru a pune capăt epidemiei de Covid-19 şi pentru a pregăti răspunsul la viitoare ameninţări la adresa sănătăţii, relatează AFP.
Summitul, care va fi unul virtual, va fi coprezidat de Statele Unite, Germania – care deţine preşedinţia prin rotaţie a G7 -, Indonezia (preşedinţia G20), Senegal (preşedinţia Uniunii Africane) şi Belize (preşedinţia Caricom, ţările din Caraibe).
“Summitul va intensifica eforturile noastre colective de a pune capăt fazei acute a epidemiei de Covid-19 şi de a ne pregăti pentru viitoare ameninţări legate de sănătate”, au indicat aceste ţări într-un comunicat comun publicat de Washington.
Este al doilea summit mondial consacrat pandemiei de coronavirus de la debutul răspândirii acestuia, în decembrie 2019, primul fiind organizat pe 22 septembrie 2021 de preşedintele american Joe Biden, care a pledat atunci pentru intensificarea vaccinării pe plan global.
Astăzi, deşi rata mortalităţii atribuite Covid-19 a scăzut clar în lume, propagarea virusului împiedică mai multe ţări să ridice restricţiile – în frunte cu China, unde milioane de oameni sunt încă ţinuţi în carantină – şi, deşi varianta actuală Omicron a coronavirusului este mai puţin periculoasă, cu toate că este mai contagioasă, statele organizatoare ale summitului subliniază că este indispensabil să se ia toate măsurile ca lumea să nu fie luată prin surprindere de noi catastrofe sanitare.
“Ştim că acum trebuie să ne pregătim să construim, să stabilizăm şi să finanţăm capacitatea globală de care avem nevoie nu doar pentru a face faţă variantelor de Covid-19, ci şi altor crize sanitare”, atenţionează organizatoarele summitului din 12 mai.