In urma unor atacuri lansate de Sebastian Ghita, deputat si membru in Comisia de control a SRI la adresa lui Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene a reactionat pe Facebook

 

“Batman, Batman!

Guvernul a adoptat ieri un memorandum, care reprezintă o banalitate: Ministerul de Finanțe a cules de la Autoritățile de Management (AM) previziunile bugetare, pentru a fi trimise Comisiei Europene.

Aceste cifre – furnizare de toate AM-urile – confirmă la virgulă ceea ce am declarat public până acum.

Ce spune memorandumul:

– Am declarat că acest Guvern a adus deja în țară 2 miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 – 2013 . Grație acestui memorandum, avem și cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro (ca să fiu exact: 3.296.760.115 euro).

– Ministerul Fondurilor Europene a conceput o procedură simplificată de desemnare (acreditare) pentru unele Autorități de Management pentru Programele 2014 – 2020. Tocmai pentru a nu aștepta desemnarea tuturor AM-urilor ca să trimitem cererile de plată. Datorită acesteia, vor intra bani în țară chiar din acest an. Mai exact 136.848.561 euro pentru POAT, POAD și POCA (programele de asistență tehnică, umanitar și capacitate administrativă). Chiar azi am negociat o posibilă modalitate prin care pe anumite scheme simplificate din POCU putem urma un model similar, deci sunt convins că putem chiar mai mult, e o estimare conservatoare cea din memorandum.

Faptul că această schemă pentru cele 3 Programe a fost acceptată după negocieri lungi și serioase cu Comisia Europeană este un succes al actualei echipe de conducere a MFE.

Dat fiind că guvernul Ponta nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi putut să o facă, trebuie să folosim metode de grăbire a sistemului de acreditare.

Facem curățenie după incapabili, în toate domeniile.

– Procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an și pentru care muncim pe brânci – deși ar fi trebuit să fie gata dinainte de noi – va face ca în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, să primim 3,6 miliarde de euro (mai exact previzionam: 3,671,203,258 Euro).

Ca să fiu clar: memorandumul adoptat ieri de Guvern dă și cifra de absorbție pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea.

Pentru asta, trebuie: a) să finalizăm acreditarea întârziată de Ponta și sabotată de Ghiță prin sisteme de IT fanteziste și scump plătite și b) să lansăm ghiduri și proiecte.

Ceea ce facem la foc automat. Vedeți site-ul MFE. Ghiduri pentru infrastructură, termoficare, abandon școlar, burse pentru profesori, economie socială. Toate în cele 95 de zile de când am venit la minister. Toate acestea vor deveni proiecte, vor începe din prefinanțarea aflată deja în țară, apoi vor deveni facturi de trimis la Comisie, după acreditare.

Azi, domnii Ghiță, Ponta & Co. o țin langa cu zero-zero.

Cine i-a preluat a făcut o uriașă gafă: s-au scris articole fără să fi citit materialul de bază.

Nicăieri nu se spune în memorandum despre zero absorbție. Dimpotrivă, se arată cât va intra în acest an în țară din închiderea Programelor 2007 – 2013 (3,2 miliarde), se arată cât vor intra pentru 2014 – 2020 chiar ÎNAINTE de definitivarea acreditării (grației inițiativelor noastre) și se arată cât va intra în 2017 odată ce definitivăm anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil să o facă (3,6 miliarde).

Deci, ce anume e zero?

Batman, Batman!

Mulțumesc pentru oportunitatea de a promova aceste realități. Riscam ca acest memorandum foarte tehnic să treacă neobservat.

Așa, am avut o întreagă campanie de presă azi, cu articole scrise aseară, înainte ca Memorandumul să fie publicat (azi).

Deci nu e un document oficial al Guvernului care confirmă ceva cu zero, e un document oficial al Guvernului care re-confirmă ce am tot zis și că nu e cu zero. Și acum nu vorbim doar despre PNDR (cum am făcut la Parlament), ci de alte 3 programe operaționale.

Nu era Volgă, era bicicletă, nu i s-a dat, i s-a luat.

Dacă avem vreun ghinion istoric și anul viitor revin la guvernare domnii Ponta, Ghiță și prietenii dumnealor, să știți cine a făcut absorbția din 2017: 3,6 miliarde de euro vin din mandatul acestui guvern.

PS. Domnul Ghiță elucubrează că mă ia DNA. Funie în propria casă? Legat de ce am trimis la pomenita instituție, calm: va urma 🙂

PPS.
Mașinăria de propagandă lucrează – Ghiță et co au furat destul cât să o țină în viață. Puteți contribui la echilibrarea scorului printr-un share. Mulțumesc!”

 

9 COMMENTS

 1. Dar pe 2016 sunteţi ”campioni” la fonduri europene din câte se aude!
  Oare ce mai bâlbâiţi prin birouri între voi!

 2. Eu as face un flash-back intre remarca de acum a lui Ghinea, “Facem curățenie după incapabili, în toate domeniile” si audierea in Comisie a dnei Guseth, pt ministerul de Justitie… 😀
  Pe principiile “daca nu postezi pe facebook fiind in guvern nu-ti iei salariul” si “prostul cand se plictiseste se dezbraca si-si pazeste hainele”, avem “Facem curatenie in Delta Vacaresti”, din acelasi registru

 3. Asta iar se lauda cu ce o sa faca ei.Adica cu mai nimic sau cel mult tot felul de tampenii,ca pe vremea colegilor lor Boc-Basescu-Udrea, cu care sa se laude ca fac “absortie”.Se lauda ca “au inchis programe” si au luat bani facuti de altii.In rest programe de asistenta tehnica,umanitar si alte vrajeli gen gondole si parcuri la tara,dupa intense negocieri,va dati seama.,iar altele vor deveni candva programe si ce mai programe.”AMINTIRI DIN VIITOR” si alte SF-uri,petarde si OZN-uri.Nu au nici-un obiectiv important,cu siguranta doar ACE,BRICE SI CARICE.Cu d’alde incompetenti d’astia chiar ca o sa ne taie aia banii definitiv pentru ca deja multi contribuabil tzipa ca le cheltuim banii pe tampenii.Daca basistii astia iohanisti,penelisti si tehno-ratati ,aveau planul Marshall pe mana,Germania ajungea azi sa produca doar placheuri si pioneze.Si muhaiaua asta macovist-tupeista mai si baseste pe gura ca fac ei curatenie dupa incapabili.Pai,bai vagabonzilor, chiar ca ati facut “curatenie” …in bugetul tarii.

 4. Iata cum se arata ca in mintea lui Ghinea, macovistu’ asta de Vama Veche, este bezna si zboara lilieci.

 5. “Daca avem vreun ghinion istoric” si ramanem pe cap cu neispravitii astia baso-penelisti si tehno-ratati, precis ne intoarcem la achizitia de Volga la mana a sasea de pe la bulgari sau rusi si le consideram produse de lux.

 6. Aoleo,muncim pe branci,Mircea fa-te ca lucrezi!!!Pai branci hotz avea kk-lau,dar inteligenta nexam.Bai Ghinea,nu conteaza cand ai aparut si tu “in schema” pentru ca PE TOTAL ATI FRECAT MENTA PE BRANCI. Si apoi,dupa cum se vede clar,oricum ati suci-o,tot un joc cu tzurca va iese, ca de mai mult nu sunteti in stare,nu aveti de la natura.Ce cauti tu acolo cand puteai ,cu pregatirea ta,sa ai o cariera stralucita printre ardei,varza si gogonele? Bai Nea…Este vorba de UN AN de cand o tot fredonati si noi,cetatenii,va platim salarii destul de mari (daca vi se par mici atunci mai bine carati-va unde se freaca menta pe mai mult). Tu ai aparut sa ne ei cu alte vrajeli cand trebuia imediat sa puneti in practica cate ceva si nu sa ne tot luati pe rand cu noi si noi vrajeli si cu “lansari de navete spatiale” la Pastele Cailor.

 7. are dreptate macovistul. in astea aproape 9 luni guvernul ciolos a dat clasa oricarui guvern post decembrist. ministrii de inalta valoare, integrii, un premier de clasa, ce mai sunt cei mai tari. ce samai vorbesc de prapaditul de guvern al lui ponta? “scarbele” alea pesediste au reusit sa refaca tara dupa dezastrul gastii basecu- boc-blaga, au adus crestere economica, au facut vreo 75% absorbtie a fondurilor europene, au deblocat toate programele puse pe butuci de gasca basista, au bagat bani fortat in buzunarele pensionarilor, celor din educatie, sanatate etc. “nenorocitii” astia de pesedisti au redus tva, taxele si impozitele de pana si americanii dela revista forbes i-au laudat. au platit miliardele facute praf sau furate de gasca basista din imprumutul facut la fmi. ba mai mult au sustinut ca numai e necesar sa avem de a aface cu camatarii de la fmi care distrug economia si populatia tarilor care au curajul sa se imprumute de la ei si ce sa vezi, toti astia care au sustinut acest lucru au fost luati sub un motiv sau altul de dna. niste nenorociti. si iata cum marele expert ghinea mananca iar cacao dupa ce cu doar vreo 2 zile in urma guvernul din care face parte i-a tras o laba peste gura aratand adevarata actvitate a ministerului pe care il conduce. un mare zero! dar de vina e sigur ponta! cat de cretin poti sa fi sa faci o astfel de afirmatie?

 8. Batman,batman,dar ne dati doar varianta acestui neajutorat de Ghinea? Parca si Ghita a zis ceva si daca tot este bagat in seama,poate trebuia spus aici si ce a zis ala.Sau nu a reusit la examenul de…cenzura?

Leave a Reply