Site-ul www.romaniacurata.ro, gestionat de un grup condus de sociologul Alina Mungiu-Pippidi, face o radiografie dura si spectaculoasa a intereselor ministrului Fondurilor Europene Cristian Ghinea, pe care-l numeste “baiat destept”. Acest apelativ a fost folosit (de exemplu) pentru baietii destepti din energie, multimilionari in euro beneficiari de contracte privilegiate cu statul.


”Băieţii deştepţi” ai Guvernului Cioloş (III). Azi, Cristian Ghinea

Cristian Ghinea, care a înlocuit-o pe Aura Răducu (expert european în fonduri europene), fără să fi lucrat o zi în acest domeniu, este şi el un specialist al contractelor cu statul, de altă factură însă. Cristian Ghinea este un favorit al unei specii particulare de contracte de stat, cele cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Fără nicio competenţă pe zona post sovietică, nici măcar lingvistică, ONG-ul său şi al partenerului său, Ciprian Ciucu, CRPE, e cel prin care MAE a ales să facă politica statului român pe proiectata frontieră iluzorie a NATO, adică în Moldova, Georgia şi Ucraina.

Începând cu anul 2012, CRPE devine abonat regulat al Departamentului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al MAE, obţinînd 34.000 euro în 2012, 140.000 în 2013, 104.000 în 2014, şi tot aşa până în prezent. Moldovei i se construieşte capacitatea instituţională în cooperare cu ANI din România, Georgia e ajutată să implementeze acordul de asociere, multe şi variate subiecte pe toate planurile. Chiar dacă mai sunt şi alte ONG-uri care cooperează cu AOD, CRPE e singurul care are anual venituri consistente şi totodată singurul care nu are drept competenţă Marea Neagră sau Caucazul.

Subiectul e unul sensibil pentru domnul ministru Ghinea, care tocmai a pierdut un proces intentat contra Alinei Mungiu-Pippidi, fosta sa profesoară, angajatoare şi promotoare timp de ani de zile (la un program de studii la LSE, ca tânăr lider, la TVR şi alte organe de presă ca analist, etc.) în care a încercat să dovedească (ca şi în presă, pe Hotnews şi Dilema) că la el se referea portretul anonim al unui tânăr oportunist, a cărui carieră problematică îl aduce în zona de patronaj a serviciilor secrete, portret schiţat de AMP într-un articol după mărturisirea lui Robert Turcescu din toamna 2015. Deşi AMP nu îl identificase pe Ghinea, și nici vreun comentator al articolului, Ghinea s-a repezit să declare că de el e vorba peHotnews, Facebook și Dilema iar în cursul procesului a relatat căîntr-o convorbire privată amicală din perioada 2011-2012, v-am povestit despre faptul că am solicitat un interviu de cercetare dlui. Mihai Răzvan Ungureanu (la data respectivă director al SIE?”. Ghinea i-a povestit într-adevăr lui AMP (care nu a povestit mai departe) că îi va cere sfatul directorului SIE pentru viitoarele activităţi ale ONG-ului său în zona de interes a MAE, dar l-a îndemnat să nu facă acest lucru, pe motivul că într-o democraţie e de neconceput ca ONG-urile să se sfătuiască cu serviciile secrete despre activităţile lor. Despre  „cercetarea” care necesita intervievarea directorului SIE vă lăsăm să ghiciţi, ea nu a fost niciodată publicată, Ghinea fiind până azi necunoscut pe Google Scholar pe orice subiect de competența lui MRU și pe orice subiect în general…

CRPE a fost chiar membru în coaliţia Alianța pentru o Românie Curată (ARC), de unde s-a retras în iarna 2012, refuzând să semneze scrisoarea de protest a ONG-urilor către MAE atunci când Teodor Baconschi i-a făcut pe protestatari „ciumpalaci”. Motivul formal al despărţirii a fost că AMP l-a criticat pe Ghinea (ca şi acum o săptămână, dându-i numele în editorialul dinRomânia liberă, pentru utilizarea sloganului Votez DNA!, afirmând că DNA va fi vulnerabilizat de folosirea politică a numelui său. De fapt, e greu de văzut cum mai putea CRPE să critice MAE sau să joace rol de watchdog când exact atunci aplica la fondurile sale şi se profila deja, cu competenţe zero, drept partener strategic.

Dat fiind că sub mandatul său, deocamdată incomplet, nu s-au atribuit fonduri de către MFE, ci s-au purtat lupte cu software-ul STS (atribuit greşit public lui Ghiţă), cea mai notabilă realizare a ministrului Ghinea a fost aprobarea din fondul operaţional aflat în subordinea MFE a proiectului cu dedicaţie SII pentru SRI, care adaugă 25 de milioane de euro la fondurile pentru supravegherea neconstituţională a cetăţenilor, inclusiv date despre sănătate, executate de regulă prin intermediul unor firme securiste faimoase. Ministrul Ghinea a evitat orice comentarii pe această temă, deşi e foarte locvace în general şi abia acest gen de bani ajung regulat la firme precum cele ale lui Sebastian Ghiţă, care a sărit să apere proiectul în dulce devălmăşie cu alt „tehnocrat”, Marius Bostan, ex-ministrul Comunicaţiilor.

Poate proiectul cu dedicaţie pentru SRI al Ministerului Fondurilor ar fi trecut mai neobservat dacă guvernul nu ar fi recunoscut într-un document către Comisia Europeană prezentat deZiarul Financiar că absorbţia pe actualul ciclu financiar va fi zero la finele mandatului guvernului tehnocratic, iar absorbţia pe precedentul ciclu financiar, datorată guvernelor anterioare, nu ar fi fost atribuită generos de Ghinea propriilor sale merite în raportul celor o sută de zile ale sale în post (nimeni nu i l-a cerut, dar era păcat ca asemenea zile istorice să treacă neobservate), vezi aici.

Aceasta nu e singura performanţă a lui Ghinea de a face exact opusul a ceea ce predică. El se prezintă ca expert anticorupţie, deşi titlul mai exact ar fi de promotor DNA. Expertiza sa constă în volumul de interviuri amabile cu Morar, Horia Georgescu (între timp trimis în judecată pentru corupţie – deja la momentul cărţii se ştia că se trecuse peste mai multe reguli pentru a fi numit la ANI) şi câțiva procurori controversaţi de gen Lucian Papici (care şi povesteşte candid cum a venit din concediu pentru că „serviciul” a „prezis” frauda la referendum, numai că aceasta nici nu era de competenţa DNA, DNA a ajuns să se ocupe pentru că a refuzat Codruţa Kovesi, fapt aflat la originea unui lung război între ea şi Daniel Morar, care face ravagii şi azi). În sfârşit, Ghinea a făcut şi alte interviuri despre DNA, la fel de subiective, prezentate ca un „index” pseudoştiinţific de „sustenabilitate DNA”. Deşi asociat de mai multe ori cu SAR (la comunicare) sau România Curată, el nu a luat niciodată parte la vreun program anticorupţie adevărat, din acelea care au dus la procesele din pagina dreapta sus, contra corupţilor sau la întocmirea vreunei liste negre. Dimpotrivă. Se alătură lungii liste de persoane care au dat în judecată SAR și pe Alina Mungiu-Pippidi: Miron Cozma, Nicolae Văcăroiu, Ioan Talpeș, Rodica Stănoiu și așa mai departe, cu distincția că e singurul în ultimii zece ani.

parteneri-crpeLa fel, Ghinea se prezintă ca un reprezentant al străzii (e biciclist), dar în momente strategice rapoartele CRPE sau pozițiile sale publice n-au ezitat să intre în contradicție cu revendicările străzii. Astfel, în toamna lui 2014, la un an după asaltul jandarmilor de la Pungești asupra localnicilor și activiștilor de mediu, împreună cu o colegă de la CRPE nu a ezitat să considere că ”intrarea pe piață a resurselor din gaze de șist” va reprezenta o ”o contribuție a României la securitatea energetică regională”. Raportul vine după un amplu eveniment la care au fost consultați parteneri de dialog precum: Chevron, Rompetrol, Petrom, Romgaz, NIS (adică subsidiara Gazprom din Serbia) etc. (vezi în stânga lista completă a participanților și află cine a mai reprezentat ”societatea civilă” la întâlnirea asta – click pe foto sau aici pt. rezoluție mai mare).

Cristian Ghinea a ajuns în stradă și în toamna lui 2013, când cu Roșia Montană, motiv să-l ascultăm la RFI (aici), povestind cât era de supărat pe Ponta și Guvernul lui că nu-și asumă mizeria cazului și încearcă s-o mute pe umerii Parlamentului. Altfel, după cum declara, el ”îi înțelegea și pe cei care investesc acolo”. ”Gabriel Resources sunt niște oameni care au investit niște bani ca să scoată alți bani”. Să nu fi știut expertul anticorupție Cristian Ghinea că ”oamenii ăia care au investit niște bani ca să scoată alți bani” erau niște aventurieri ca Timiș, Talpeș, Steinmetz și alții căutați cu DNA-ul, Interpolul și FBI-ul prin mai multe țări și continente? Sau cumpărarea masivă a presei, a politicienilor și încălcarea hotărârilor judecătorești definitive era pentru domnul Ghinea doar o ”investiție”?

Biografia lui Cristian Ghinea este exemplară pentru tipul de „băiat deştept” care a fost selectat să conducă România, indiferent dacă din poziţia de „tehnocrat” sau politician şi indiferent de partid. Ca şi partenerul său în CRPE, Ciprian Ciucu, candidatul M10 care şi-a transferat loialităţile la liberali înainte de alegerile locale, după ce şi-a încercat norocul şi la Nicuşor Dan (fusese înainte ales într-o impresionantă unanimitate preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate, consiliul de supervizare ANI în timpul guvernării Ponta), a venit rândul lui Ghinea să se declare pe piaţa candidaturilor şi să discute despre USR (între timp un partid mai mărişor după locale), ca şi despre PNL.  A fost şi primul care a declarat la televiziunea DiGi24 că va urma pe şeful său, Dacian Cioloş, dacă acesta se va înscrie într-un partid, dar nu o va face „de capul lui”. Declaraţie imediat depăşită, căci dl. Ghinea a început să caute activ un partid în care să îşi îndeplinească pe mai departe misiunea de succes. Acesta nu va fi nici într-un caz, cel al Monicăi Macovei, cu toată admiraţia sa declarată faţă de aceasta mai demult. Pur şi simplu, loialităţile de tinereţe ale lui Cristi Ghinea au fost depăşite demult şi el are nevoie de noi şi noi orizonturi pentru talentele sale.

8 COMMENTS

 1. O balacareala tipica, ca intre ong-isti. Au fost tovarasi de supt bani iar, acum se ceata ca niste adevarati intelectuali ce se pretind.

 2. Părerea mea, înainte de toate, este că Ghinea , lucru dovedit cu probe, este unul dintre copiii ”deștepți” ai lui Macovei Monica, procoroarea comunistă, care mai avea, ea, și niște fetițe prin ciolaniada actuală, mânca-le-ar cucuveaua-mov de ”dăștepte” ce sunt ele, pre numele lor Cristina, fătuca care a reușit să intre în guvernul de fețițe și băieți ”deștepți”(așa da, nu numai băieți!) Cioloș, de puțin…fără loc și pe (s)perjoaica CEDO, un ”om normal” cum „ni” se părea, unora, la început, nimeni alta dăcât cea de care am aflat că Ciolos ”se tine de ea”.
  Ie-te, probă despre ”copchilul deștept” a lu Monica devenit, azi, ”băiat deștept” în guvernul cioloș : https://www.youtube.com/watch?v=HkwVC67THqA

  • Din greșeală am introdus ”procoroare comunistă” eliminând cacofonia, de altfel, meritat-intenționată. Scuze!

 3. Peste câţiva ani vom auzi că şi acest ”dosar” a dispărut precum cel cu Bechtel unde ”sugativele” au furat gras: **Erau vizaţi Gheorghe Dobre, fost ministru al Transporturilor, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor Publice, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi Cristian Duică, directorul general al CNADNR.**http://www.antena3.ro/actualitate/justitie/contract-bechtel-dosar-disparitie-sova-380688.html
  Acum după ce s-a spălat pe mâini, urlă peste tot şi la toţi de parcă noi uitasem ce a făcut cu ceva timp înainte! Noroc cu înregistrările video la tv, altfel nu se mai ştia nimic din facerile perindaţilor în cei 26 ani de proastă democraţie coordonată şi controlată la sânge doar pentru furat, escrocat poporul şi un loc cald plătit cam gras întro funcţie stabilă ani la rând!

 4. Intamplarea face ca stiu foarte bine cum este implementat acest call. Este un model de transparenta, iar daca sunteti curiosi intrati pe site-ul oficial al RoAID (www.roaid.ro) si vedeti acolo toti aplicantii, toate notele obtinute, toate rezultatele acestor proiecte. Daca toate ONG-urile ar fi ca CRPE si toate institutiile publice ar face call-uri deschise precum unitatea AOD din MAE am fi departe.. va sfatuiesc sa verificati toate aceste lucruri inainte sa scrieti.

 5. Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place(III)
  (Eu pot demonstra că ”Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place” a ajuns la episodul …III, din păcate. Nu am găsit, însă, și-am căutat cu lumânarea, ”Băieţii deştepţi” ai Guvernului Cioloş episodul (I)? Iertați-mă, l-a văzut, a dat cineva peste ”băiatul deștept nr.I”, sau ăștia au scris ep.I înainte de a apărea Internetul când, nici vorbă de ciolos?)
  .
  Referitor la articol, cum ar veni , o prezentăm și dăm gir… romăniei curate. ro , cu Alina & Nicușor & Tolontan…obligatoriu, care (ce să vezi, e de-ai noștri), le bagă ” sula în coaste ”macoviștilor” care-s mai băsiști decât …băsiștii?
  ”Buna treabă, rea croiala/mama ei de randuiala ” că prea multe articole preluate din Alina & românia curată.ro, de-o vreme, care dau în alții și mai tare-n… toți, postate fără nicio delimitare cum că ăștia sunt, totuși, cine sunt. Adică, ”râde ciob de oală spartă”.
  E bună, fără nicio îndoială(din partea mea), o asemenea preluare de articol din puțul gândirii Alinei (celeilalte) în ipoteza că ”scopul scuză mijloacele”. Cum ar veni- Machiavelli să trăiască !…( drept pentru care, cum spuneam mai sus, sunt de acord și eu!)
  Dar… dacă chiar suntem cu Nicușor & Clotilde și nu m-am prins eu, ne reieșind de niciunde că ”nu suntem”, numai din faptul că nu apare numele pe LISTA de PRIETENI? Și-atunci cade, obligatoriu, ”Machiavelli”, cade din ipoteza de mai sus și ceva mai clar dăcât atâta ”nu se există”, vorba unui ardelean (tot) de la românia curată.ro

 6. ” cea mai notabilă realizare a ministrului Ghinea a fost aprobarea din fondul operaţional aflat în subordinea MFE a proiectului cu dedicaţie SII pentru SRI, care adaugă 25 de milioane de euro la fondurile pentru supravegherea neconstituţională a cetăţenilor, inclusiv date despre sănătate, executate de regulă prin intermediul unor firme securiste faimoase”, se afirmă într-un articol despre „băieții deștepți” din guvernul Cioloș, publicat pe romaniacurata.ro.
  Suficient ce se scrie aici – inclusiv “baietii destepti” -iti vine sa VOMITI!
  Cristian Ghinea, care a înlocuit-o pe Aura Răducu (expert european în fonduri europene), fără să fi lucrat o zi în acest domeniu, este şi el un specialist al contractelor cu statul, de altă factură însă. Cristian Ghinea este un favorit al unei specii particulare de contracte de stat, cele cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
  Ciolos pe ce lume traiesti? Ghinea, politolog, ministru al fondurilor europene. Atragerea banilor europeni se confirma ca 2017 va fi un dezastru.
  Ciolos 1 cuvant : RUSINE!
  MediaFax : Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea: Voi candida la alegerile parlamentare într-o formulă pe care o decide sau nu o decide Dacian Cioloş
  Ciolos inca odata : RUSINE!

Leave a Reply