Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, de profesie procuror, recunoaste absolut franc faptul ca partizanatul “pro-procurori” este al sau si al premierului Ponta, si el fost procuror. E o realitate complet nedorita si o recunoastere a faptului ca echilibrul necesar in zona justitiei nu este asigurat. Partizanatul procurorilor Ponta-Cazanciuc este recunoscut chiar de seful portofoliului Justitiei. Nu se putea o afirmatie mai nefericita si nefavorabila pentru guvern si liderii ei, in acest context extrem de tensionat privind exagerarile facute de procurorii DNA in anchete. Cu atat mai nefericita cu cat premierul parea ca-si nuanteaza deja pozitia despre excesele procurorilor DNA si recunoaste necesitatea unui echilibru intre puterile statului asa cum e stipulat in Constitutie.
Ceea ce nu intelege Robert Cazanciuc este ca omul, in viata, mai evolueaza. Si daca esti om politic, ministru sau sef de guvern, trebuie sa ai maturitatea si chibzuinta sa te detasezi de partizanatele generate de inceputurile meseriei pentru care te-ai calificat. Altfel, vine maine-poimaine un stomatolog prim ministru si ne scoate tuturor dintii….
Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, marţi, că atâta timp cât la conducerea Ministerului Justiţiei (MJ) se află un fost procuror, ca şi la conducerea Guvernului, statutul procurorilor nu se va schimba.
“Cât timp la conducerera Ministerului Justiţiei se va afla un fost procuror, statutul nu se va schimba. Cât timp la conducerea Guvernului se va afla un prim ministru fost procuror, statutul nu se va schimba“, a declarat Cazanciuc, întrebat de jurnalişti în legătură cu declaraţiile recente privind o eventuală schimbare a statutului de magistraţi al procurorilor.
Victor Ponta a declarat, luni, că a avut, la Cotroceni, o discuţie “mai puţin formală” cu preşedintele Klaus Iohannis despre ordinea constituţională în România şi despre faptul că în stat trebuie să existe trei puteri -juridică, legislativă şi executivă- care trebuie să se respecte, cu asigurarea independenţei.
Ponta a subliniat că între cele trei puteri trebuie să existe un anumit tip de comunicare, susţinând că orice membru al Guvernului se adresează Parlamentului prin prim-ministru, care semnează inclusiv răspunsuri la interpelări, şi în mod asemenător preşedintele ţării se adresează direct Parlamentului şi nu prin intermediari.
“Aşa încât, relaţiile între justiţie trebuie făcute prin procurorul general, eventual ministrul Justiţiei. Nu orice fel de procuror se apucă să ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simţ”, a declarat Ponta.
Solicitat să comentze propunerile parlamentarilor privind eliminarea procurorilor din categoria magistraţilor, Ponta a arătat că o astfel de propunere ar avea susţinere.
“A fost o propunere a colegilor de la PNL, în 2013, la discuţia pentru revizuirea Constituţiei au propus acest lucru. Eu atunci m-am opus. Poate că am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat că trebuie să rămână magistraţi. Acum, dacă PNL, îşi mai susţine propunerea, din ce am discutat cu ceilalţi colegi din comisie, cred că va avea sprijin. Doar să nu se fi răzgândit PNL”, a declarat Ponta.