“Un conflict juridic şi constituţional pe care l-au comis procurorii prin anchetarea Guvernului. Cunosc această decizie din perspectiva fostului judecător, dar şi prin prisma celui care a reprezentat Guvernul la CCR. Este o decizie foarte corectă a CCR care face lumină asupra a ceea ce nu trebuia să se întâmple. Procurorul anchetează infracţiuni, niciodată nu a avut şi nu poate avea competenţa de a se substitui emitentului unui act normativ.

Decizia trage această linie de demarcaţie între competenţa procurorului şi legiuitorul delegat, adică Guvernul. Decizia, corectă în principiu, dar şi în conţinut. Procurorul nu poate ancheta nici legalitatea şi nici constituţionalitatea actului normativ. A încălcat legea separaţiei puterilor în stat. “, a spus ministrul Justitiei Tudorel Toader, duminica seara, la emisiunea Punctul de intalnire de la Antena 3.

“Zilele următoare voi avea discuţii cu procurorul general al PICCJ, cu Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la DNA, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia”, a spus Toader.

El a afirmat că aceste întâlniri vor avea loc separat, pentru a le afla punctele de vedere.

Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea OUG 13, considerând că CCR a demonstrat că Direcţia şi-a depăşit atribuţiile.

Tudorel Toader afirmă şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public, pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Atunci evaluarea va avea două componente, două direcţii: pe de o parte, cea profesională, pe cauză, pe de altă parte cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc.

Ministrul a dat de înţeles că nu exclude nici ca cei doi să demisioneze între timp.

“Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale”, a spus Tudorel Toader.

El a mai spus că în decizia sa va conta şi efectul pe care astfel de măsuri l-ar putea avea, invocând şi MCV.

“Trebuie să vedem şi efectul, impactul, acestei măsuri. Mă întorc la condiţionalităţile MCV. Mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituţiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, în detrimentul celor care vor spune – repet, suficient încălcare pentru luarea măsurii – că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă şi completă”, a precizat el.

Potrivit legislaţiei, revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, scrie news.ro

Si Agerpres a monitorizat declaratiile ministrului la Antena 3 :

“Sigur, eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice, individuale, privind modul în care s-au poziționat, repet, la dispoziții legale, constituționale și chiar în dezbaterile din spațiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, pentru că are o așteptare deosebită, în 2017, în care ne aflăm”, a declarat ministrul Justiției.

Întrebat ce va face dacă cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: “Nu aș vrea să speculez că știu ceva în acest sens. Doar mă refeream la faptul că există această posibilitate. Și veți spune dumneavoastră: Și dacă ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (…) În paralel, probabil începând de mâine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiției, voi face o fundamentare, o evaluare a activităților desfășurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de altă parte. Și atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituțiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuția cu dânșii și voi face această evaluare pe două direcții, voi stabili măsurile pe care le voi lua și voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua”.

Ministrul Justiției a precizat că, în 10 — 14 zile, va anunța ce hotărâre a luat.

“Orice măsură voi lua, va avea o semnificație deosebită de importantă. Această măsură trebuie să fie bine fundamentată și nu numai pe decizia Curții. Cu siguranță, mulți vor spune că este o încălcare gravă și este suficientă pentru a declanșa procedura de demitere. Dar, trebuie să vedem și efectul, impactul acestei măsuri. Mă întorc la condiționalitățile MCV, mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituțiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, sunt convins în detrimentul celor care vor spune: ‘suficientă încălcare pentru luarea măsurii’, că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă și completă”, a mai declarat ministrul Justiției.

13 COMMENTS

 1. Daca si pana nu da drumul cumva Seby Ghita si la alte materiale ca in cazul Coldea si al procurorului Negulescu, e garantat ca nu o sa vedem nicio schimbare, pentru ca astia nu sunt in stare sa reseteze nimic si sa schimbe nimic.

  Nimeni n-a fost in stare sa schimbe nimic fundamental in tara asta pana cand nu a dat Seby Ghita drumul la facturi, filmari si inregistrari. Presa degeaba latra de ani de zile si noi degeaba am tot votat ceva sau nu stiu ce altceva, ca pana la urma s-a dovedit ca tot aia a fost si tot oamenii securitatii si procuraturii intra-n carti si cad in picioare mereu.

  Asa ca, daca si pana nu cumva da drumul Seby Ghita la altceva nu o sa mai vedem nicio alta schimbare.

  Restul e cancan. Pa, pa

  • L-am ascultat pe Min Justitiei la Punctul de Intalnire. E un teoretician, explica cu lux de amanunte ca la curs.Am inteles toti ca sefa DNA si procurorul general si-au incalcat atributiile deci nu mai pot sta in functii in dispretul Consititutiei Romaniei.
   Ministrul nu ne spune nici o actiune a lui:o da sau nu afara pe Covesi, dar pe Lazar? Ce face in calitate de Min Justitiei, CONCRET? ca tratate de drept si interpretari face cu kilul…

 2. Off-topic:

  Atentie max! S-a intamplat recent in Romania! Caz real!

  Sa mor transat la abatorul de rumegatoare, sambata seara la emisiunea “Adevaruri ascunse” a Danei Grecu, maestrul numerolog Mihai Voropchievici le-a facut zodiacul lui Mugur Ciuvica si mai ales marelui sociolog roman in viata Marius Pieleanu!!

  Ca i l-ar fi facut lui Ciuvica ma rog, nu era mare chestie, asta e! Dar ca s-a apucat sa ii faca zodiacul lui Pieleanu Marius, ei bine da, asta e f. important! Eu cred ca a facut rating maxim harneala pentru ca toti romanii abia asteptau sa afle care e zodiacul lui Pieleanu, de-aia nu mai puteau sa doarma de stres, de zodiacul marelui emanator de platitudini, dreac!! Caz real, sau ce?!! Toti romanii vroiau sa stie daca zicerile sau prezicerile lui Pieleanu sunt la punct fix sau o da imprastiata atunci cand delireaza el elucubratii pe la emisiuni.

  P.S. Maestrul Mihai Voropchievici daca vrea sa ne demonstreze cat de tare este ca numerolog sau ce pretinde el ca e, eu zic ca cel mai simplu e ca in fiecare saptamana sa spuna macar un numar din cele 6 numere care vor iesi castigatoare la una din cele doua extrageri din saptamana precursoare emisiunii lui. Si daca nimereste si el cate un singur numar macar din vreo 4 extrageri la rand, atunci e garantat ca are vreo tangenta cu ceva fix legat de numerologice sau ce zice el c-ar fi acea scorneala pe care o abureste el.

  Mai interesant ar fi totusi sa zica de unde si-a luat ghiulurile si bratarile alea de fachir sau mare scamator din filmele in care crede el in capul lui ca joaca cu vrajelile alea pe el.

  In fine, oricum acum macar stim ce e cu Pieleanu, asta poate ca este cel mai important pentru romani, numerologic vorbind. Sal

  • … a textului dumneavoastra.Cea mai importanta resetare este aceea a mentalitatii.Oamenii si mentalitatile se schimba cel mai greu.Sa speram ca in vreo 30 de ani o sa vedem ceva schimbare.O zi frumoasa tuturor!

  • In Romania in justitie nu se va reseta nimic pana cand Basescu Damigeana nu va ajunge in inchisoare pentru tot ce a facut el si brigada lui de talhari “de dreapta” in aceasta tara.

   P.S. Restul e cancan. Paaaa

  • Bai rumegatoareo, Kovesi si Lazar nu trebuie resetati ba, trebuie formatati si rejectati direct la tomberon, acolo unde le e locul! Sunt niste zdrente de procurori amandoi, asa cum le-a spus colegul lor, ex-procurorul Negulescu de la DNA Ploiesti. Caz real.

   P.S. Sifonarilor “de dreapta” ce sunteti, ce dreac mai postati pe blogul asta daca nici macar nu va uitati la postul tv Antena 3? Ratatilor “de dreapta” care-ati fost si ati ramas! Sunteti doar niste rumegatoare lovite cu scandura, subnutritilor tomberonezi ce sunteti! Pa

 3. ”’Aşa ar putea arăta extratereștrii – VIDEO”’?
  https://www.antena3.ro/life/stiinta/asa-ar-putea-arata-extraterestrii-video-403425.html
  Sunt prea bine conservaţi în tratamente de la embrion să poată fi numiţi extratereștrii! Uitaţi-vă ce ten ireproşabil au!
  Uitaţi-vă bine în jur câţi cetăţeni români pot lua locul cu brio ca fiind ”extratereștrii” conservaţi ‘bine’ în sărăcie şi subnutriţie! Ce bine sunt iprimate pe faţa omului ridurile reformelor de conservare ale guvernelor politice în 27 ani de zile!

 4. cum zicea Caragiale?? “dati0mi voie: Ori sa se resteteze, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica: Ori sa se reseteze, primesc! Dar atunci sa se revizuiasca pe ici pe colo, si anume prin partile esentiale!”
  cred ca asta va fi urmatorul dialog Kovesi-Teoader, putat posibil la vila k4 😀

Leave a Reply