Roxana Minzatu, pana azi ministru al Fondurilor Europene, posteaza pe Facebook un mesaj interesant :

MFE are acoperit (cu plati si declaratii de cheltuieli) riscul de dezangajare

Am predat azi activitatea noului ministru al fondurilor europene. Fiindca Domnia sa tocmai declara la un post TV ca obiectivele sale de mandat vizeaza evitarea dezangajarii pe 2019, i-am reamintit ca acest risc nu e real si Domnia sa a promis ca se uita pe plati.

I-am dat exemplul a doua programe despre care Ministrul stia / credea ca sunt in “risc de a dezangaja fonduri anul acesta” si care, culmea, cu doua luni inainte de inchiderea anului, fara a apela la cheltuieli retrospective, au acoperit acest risc / tinta cu plati autorizate / declarate.

POCU Programul Operational Capital Uman

✔️ Tinta dezangajare pe anul 2019: 370.785.470 euro
✔️ cheltuieli declarate la 1 nov 2019:
378.307.406 euro

(Mai mult, pana la final de luna, vor mai fi declarate alte 50 milioane Euro)

POIM: Programul Operational Infrastructura Mare

✔️ Tinta dezangajare pe anul 2019: 473.486.770 euro
✔️ Cheltuieli declarate pana la 4 noiembrie 2019: 503 milioane Euro

Despre POR, program coordonat de Ministerul Dezvoltarii si implementat de domnia sa ca sef de ADR pana ieri, si despre riscul POR de a dezangaja, va putea singur sa ia masuri, e un castig ca la Ministerul Fondurilor Europene vine un ministru care cunoaste specificul si blocajele Programului Operational Regional.

De altfel, l-am sfatuit ca, daca tot reorganizeaza Ministerele acum, sa mute cele doua Programe – POR si POCA – de la Ministerul Dezvoltarii la Ministerul Fondurilor Europene.

***

Mic DEX 😀

Tinta / risc dezangajare: inseamna o suma minima care trebuie ceruta la rambursare Comisiei Europene pe fiecare Program Operational in fiecare an, calculata conform regulii n+3

Sume declarate / declaratii de cheltuieli: sume cerute la rambursare de fiecare Autoritate de Management. Ele se transmit mai intai la ACP (Autoritatea de Certificare si Plati care functioneaza in cadrul Ministerului Finantelor) iar ACP le “declara” mai departe / adica le cere la rambursare Comisiei Europene.

1 COMMENT

Leave a Reply