Ministrul apararii Gabriel Les posteaza un mesaj pe Facebook dupa decizia de ieri a TMB de respingere a contestatiei Damen in licitatia corvetelor :

România militează pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO pe flancul estic al Alianței, ca o reacție firească de adaptare la evoluțiile mediului regional de securitate. Totodată, țara noastră și-a înțeles rolul într-un spațiu geopolitic atât de complex și provocator, demonstrând angajament pe toate palierele: fonduri, contribuții și capabilități.

Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv a 2 procente din PIB pentru Apărare a demonstrat că România este determinată să aducă o contribuție consistentă la îndeplinirea misiunilor Alianței. Deși, decizia la nivel politic a fost asumată, iar alocările bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entități străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României. Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanța de fond, contestația prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncționale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunțând deja că va înainta recurs.

Putem înțelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, și ale Alianței deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucționarea programului de dezvoltare și modernizare a forțelor navale române îi spunem că a mers prea departe.


PS : Pana la un anumit punct, inteleg supararea ministrului apararii pentru tergiversarea licitatiei pentru corvete. In contextul in care si alte programe de inzestrare sunt intarziate din cauza unor contestatii, din cauza proastei derulari a contractelor semnate. Si asta afecteaza deja angajamentul Romaniei de a cheltui 2% din PIB pentru aparare. Sper ca premierul Viorica Dancila sa constientizeze ce efecte ar putea avea nerespectarea acestui angajament guvernamental romanesc.
Ceea ce imi e greu sa inteleg este semnul de egalitate pus de ministrul apararii intre o companie privata si statul olandez. O astfel de generalizare e superficiala si contraproductiva. E ca si cum un guvern european ar ataca guvernul Romaniei pentru o greseala facuta de o companie privata romaneasca. Emag, sa zicem…

Cat despre deja celebra ipoteza falsa Portul Constanta / Portul Rotterdam, va invit sa consultati colectia revistei Romania Mare, cea care a lansat aceste gulgute anti-occidentale pana cand au intrat cu totul in mentalul colectiv romanesc, fara vreo baza factuala solida.
Revenind, sper ca premierul sa-l sprijine pe ministrul apararii in respectarea cheltuirii celor 2% din PIB pentru aparare anul acesta. Altfel, vor fi consecinte

5 COMMENTS

  1. Macron, la emisiunea CNN prezentată de Fareed Zakaria, a tutuit direct & clar fără interpretări: „Noi (UE/Europa) nu vrem să cumpărăm aparatură americană în ceea ce privește militarismul/defensiva și îndeplinirea celor 2% din PIB.”

    Ce facem, domnu’ Tudor?

    Cu stimă.

      • Da, ce facem ‘noi’ în raport cu Franța, Germania+Rusia (ca s-o spunem pe a dreaptă), respectiv Italia, Olanda, Austria, Spania… ? Că s-a semnat un tratat, „Tratatul Aachen” și fondarea INSTEX chiar aici, la București, de nemți, francezi și britanici (ceea ce e interesant).

        Că pe o parte, se află „Banana albastră” (viteza 1), iar pe cealaltă parte se află restul (viteza 2, printre care și noi). Dacă Macron a spus că UE/Europa nu cumpără tehnologie americană, eh, ‘noi’ ce facem?

  2. Distinctiile savante pe care le opuneti ministrului de razboi sunt de circumstanta, inteleg. Totusi, intrebarea lui Tewdr, “Ce facem, domnu’ Tudor?” ramane. Raspunsul dvs. dezamageste. De aceea voi reformula. Ce va face Romania in locul Romaniei (nu al Frantei), fata de pozitia marilor puteri europene (daca declaratia presedintelui francez e corect reprodusa)? Raspundeti, nu fiti provincial!

Leave a Reply