Guvernul tehnocrat face praf acuzatiile jurnalistului Catalin Tolontan privind apocalipsa infectiilor si falsificarea dezinfectantilor in spitalele din Romania. Ministrul sanatatii Patriciu Achimas Cadariu a prezentat cifre ce spulbera tot ce spune Tolontan.

Am făcut probe de laborator: dezinfectantul folosit în 2.000 de săli de operație din România are o substanță activă diluată de 10 ori!

———————

Mai puțin de 5% din cele peste 3.500 de probe recoltate de la spitale au fost neconforme și 95% – conforme, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, cu referire la ancheta efectuată în cazul dezinfectanților folosiți în unitățile sanitare.

“Total teste — 3.526. Sunt 3.526 de probe recoltate. Dintre acestea un procent de sub 5% au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităților sanitare, în laboratoarele DSP-urilor și în laboratoare private cu care unitățile sunt în contract. Testele de sanitație — practic se verifică pe suprafețe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curățenie se realizează în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor. În peste 95% din situații testele au fost conforme. (…) 150 de teste au fost neconforme. Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot da. (…) Consider că pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment. Am aplicat metodologia standard acreditată în acest moment în România”, a afirmat ministrul, într-o conferință de presă.

El a precizat că în locurile în care au existat teste neconforme a dispus măsuri administrative, care merg până la suspendarea folosirii bactericidelor în cauză.

“Acolo unde testele au apărut neconforme am dispus să se ia toate măsurile administrative, conform legii, de la caz la caz, până la suspendarea utilizării acestor substanțe până la clarificarea situației. Toate rezultatele vor fi puse la dispoziția organelor de anchetă. Specialiștii MS colaborează îndeaproape cu Parchetul, pentru a pune la dispoziția procurorului de caz orice informație solicitată, iar MS afirmă public disponibilitatea de a contribui la aflarea adevărului în acest caz și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu.

Ministrul Sănătății a afirmat că nu este vorba despre sancțiuni pentru spitale.

“Probe neconforme apar tot timpul. Asta nu înseamnă că alte biocide sau alte substanțe nu pot să aibă probleme, teste de sanitație se recoltează tot timpul”, a susținut reprezentantul MS.

Referindu-se la Institutul Oncologic din Cluj, ministrul a spus că a fost găsită la unitatea medicală o probă neconformă și s-a pus “carantină” pe acel produs.

“Din 2012 până în 2015 institutul (Institutul Oncologic Cluj — n.r.) a achiziționat de la firma menționată prin procedură de ofertă deschisă pe SEAP, licitație deschisă, doi dezinfectanți. Practic au fost trei acorduri-cadru și 13 contracte subsecvente. Da, a fost o probă neconformă la Institutul Oncologic Cluj. Este carantină pe acel biocid”, a explicat reprezentantul MS.

În opinia sa, spitalele ar trebui responsabilizate din prisma managementului lor, întrucât “de acolo pornește problema”.

5 COMMENTS

  1. tot nu inteleg cu ce se ocupa tolontan, baiatul unui general de la securitate. e jurnalist sportiv la un ziar sportiv( care inca mai apare sub forma tiparita cu toate ca isi reduce dimensiunile si numarul de pagini trimestrial) sau e jurnalist de investigatie in orice domeniu in afara de sport? oricum gsp a devenit un concurent pentru tabloide nemaiavand nici o treeaba, aproape, cu sportul. in gsp vezi numai cancanuri din sport si nu numai si multe femei cat mai sumar imbracate. sportul devenind o pasare rara . ce sa mai spun ca poate usor sa-si scmbe denumirea in gazeta fcsb. vedem imnuri inchinate echipei becaliste, suntem intixicati cu ce mai viseaza jucatorii ecestei echipe, ce mai spun, ce mai doresc sa transfere ( si neaparat toate transferurile sunt geniale) ce mai vor sa vanda, ce masina mai are becali, pe la ce biserici mai merge, ce mai zice, ce mai face etc. si sa nu uitam de laudele la adresa antrenorului ( alintat printre microbisti regheblat) si a sotiei acestuia, lucru ce aminteste de adulatia cuplului prezidential. absurdul de care da dovada acest ziar, de sport spun ei, e dat de pastrarea admiratiei pentru aceasta echipa, fcsb, chiar atunci cand alta echipa, de provincie ce e drept, astra, a castigat titlul. paginile gazetei au 2-3 articole despre noua campiona a tarii in rest aceleasi tampenii despre echipa lui becali. si atunci ne mai miram de tampeniile scrise de securistul tolontan> probabil ca multi au uitat de atacul josnic al aceluiasi ziar la adresa lotului national de gimnastica al romaniei! probabil ca multi nu stiu de alt lucru de o mare nesimtire facut de acelasi ziar, in urma caruia echipa nationala ade fotbal a romaniei a pierdut din palmares o mare victorie, chiar daca intr-un meci amical, contra uneia din cele mai puternice echipe de pe continent, belgia. si atunci ce sa mai zici la adresa unor mari nesimtiti?

  2. Bai baietii (tehnocrati) ? Lasati-ne. Probabil ca sunt multi prosti in tara asta, bubuie, dar nu suntem toti trepanati.
    Foarte ciudat, toti tinerii frumosi si liberi au intrat in pamant, n-au timp de amanunte.

  3. Nimeni nu vrea sa inteleaga ca achizitiile astea facute prin SEAP, e-licitatii si alte facaturi, asa zisele “licitatii deschise”, vezi Doamne transparente, nu duc nicaieri. In continuare se fac tot felul de smecherii, mai ales in sanatate unde este vorba de sanatatea oamenilor si nimeni nu raspunde.

  4. Musamalizare, se numeste! Achimas, dragalas, ia mai cara-te pe imas, ca te comporti ca un borfas! Pam-pam!

Leave a Reply