Minciuna groloslană este instrumentul principal de propagandă pentru Rusia agresivă şi invadatoare. După ce a declanşat un război de ocupaţie asupra unei ţări europene – Ucraina – şeful diplomaţiei de la Moscova se face încă o dată de râs.

Rusia nu are planuri agresive şi nici “expansioniste” în Europa, a asigurat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a anunţat că va lua parte la reuniunea OSCE în Macedonia de Nord dacă Bulgaria îi va permite să treacă prin spaţiul aerian, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

“Rusia nu are şi nu a avut intenţii agresive şi nici planuri expansioniste (în Europa)”, a spus Lavrov la Moscova la forumul de dezbateri Primakov Readings, răspunzându-i astfel secretarului american al apărării Lloyd Austin, care a susţinut anterior că Rusia “nu se va opri dacă cucereşte Ucraina”.

Dar restabilirea relaţiilor cu Europa nu ar trebui să fie acum o prioritate pentru Rusia, a apreciat ministrul rus. “În acest stadiu, nu trebuie să ne gândim deloc la cum pot fi restabilite relaţiile cu Europa, consider eu”, a indicat şeful diplomaţiei ruse, potrivit agenţiei TASS. El crede că Rusia ar trebui să-şi axeze abordarea mai degrabă pe a nu depinde de acţiunile pe care politicienii europeni le întreprind “sub influenţa Washingtonului”. Totuşi, a adăugat el, Rusia “nu le va închide uşa (…) actorilor înţelepţi” din Europa.

Ministrul rus de externe a precizat că va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc în Macedonia de Nord pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, dacă Bulgaria îi permite accesul în spaţiul aerian şi a menţionat că unele state occidentale au cerut întrevederi cu el.

“Aparent, Bulgaria a promis Macedoniei (de Nord) că îşi va deschide spaţiul aerian. Dacă aceasta se confirmă, atunci voi fi acolo. Vom vedea (…) Sunt deja mai multe cereri de întâlniri, inclusiv din partea reprezentanţilor occidentali”, a spus Lavrov la acelaşi forum, potrivit Reuters. “Dacă cineva ne abordează, niciodată nu vom fugi şi nu ne vom ascunde”, a promis el.

Referindu-se la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, despre care a estimat că nu vor fi ridicate nici după terminarea conflictului din Ucraina, Lavrov a apreciat că Rusia trebuie să-şi asigure o funcţionare independentă a tuturor sectoarelor economiei sale, “să producă totul pe cont propriu”, pentru a nu depinde de “capriciile” Occidentului, pe care l-a acuzat că încearcă să-şi perpetueze dominaţia şi să prospere pe seama altora, politică despre care a estimat că nu este însă agreată de majoritatea celorlalte ţări.

Leave a Reply