Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European, Mircea Diaconu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Sighişoara, că deşi în urmă cu un an s-a discutat la Bruxelles pe marginea înfiinţării unui SMURD al Patrimoniului, pentru intervenţii specializate în caz de necesitate, în România dosarul a rămas blocat la Ministerul Culturii.

“Să spunem că e un incendiu undeva, într-o zonă de patrimoniu, vin pompierii cu apă. Apa distruge mai mult decât focul, adică ce sting ei distrug cu apă mult mai mult decât incendiul. Pentru că trebuie să existe structuri specializate în patrimoniu, nu orice pompier poate să stingă aceste incendii. Şi noi l-am denumit, la biroul nostru de la Bruxelles, SMURD-ul pe Patrimoniu. Şi am invitat în urmă cu un an – a venit domnul Raed Arafat, a trimis specialişti, divizii, am chemat UNESCO, toţi specialiştii din Japonia, până la Roma şi am discutat chestiunea aceasta, de intervenţie de urgenţă de salvare a patrimoniului. Ceea ce înseamnă specializare şi alocarea unui buget special din partea fiecărei ţări. Aşa am pornit, că au căzut tavanele în vreo două biserici şi mi s-a spus că nu sunt bani în buget. (…) S-a discutat în Parlamentul European şi a plecat fiecare acasă cu dosarul cauzei. Nu s-a întâmplat absolut nimic şi a venit căderea zidului Cetăţii Medievale din Sighişoara şi iarăşi m-am enervat, din aceleaşi motive – nu avem acest mecanism pe când cei de la Ministerul Culturii, de la Patrimoniu, au plecat cu tot cu dosar acasă, trebuia doar să-l pună în aplicare”, a susţinut europarlamentarul.

Diaconu a spus că, săptămâna trecută, s-a întâlnit cu ministrul Culturii, George Ivaşcu, căruia i-a explicat despre dosarul referitor la SMURD-ul pe Patrimoniu, aflând totodată că respectivul dosar nu are nici acum documentaţia întocmită.

“L-a sunat pe directorul de la Patrimoniu, care a spus că există un astfel de dosar. (…) Deşi a trecut un an, nu aveau documentaţia, nu era gata. Era undeva uitată pe acolo. Voi vorbi şi cu doamna prim ministru Dăncilă să aplicăm astfel de lucruri şi atunci mecanismul va funcţiona automat, vor apărea câteva specializări în plus”, a precizat Mircea Diaconu citat de Agerpres.

 

4 COMMENTS

 1. Disarul cu “proiectul SMURD al patrumoniului romanesc”e blicat la ministerul culturii de un an de zile? Ah,birocratia asta nemernica,creste pe zi ce trece,o sa se ajunga “unul cu sapa si o stana de cretini cu mapa..plina cu diplome fara studii reale”! Si iar imi amintesc ceea ce urlam in gura mare la jumatatea lunii decembrie 1989 si toti spuneau ca e diagnostic cert”la nebuni” sau,unde ti-ai catat cap de jidan?! Cata seriozitate gasim in spusele politicienilor si numitilor politic in functii,enorm de multi,daca una spun si alta fac? Habar nu au despre ce este vorba in plan local,in provincie,si cand se confrunta cu realitatea,o dau din colt in colt! Acum,alta nemernicie:un si o,reprezentant din zonele tarii! Toti si toate care vor reprezenta zonele,vor fi la fel cu cei care ii solicita in guvern,nu au nicio legatura cu realitatea din teren,ba mai mult,se vor aranja mult mai bine treburile intre politicieni,incat iti iei adio de la orice! Vezi si intoxicarea cu iohanis ca pleaca,a fost o bula aruncata ca sa nu se mai discute de dna+!
  Sa fim seriosi,asta e practica in romanica!

 2. Daca aude Raed de aceasta idee de afacere demisioneaza si infiinteaza smurd cultura. Iti dai seama, aici afaceri cu elicoptere , avioane, substante chimice,truse cu fineturi, adaposturi,tabere de restaurare……..si unde pui ca nu te cearta nimeni daca dispare un tablou sau o piatra din Sighisoara. Aici la isu toti te cearta :ca nu este vaccin ,ca nu merg salvarile ca…… si daca moare un manechin e vai de tine. Pfuai ce i-a pleznit mintea lui Diaconu! Care patrimoniu bre nea Mircea? Ala de la bombonel,bombonica,traienel,nutzi, codrin,vadim,bekly,tariceanu,moliceanu,videanu dinescu,berceanu…….si alti posesori de patrimoniu cultural din top 500? Smurd peste tot,in loc de ministere mai bine smurduri. Parca denumirea este problema. Sa vina smurdul sa va ia !
  Frunza verde floare albastra,
  Smurdul e salvarea noastra
  Frunza verde de marar
  Nea Mircea parlamentar
  Sa se ocupe de cultura
  Aia dupa aratura.
  Stau si ma intreb de unde are omul asta timp sa se ocupe de toate? Are 4 case dotate toate cu livada ,pasune si acareturi care trebuie muncite.mai trebuie ajuns si la Bruxelles si la Bucuresti. Singurul moment de sinceritate si adevar a fost cand a spus ca ,,nu mai vrea corpul” Lasati omul in pace sa isi vada de batranete nu-l mai indemnati sa isi iroseseasca timpul vietii. Mai bine isi scrie memoriile la Vladesti de Muscelles sau la Saftica.
  Sa nu spuneti ca nu ati participat la pomana pocului cu nea Mircea ? Daca va vede nea Codrin va cere socoteală.

 3. Diaconu sa vorbeasca la partid cu Duoamna , tovarasa Firea , ministerul Culturii e la dispozitia ei. Taranca de Moldova a construit cateva statui inutile cu foarte multi bani.

  Radu Tudor, tovarasa Firea e o victima a prostiei si mizeriei umane in forma agravata, ca si tovarasul Dragnea.

Leave a Reply