Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat că a solicitat avizele necesare pentru declasificarea protocolului secret dintre SRI și ICCJ.
”Am cerut aviz pentru declasificare şi Parchetului General şi SRI. Nu se poate declasifica fără aceste avize. Nu ştiu care este istoria încheierii lui, eu însămi am aflat relativ recent de existenţa lui, dar am încercat să găsesc un argument logic care să-l justifice. E o interpretare greşită că avizele de interceptare date de Curte nu au avut un temei legal. Temeiul legal era decizia CEDO, care face parte din dreptul intern şi care interzicea ca avizele să fie date de procurori, aşa cum prevedea Legea 51. Problema era că, în lipsa unei norme interne, nu există o procedură. Dar repet, asta e interpretarea mea, în care chiar cred”, a declarat Cristina Tarcea, potrivit Mediafax.
Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora ÎCCJ ar avea două protocoale cu SRI, judecătorul a precizat: “Nu este adevărat. Este doar unul. Încheiat între ÎCCJ, PG şi SRI în 2009. Nu am găsit un al doilea. Dacă există, nu este arhivat la Curte”.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, i-a trimis marţi o scrisoare deschisă lui Claudiu Manda, preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, în care solicită să-i trimită un al doilea protocol clasificat de cooperare, despre care senatorul afirmase că a ajuns în posesia Comisiei, dar care nu se află în arhiva instanţei.
‘Ca o consecinţă a măsurilor dispuse de Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost efectuate verificări cu privire la existenţa unor protocoale clasificate de cooperare. Rezultatul verificărilor s-a concretizat în identificarea unui singur protocol cu caracter clasificat încheiat în anul 2009 între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, protocol ale cărui efecte au încetat prin intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură penală la data de 1 februarie 2014. Protocolul a fost transmis Consiliului Superior al Magistraturii şi, în vederea declasificării acestuia, au fost solicitate avizele celorlalte instituţii semnatare, respectiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciului Român de Informaţii’, spune Tarcea în scrisoarea adresată senatorului Claudiu Manda.
Protocoale încheiate de Înalta Curte
Şefa ÎCCJ precizează că marţi au apărut informaţii în spaţiul public referitoare la o declaraţie a lui Manda, potrivit căreia ar exista două protocoale încheiate de Înalta Curte, cel din anul 2009, semnat de reprezentanţi ai celor trei instituţii şi un alt protocol, pentru care nu se menţionează cu claritate anul încheierii şi instituţiile semnatare.
‘Potrivit informaţiilor din spaţiul public, dumneavoastră aţi fi susţinut că acest din urmă protocol, care ar fi ajuns în posesia Comisiei, este încă în vigoare. Având în vedere faptul că, aşa cum am arătat, în arhivele instanţei supreme nu este evidenţiată existenţa unui al doilea protocol, vă adresez rugămintea să aveţi amabilitatea să-mi trimiteţi instituţional cel de al doilea protocol la care aţi făcut referire, despre care se susţine că ar fi încă în vigoare, pentru a putea dispune măsurile care se impun în urma analizării acestuia. Demersul meu este justificat de atitudinea mea consecventă de afla adevărul şi de a înlătura orice eventuale suspiciuni ori acuzaţii nefondate ce ar putea plana asupra corpului de judecători din care fac parte’, se mai arată în scrisoare.
Noroc ca codul penal e liber acasa,altfel,era vai si amar de ei!
Dada…între timp infractorii au devenit fugari: ghiță, Udrea, Bica, Mazăre, etc iar ei manipulează prin televiziunile lor distrugînd justitia română. Popor prost cum bine spusese Țuțea.
tu faci parte din poporul asta, banuiesc
Din păcate
@Carmen,din pacate faci si tu parte din acest popor prost! Suntem destui care mai circulam in strainatate si putem face diferenta intre un nivel de trai respectabil si cel din romanica,mai putem sa aducem cateva informatii in scris pentru cei care vor sa schimbe ceva in patria noastra!
Pai, fgm, de securista imputita, n o pupai tu pe blogul asta in cur pe udrea? Nu luai tu lumina de la infractoarea udrea. Fmm si tie si ei.
Pentru ca tot ai vorbit aseara de universitati,premisa scaunarilor cam asa suna:”diplome la liber cui vrem noi”! Vezi exemplele care au tot fost: doctor honoris cauza merkelitei si a multora care au fost invitati/complice la magariile din tara! Ce mai trebuie scoli,merge si fara! Ma uitam zilile trecute din intamplare,cum se face practica in politie/in aer liber, in tarile onorabile care isi respecta cetatenii!
Sunt atatea de spus,de facut…Nimic nu merge bine în tara noastra(?),totu-i prabusit,degrincolada totala,haos,un mare cumul de minciuna,hotie,si toate in NUMELE LUPTEI IMPOTRIVA CORUPTIEI???!!!
Chiar putem fi asa de nephtinciosi….