Prim-ministrul australian Anthony Albanese va participa la summitul NATO ce va avea loc în iulie la Vilnius, a anunţat vineri biroul său de presă, la câteva zile după ce omologul său neozeelandez, Chris Hipkins, şi-a confirmat prezenţa la reuniunea din capitala Lituaniei, transmite Reuters.

Australia şi Noua Zeelandă nu sunt membre ale Alianţei nord-atlantice, însă au o relaţie de decenii cu aceasta. Cele două state din emisfera sudică au participat ca invitaţi şi la summitul NATO de anul trecut de la Madrid.

Biroul lui Albanese a indicat, într-un comunicat, că Australia împărtăşeşte cu membrii NATO ‘un angajament de susţinere a democraţiei, păcii, securităţii şi statului de drept’, în contextul în care alianţa caută să îşi extindă şi întărească legăturile.

‘Participarea premierului (…) va fi o ocazie importantă de a confirma sprijinul Australiei pentru aceste norme globale, a demonstra solidaritate ca răspuns la invazia ilegală şi imorală a Rusiei în Ucraina şi a promova agenda economică, de mediu şi comercială a Australiei’, se spune în comunicat.

Premierul Albanese declarase anterior că se gândeşte încă dacă se va deplasa la summit.

Australia este unul dintre cei mari contributori din afara NATO la sprijinul pentru Ucraina, furnizând ajutor şi echipament militar şi interzicând exporturile de alumină şi minereuri de aluminiu în Rusia, scrie Agerpres.

Leave a Reply