Publicatia Pentagonului, Stars and Stripes, anunta o miscare cu impact strategic pe care SUA o vor face in perioada imediat urmatoare.

Rezerva Forțele Aeriene ale SUA își mută misiunile de realimentare din Germania în Polonia în viitorul apropiat, într-o mișcare care vizează consolidarea Flancului Estic al NATO, scrie Stripes.com.

Forțelor Aeriene din SUA și avioanele cisterna ale Gărzii Naționale Aeriene au zburat cel mai recent de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania, ca parte a Copper Arrow, o operațiune în desfășurare pentru a crește capacitatea de realimentare in aer, pe continentul european.

În lunile următoare, 19 avioane cisterna cu sediul în Statele Unite sunt programate să vină în orașul Powidz, din centrul vest-central al Poloniei, cu mai multe operațiuni planificate care sprijină activitățile NATO, au anunțat Forțele Aeriene SUA din Europa si Africa într-un comunicat.

Aeronavele din Powidz ar putea fi însărcinate cu realimentarea avioanelor de luptă, inclusiv cel mai avansat avion de luptă din lume, F-35A Lightning II, extinzând astfel gama misiunilor NATO. Forțele aeriene olandeze au desfășurat recent opt avioane F-35 la Baza Aeriană Malbork din Polonia.

Mișcarea „semnifică capacitatea Comandamentului European al SUA de a desfășura rapid forțe și echipamente mari de luptă, credibile, în toată Europa”, a declarat joi USAFE-AFAFRICA într-un comunicat.

Avioanele cisterna ale US Air Force fac parte din Detașamentul 1 și ar putea include KC-135 Stratotankers, KC-10 Extenders sau cel mai nou strato-tanc al Forțelor Aeriene, KC-46 Pegasus.

Tancurile au început să zboare de la Powidz la începutul lunii martie, iar pe 13 aprilie, un Pegasus de la Baza Aeriană McConnell din SUA a alimentat avioanele F/A-18 ale forțelor aeriene finlandeze, a declarat săptămâna trecută USAFE-AFRICA.

Misiunea se bazează pe unități din SUA care își trimit strato-tancurile în Europa pentru a sprijini operațiunile USAFE.

Tancurile din Statele Unite vin cu “membri ai Componentei Rezervei Aeriene care se angajează în mod voluntar să facă rotații în teatrul european”, a declarat col. Gary Dodge, consilier al Gărzii Naționale Aeriene al Comandantului USAFE-AFAFRICA.

Forțele americane si-au sporit prezenta în Europa de la invazia Rusiei in Ucraina, în februarie 2022.

De la începutul războiului, Pentagonul a crescut numărul de trupe americane de pe continent de la aproximativ 80.000 la peste 100.000.

Peste 10.000 dintre aceste forțe se află pe baze poloneze, a declarat ambasadorul SUA în Polonia, Mark Brzezinski, în declarația Forțelor Aeriene.

Creșterea prezentei militare pe Flancul Estic este un alt exemplu al eforturilor SUA de a crea o prezență durabilă in Polonia, un membru vital al NATO care împarte o graniță de peste 300 de mile cu Ucraina, scrie stripes.com.

În urmă cu o lună, SUA și-au ridicat oficial prima bază permanentă în țară. Garnizona armatei americane Polonia din Poznan, la aproximativ 60 de mile vest de Powidz, va sprijini Corpul V al Armatei SUA, care supervizeaza misiunile NATO în Estul Europei.

 

Leave a Reply