SRI începe să desecretizeze documente cruciale despre istoria recentă a României.

După mai bine de 30 de ani, termenul legal pentru publicarea unor documente secrete, SRI lansează un amplu pachet de documente privind evenimentele din decembrie 1989.

Printre miile de pagini cu date și informații foarte relevante pentru cunoscători, se află și cea pe care o prezint în continuare.

Elementul cheie, cu valențe istorice din acest document, este afirmația din ultima frază :

“Menționăm, se asemenea, că toate documentele referitoare la activitatea fostei UM 0110 au fost distruse în timpul evenimentelor din decembrie 1989”.

Acest fragment crucial din documentul SRI confirmă ceea ce s-a vehiculat la nivel de zvon sau informație neconfirmată oficial până azi.

Anume că documentele referitoare la agenții GRU/KGB de pe teritoriul României au fost distruse.

În cadrul Departamentului Securității Statului, UM0110 era așa numita unitate “anti-KGB”, cu denumirea oficială de “unitate de contraspionaj pe spațiul țărilor socialiste”. Cea mai importantă dintre ele, fiind, fără doar și poate, URSS.

Potrivit informațiilor din mediul militar, ofițerii UM 0110 au distrus toate documentele din fișete în decembrie 1989 văzând că la putere vin tocmai cei pe care-i supravegheau asiduu pentru legături cu serviciile secrete de la Moscova, atât KGB cât și GRU.

SRI a preluat însă și arhiva microfilmată a UM 0110, care conținea integral documentele pe hârtie distruse.

Generalul Nicolicioiu, cel care a condus UM 0110, a fost ani de zile supravegheat și strict protejat la domiciliul său din județul Brașov, până la deces.

 

2 COMMENTS

  1. […] 2. SRI a început să desecretizeze documente importante despre istoria recentă a României. După mai bine de 30 de ani, termenul legal pentru publicarea unor documente secrete, SRI lansează un amplu pachet de documente privind evenimentele din decembrie 1989. Unul din ele confirmă că documentele referitoare la agenții GRU/KGB de pe teritoriul României au fost distruse în decembrie 1989. (Link) […]

Leave a Reply