Tensiunile chino-taiwaneze sunt urmărite în continuare de presa internațională, care reține că liderul de la Taipei, Tsai Ing-we, afirmă că insula nu va ceda la presiunile Chinei.

Potrivit Le Monde, “În vreme ce insula se confruntă cu un număr record de incursiuni de avioane militare ale Beijingului, Tsai Ing-we este decisă că „nimeni nu poate forţa Taiwanul să o ia pe calea trasată de China”. De la venirea la putere a preşedintelui chinez Xi Jinping, tensiunile sunt la cel mai înalt nivel din ultimele patru decenii.

Cu o zi în urmă, liderul chinez a vorbit despre o „reunificare” inevitabilă cu Taiwanul prin mijloace „paşnice”. Însă – comentează Le Monde – “ Cele 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc sub ameninţarea unei invazii a Chinei, care consideră acest teritoriu drept una din provinciile sale. Beijingul ameninţă să recurgă la forţă în cazul în care insula şi-ar proclama formal independenţa”, scrie rador.ro.

Asa numita reunificare pasnica a fost practicata si de Rusia la anexarea ilegala in 2014 a Peninsulei Crimeea, teritoriul al Ucrainei.

 

Leave a Reply