Doua mesaje esentiale au fost transmise azi de cea mai pretuita institutie de stat a Romaniei – Armata. In contextul provocarilor extrem de serioase din partea Rusiei, Flancul Estic al NATO, in special bazinul Marii Negre, au nevoie de un efort aliat intarit pentru o securitate si aparare fara repros.
Primul mesaj a venit din partea Fortelor Aeriene Romane :
Astăzi,12.03.2019, piloții #Escadrilei53Vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene Române au executat misiuni de realimentare în aer a avioanelor #F16FightingFalcon.
Operațiunile de realimentare au fost realizate cu un avion cisternă #KC135Stratotanker, aparținând #USAFE (United States Air Forces in Europe), avion special destinat pentru realizarea realimentării în aer a avioanelor cu reacție.
Autonomia de zbor a aeronavelor de luptă F-16 Fighting Falcon este de aproximativ trei ore, iar după realimentarea în aer, proces care durează câteva minute, timpul de zbor crește cu două ore.
Scopul realimentării în aer constă în creșterea razei tactice de acțiune, mărirea timpului de zbor (datorită faptului că aeronava nu mai este nevoită să se întoarcă în bază pentru alimentare), ceea ce conduce la creșterea operativității misiunilor de luptă.
Executarea misiunilor de zbor cu partenerul american contribuie la creșterea nivelului de interoperabilitate cu forțele #NATO.
(Foto: Bogdan Aaron PANTILIMON)
Al doilea mesaj a venit din partea ministrului apararii, Gabriel Les, care anunta un pas decisiv pentru apararea spatiului aerian romanesc :
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că avioanele F-16 Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 53, Baza 86 Aeriană Feteşti, vor începe joi misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională.
El a făcut referire la programul de înzestrare a Armatei cu avioane de luptă, menţionând că necesarul este unul mult mai mare şi că, în prezent, România se află în faza întâi a acestui proces.
“Programele noastre de înzestrare prevăd şi au toate aprobările, inclusiv în CSAT, pentru încă un complet de 48 de avioane F16 care trebuie să intre în înzestrarea Armatei României, pentru că cele 12 pe care le avem în acest moment, iar săptămâna aceasta o să şi parcurgem o etapă extrem de importantă din viaţa acestor avioane, reprezintă doar faza întâi. Necesarul nostru de avioane de luptă este mult mai mare. Discuţiile noastre sunt foarte avansate. Avem trimise documente pentru următoarele cinci tot la partenerul portughez, să vedem dacă există excedent pentru aceste avioane. Discuţiile pe care le-am purtat, inclusiv în SUA, au ajuns şi la aspecte care ţin de necesitatea achiziţionării unui avion nou sau a unui avion second hand exact pe aceeaşi logică pe care aţi spus-o, dacă preţul unui avion second hand nu ajunge foarte apropiat de preţul unui avion nou”, a spus ministrul.