Mormîntul hipopotamului necunoscut

Doru Buscu / www.catavencii.ro

PSD șchiopătează prin Bărăgan ca un hipopotam rănit, umblă cu necrofagii pe urme și tot ceea ce găsește nimerit să facă e să se tolănească în mlaștina lui electorală din sudul țării. Uită cît de repede aleargă și ce ravagii politice poate să provoace un hipopotam rănit. Dar, ca orice partid supragabaritic, alcătuit din slănină și materie cornoasă, PSD are luciditatea diminuată, mintea copleșită de grăsime, iar inteligența nu e un prag pe care să-l fi atins pe scara evoluției. Pachidermele din clasa lui au cam dispărut din Europa, mai toate doborîte pentru praful de fildeș din care serviciile își prepară erecția. PSD a rămas supraviețuitorul unic al speciei socialiste de talie mare, dar zilele astea a fost ajuns din urmă și depășit de selecția naturală. Peisajul e acum favorabil exemplarelor mici și oportuniste, adaptate la mediu, așa cum sînt adaptate PNL și USR la simbioza cu statul subteran.

În loc să se năpustească asupra adversarilor cu întregul său tonaj, imediat după moțiune, PSD preferă să se retragă în băltoaca de noroi și să spere că fornăitul de animal mare, cu majoritate în Parlament, cu electorat masiv și disciplinat, o să-i pună pe fugă. E o formă de lașitate pe care nepoții Partidului Comunist n-au cunoscut-o pînă mai ieri și de care PSD și-a făcut rost de cînd a înțeles legătura dintre politică și DNA. Trupul gras al partidului transpiră înfricoșat din toți baronii. Osînza dobîndită în cincisprezece ani de guvernare, la care visează întreaga Opoziție, tremură ca o piftie națională.

Fără discuție, PSD face un calcul greșit. Apatia de malac, paralizia politică, legislativă și executivă îi sapă mormîntul politic mai repede decît își imaginează. Nu e vorba acum de cît a furat fiecare, de cîți hoți sînt în PSD, cîți în PNL, cîți în UDMR și cîți vor fi în USR. Democrația se mulțumește să numere voturi, iar rezultatul alegerilor, cel care stabilește cărora dintre hoți le revine puterea, decide soarta învinșilor. Înainte să se vaite că-l încolțește statul paralel, PSD putea să dea cu el de pămînt. Înainte să țipe că strada îi dictează Parlamentului, putea să-și scoată oamenii în stradă. Înainte să se plîngă că procurorii și președintele îi sabotează guvernarea, putea să contraatace politic și legislativ.

Nimeni n-ar fi putut opri această majoritate darnică în măriri să stoarcă din acele comisii parlamentare de anchetă adevărul sinistru cu privire la lungul braț al serviciilor în societate și politică. Nimeni n-a împiedicat-o să televizeze audierile, așa cum se procedează în statele spre care aspirăm. Nimic n-ar fi putut opri revizuirea în spirit european a legislației care permite azi instituțiilor de forță să facă abuzuri. Nimeni n-ar fi putut opri ieșirea pesediștilor pe străzi, zi de zi, să-și susțină binefăcătorii, dacă binefăcătorii le-ar fi cerut asta. În fine, nimic n-ar fi putut împiedica un partid cu 46% în alegeri să-și denunțe și să-și elimine securiștii din interior. Nimic și nimeni, cu excepția fricii.

PSD a cedat psihologic, a clacat în fața războiului montat prin procurori. Și-a uitat dimensiunile, s-a lăsat înfricoșat de ceea ce poate păți pe persoană fizică. Lupta politică se afundă iar în faza execuției judiciare, iar PSD, poate la un loc cu ALDE, s-a dovedit incapabil s-o extragă de acolo. Mare și prost, partidul se vaită cu mîinile-n sîn.

Nu există dreptate politică altundeva decît la urne. Justiția există doar în spațiul pe care politica i-l dă. Independența Justiției e, cel mult, un abuz de limbaj. Există, în schimb, drepturi și libertăți consemnate în Constituție, și ar trebui să existe democrație. Democrația funcționează doar prin partide. Partidele sînt grupuri de interese private, legitime și agresive, atente cu prioritățile lor. Toate astea sînt concluzia unui sfert de mileniu de istorie. Se nasc, așadar, două întrebări. Poți să răstorni democrația cu instrumentele cu care ar trebui s-o aperi? Și: merită să dispară un partid care nu își înțelege epoca și forța?

Cred că, luînd în calcul realitatea, ambele întrebări primesc un da. Fără regrete și fără frustrări, animalele voluminoase, greoaie și fricoase lasă locul mamiferelor mici și iuți, conectate la ocazii. În curînd, alegătorii vor vizita mormîntul hipopotamului necunoscut.

11 COMMENTS

 1. Comparatia si comentariul sunt foatrte adevarate, super. Asa este, in schimb asta cu “mamiferele mici si iuti”, nu se confirma. Usr, o adunatura de golani cititi, anarhisti fara vreun tel politic clar iar, pnl (daca mai exista) sunt amortiti si condusi de un aventurier neserios si topaitor.
  Din pacate pe aleea politica romaneasca e innorat rau, poate ceva mai pragmatic, cu picioarele pe pamant acest ALDE crescator.

 2. Statul paralel exista intr-adevar: al politicienilor putred de bogati care nu isi pot justifica averile, cu dosare penale si care acum isi schimba legile cu dedicatie pentru fiecare infractiune de care sunt acuzati ca sa scape de dosare!

  • Vai de capul tau securist, alexandra.

   LUPU MUSCA DIN BUNICI – Sefa DNA Pitesti Daniela Lupu a vrut sa bage la puscarie doi batrani cu varste de peste 80 si 70 de ani. Nascuti in 1935 si 1947, cei doi au fost hartuiti ani de zile si trimisi in judecata pe motiv ca in calitate de experti ar fi vrut sa-l favorizeze pe fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu. Curtea de Apel Pitesti si Inalta Curte au dat achitare (Documente)

   INFUNDATI DE PROPRIUL MARTOR – Fostul senator Valer Marian dezvaluie o noua inscenare: “Un martor propus de DNA a intors armele si a dezvaluit cum a fost santajat si instigat de procurorul de caz, Cristian Ardelean de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, sa formuleze denunturi si declaratii mincinoase si sa ticluiasca probe incriminatorii… Ardelean i-a solicitat sa faca un denunt cu acelasi continut si in atentia sefei DNA Laura Kovesi, primind asigurari ca s-a discutat cu aceasta” (Audio)

 3. Origibil cum in numele voturilor unii considera ca se poate face orice, ca se poate ciparti codul penal doar pentru ca au majoritate. Parca parlamentul trebuia nu doar sa legifereze ci sa o faca in folosul societatii. Astea sunt masuri in folosul societatii?

  • Evident, DA! In folosul majoritatii societatii. Ca sint citeva sute de mii carora nu le convine, asta se va intimpla mereu, nu pot fi multumiti TOTI! Cum ar zice un degraba ginditoriu…. GHINION!
   Sint tembeli rezistenti care zic cam asa: Cine este societatea? Eu si cu Petrica! Sint masurile astea in folosul “societatii”? Evident, NU! Atunci, Dragnea la puscarie! Jos ciuma rosie!
   Mai e o proasta pe-aici, de-i curge saliva din gura. Zice: “Romanii (!!) nu va mai suporta! Cine sint romanii? Evident, ea impreuna cu vreo 3 pietene si 5 prieteni!
   Niste tembeli “rezistenti” la orice urma de logica!

 4. Cine recunoaste lozinca securistoida cu existenta “Statului Paralel” e la fel de prost ca ala agramat adus la miting cu autocarul bucuros ca a mai pacalit foamea o zi, partidul i-a dat pachet si pentru urmatoarea, deci doua zile bifate. Cand spui … ” Înainte să se vaite că-l încolțește statul paralel, PSD putea să dea cu el de pămînt. Înainte să țipe că strada îi dictează Parlamentului, putea să-și scoată oamenii în stradă” esti un instigator la violenta pasibiul de dosar penal. Dupa care o sa plangi ca tu ai fost marele democrat “prigonit de Statul Paralel” … Incredibil, exista doar ura si dezbinare iar unii vor sa scoata oamenii in strada atunci cand sunt si ceilalti tot acolo, sa iasa macel. Astia sunt oamenii lui Dragnea si Tariceanu, nu le mai ajunge Puterea acum si-o doresc si in strada, sa ocupe ei totul. De baiatul ala care a murit pt ca Firea a dat asigurari in 2016 ca doctorul Copca poate asigura transplanturi “de maine dimineata” nu spune nimeni nimic, nici o vorbulita.

 5. De cand pomanagiul de la agricultura sorbocaie in oala cu sarmale pretul unui covrig a crescut de la 1 leu la 1,5 lei Traiasca bunastarea adusa de comunisti in Romania! Va invit la un ceai de lucerna din Insula Mare a Brailei

 6. Hipopotam a fost si e toata clasa politica din ro! Hipopotamul reactioneaza cand avantajul e diar de partea lor sau cand parteneriatul functioneaza oneros dar se urneste greu cand e vorba de binele celorlalti ! Cumva regnul hipo-animalic are ceva in comun cu gloata politica din care fac parte si numitii politic in functii in romanica?! Ha! Coincidente uriase!

 7. Un text cretin si inept, in care un baiat (cine-i doru bucsu asta?), nemaiputind suporta cit e de inteligent, defuleaza ca un canal depasit de debitul supradimensionat al ploilor. Defuleaza zoaie si laturi, ce altceva?
  Ceea ce e chiar semnificativ e doar faptul ca stropii mari si mucilaginosi aterizeaza direct pe augusta persoana a anonimului venetician, dar asta nu pare a-i produce nici cel mai mic disconfort. Ba din contra, pare a simti monstruos!
  Poate o fi maniera preferata in care nima-n drum asta isi ia dusul de dimineata. Cind si-l ia!
  Las la o parte visceralitatea timpa cu care baiatul asta, incremenit in proiect ca un dinozaur contemporan, reia placa deja inepta cu “jos comunistii”. Sint atitia papagali in piata care striga, pina la amigdalita, aceeasi lozinca atemporala, incit unul in plus, unul in minus, who cares?
  Mai raminea doar sa ne intrebe “Da’ halatu’? Cit e halatu’?”

Leave a Reply