Clinicile ruseşti riscă o penurie de botox în urma deciziei companiilor occidentale de a părăsi piaţa rusă, pe fondul războiului din Ucraina, declară cercetătorii farmaceutici, potrivit cotidianului Kommersant, citat de The Moscow Times.

Importurile de Botox cosmetic şi medical au înregistrat o scădere de trei ori la 74.500 de unităţi între ianuarie şi martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit RNC Pharma.

”Scăderea ofertei de Botox provoacă deja îngrijorare în rândul clinicilor”, a declarat Yulia Frangulova, co-fondatoare a asociaţiei ruse a clinicilor de medicină estetică NAKEM.

Lanţul de clinici de sănătate Medsi a precizat pentru Kommersant că proviziile sale de Botox şi alte medicamente injectabile vor dura trei luni.

 

Îngrijorările cu privire la penuria botoxului au fost agravate de anunţul făcut de producătorul de Botox, AbbVie, în martie, potrivit căruia a suspendat operaţiunile cu produsele sale cosmetice, care au reprezentat un sfert din importurile Rusiei anul trecut.

Rusia a importat 30% din proviziile anuale de Botox şi alte produse care atenuează ridurile în noiembrie şi decembrie 2021, a declarat directorul de dezvoltare al RNC Pharma, Nikolai Bespalov, pentru Kommersant.

Alţi doi producători de produse pentru reducerea ridurilor, compania franceză Ipsen şi compania germană Merz, şi-au restabilit aprovizionarea după ce au anunţat iniţial că vor sista producţia, a spus Frangulova de la NAKEM.

Potrivit, RNC Pharma importurile companiei Ipsen au scăzut cu 31% şi cele ale companiei Merz cu 3% în acest an.

Scăderea importurilor de botox a coincis cu o creştere anuală de 12% a cererii de injecţii în ianuarie-aprilie, potrivit sondajului NAKEM, realizat în 134 de clinici.

Clinicile sunt pregătite să înlocuiască produsele occidentale de reducere a ridurilor cu cele ruseşti, a căror producţie a crescut cu aproximativ 70%, până la 105.000 de unităţi în acest an, în eventualitatea unor întreruperi a aprovizionării sau a creşterii preţurilor.

Potrivit Medsi, preţurile au crescut în cazul medicamentelor injectabile interne.

Vladimir Putin este un client al saloanelor de chirugie plastica.

El a suferit mai multe operatii, implanturi si injectii cu botox.

Leave a Reply