Recentele alegeri din landul german Saxonia-Anhalt au trezit și ele atenția ziarelor străine, dată fiind o posibilă victorie a unui partid de extremă-dreaptă. Dar, se pare că lumea a putut răsufla ușurată, iar titlurile unor articole vorbesc de la sine: „Germanii conservatori cîștigă ultimul scrutin local de dinaintea alegerilor federale vizând desemnarea unui nou cancelar”, notează cotidianul american The New York Times.

„Uniunea Creștin-Democrată a Angelei Merkel învinge extrema dreaptă în urma unor alegeri cruciale”, scrie și ziarul britanic The Guardian.

Cât despre marele perdant, Alternativa pentru Germania (AfD), ziarul german Frankfurter Allgemeine titrează: „Dispariția AfD ar fi de dorit”. Iar cotidianul Suddeutsche Zeitung scrie că „a existat un adevărat bastion anti-AfD, dar și puțină autocritică”.

Același ziar mai vehiculează însă și o idee interesantă: „Deși CDU consideră că rezultatul alegerilor e un cîștig în sine, Verzii sunt de altă părere. Partidele de stânga condamnă concentrarea atenției asupra unui duel anume”.

Cotidianul francez Le Figaro consideră că, „din aceste alegeri, Uniunea Creștin-Democrată a lui Merkel a ieșit revigorată”.

Și tot din Franța, ziarul Le Monde titrează: „În Germania, a avut loc marele șpagat al lui Armin Laschet, candidatul CDU, pentru a-i învinge pe Verzi și extrema-dreaptă”.

În opinia aceluiași Le Monde, „candidatul CDU pentru funcția de cancelar se bucură de puțină popularitate, astfel încât acest partid conservator trebuie să aibă totuși grijă să nu-i scadă și mai mult popularitatea”.

Apoi, ziarul italian La Stampa îl citează pe guvernatorul landului Saxonia-Anhalt, „care recunoaște că nu va fi ușor să se formeze o administrație locală fără un dialog cu AfD, cea de-a doua forță în parlamentul regional”. Și totuși, potrivit ziarului spaniol El Pais, același politician a ținut să sublinieze că „nu va exista nicio colaborare, de niciun fel, cu extrema dreaptă, pentru că landul nu poate fi guvernat decât de niște partide democratice”, scrie Rador.


1:0 pentru Armin Laschet

Uniunea Creștin-Democrată a obținut o victorie răsunătoare în alegerile din landul Saxonia Anhaltină. Chiar și în est, Alternativa pentru Germania, adversar de temut, poate fi învinsă, notează Rosalia Romaniec pe DW.de.

Teama era mare, sondajele indicând că Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune populistă de dreapta, se afla doar puțin în urma creștin-democraților, ba chiar că i-ar putea devansa, triumfând în alegeri. Indubitabil, o victorie a Alternativei pentru Germania în alegerile din landul Saxonia Anhaltină ar fi reprezentat un punct de cotitură istoric și un semnal fatal cu doar câteva luni înainte de alegerile federale din toamnă.

Însă acest scenariu de groază s-a dovedit a fi doar un miraj pentru populiștii de dreapta. Deși AfD rămâne a doua forță politică în regiune, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a demonstrat că se poate mobiliza. Pentru democrație și împotriva AfD!

Obținând circa 36% din sufragii – mai multe decât au prezis toate casele de sondaj – creștin-democrații în ansamblu, dar mai cu seamă cei din anturajul politic al candidatului la funcția de cancelar, Armin Laschet, răsuflă ușurați. Victoria clară din Saxonia Anhaltină îi oferă liderului CDU susținerea de care are urgent nevoie la nivel federal.

Faptul că partidul pe care îl conduce și-a sporit avansul în Saxonia Anhaltină ar putea semnaliza o schimbare de ecuaţie electorală; se știe prea bine că în estul Germaniei, partidele populare se erodează văzând cu ochii. Iată însă că în Saxonia Anhaltină fenomenul poate fi ținut în frâu. Or, tocmai de acest lucru are trebuinţă CDU, în toate landurile federale din est, dacă dorește să reziste pe termen lung în fața AfD.

Agitație în celelalte partide

Dacă ne uităm la celelalte partide, observăm evoluții interesante. Dacă în 2011 rata accederea în parlamentul regional, Partidul Liberal-Democrat (FDP) revine acum pe cai mari. Înzestrat cu aproape șapte procente în urma scrutinului de duminică, FDP ar putea chiar să ia locul Partidului Verzilor în coaliția de guvernare, arătându-le acestora – mai mult decât oricare alt partid – care sunt limitele sorților de izbândă ecologiste, cel puțin în estul țării.

Și Die Linke, stânga radicală, a pierdut voturi în Saxonia Anhaltină. Chiar dacă partidul consemnează un scor din două cifre (11%), AfD – cu un electorat de două ori mai numeros – devine pe zi ce trece noul ”partid al estului”, în detrimentul formațiunii post-comuniste.

O mare deziluzie este și Partidul Social-Democrat (SPD), fost partid al muncitorilor și al poporului, care își continuă declinul în Saxonia Anhaltină – regiune suferind de probleme structurale. O mare durere.

O CDU cu mai mult profil

Reiner Haseloff, CDUReiner Haseloff, CDU

În ceea ce privește CDU este clar că succesul nu se datorează președintelui CDU și candidatului la funcția de cancelar, Armin Laschet. Victoria intră în contul actualului premier al landului, Reiner Haseloff, figură populară în Saxonia Anhaltină, dar care nu a susținut candidatura lui Laschet pentru postul de cancelar federal. În Saxonia Anhaltină, ca și în alte landuri estice, Markus Söder, concurentul aprig din Bavaria, era considerat favorit.

Însă faptul că Laschet a întins totuși o mână de ajutor în campania electorală din Saxonia Anhaltină nu a stricat. Iar o CDU proaspăt întărită îi oferă candidatului Armin Laschet, în continuare acuzat că doreşte să perpetueze politicile Angelei Merkel, sprijinul de care are nevoie, împăcându-l un pic mai mult cu estul.

Mai ușor de ales

Laschet caută să îşi menţină alegătorii de centru și, în același timp, să convingă electoratul care doreşte ca Uniunea Creștin-Democrată să redevină mai conservatoare. În acest fel, candidatul la cancelarie se distanțează de retorica de dreapta, dar lasă ușa deschisă și electoratului aflat în zona gri. O tactică similară a urmat şi Reiner Haseloff, iar ea a dat roade. Lăsând impresia unui partid hotărât, CDU a devenit mai ușor de votat în est.

Acest lucru alimentează fanteziile conservatorilor de dreapta din Uniune, care deocamdată rămân cu buza umflată. Prioritatea lui Laschet este ca până la alegerile generale din 26 septembrie să atragă cât mai mulți oameni de partea sa și a CDU. După aceea, cărțile vor fi amestecate din nou, în funcție de partenerul de coaliție, scrie dw.de

 

Leave a Reply