Trebuie creat un curent de opinie care să vizeze protejarea clădirilor emblematice din România, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, precizând că trece în fiecare zi pe lângă Universitate şi când o vede în ce hal este ‘schilodită’ îl doare sufletul.
   ‘Domnul profesor Noica (profesor inginer Nicolae Şt. Noica – n.r.) nu are decât o singură şansă: să continue şi să se bată, este deja o voce publică auzită, ascultată, temeinic pregătită să spună adevărul şi dânsul nu are decât o singură şansă, să protejeze aceste clădiri de furia care ne-a cuprins în ultimii ani cu, să spunem aşa, ‘schilodirea’ lor prin graffiti, prin afişajul acesta necontrolat. Trec în fiecare zi pe lângă Universitate, şi ştiu că profesorul Noica a scris despre faptul că această clădire aşa cum o vedem acum a fost refăcută pe vremea lui Ferdinand, are şi lucrări de pe vremea Regelui Ferdinand, şi când o văd în ce hal arată, în ce hal este ‘schilodită’ mă doare sufletul. Cred că dânsul poate să creeze acea opinie publică care să protejeze toate aceste monumente emblematice ale României şi o spun în cunoştinţă de cauză’, a spus Mugur Isărescu la dezbaterea asupra lucrării ‘Ion I.C. Brătianu, inginer constructor şi om de stat’.
   Acesta a afirmat că BNR a refăcut clădiri emblematice, respectiv cele trei palate ale Băncii Naţionale.
   ‘Trebuie să vă spun că în fiecare noapte se plimbă o patrulă ca să nu vină unul cu mintea scurtă şi să gândească că o pictează aşa şi îi distruge soclul, soclul de piatră. Nu putem să păzim toate clădirile frumoase ale Bucureştiului. Aici trebuie un curent de opinie care să oprească vandalizarea pur şi simplu a Bucureştiului’, a precizat Isărescu.
   Guvernatorul BNR a menţionat faptul a existat un plan pentru a reface monumentul Ion I. C. Brătianu din Piaţa Universităţii şi că a fost considerat nefezabil din cauza metroului, iar apoi a fost avansată ideea de a fi amplasat în scuarul dinspre Palatul Ministerului Agriculturii, o altă ‘clădire superbă care ar trebui să fie refăcută’.
   ‘Aşa cum noi am început şi am reuşit să refacem, cu toate că fusese topit, distrus în totalitate, pe vremea comunistă, grupul statuar al lui Carada, Eugen Carada, ctitorul Băncii Naţionale şi mentorul lui Ion I.C. Brătianu, ar fi foarte frumos dacă am reuşi, apropo de centenar, şi cred că Partidul Liberal, aici în primul rând prezent, se va gândi la acest act de reparaţie istorică. O carte este foarte importantă, dar nu este suficientă pentru a recaptura o parte din istoria noastră, istorie care s-a pierdut’, a spus Isărescu.
   De asemenea, guvernatorul BNR a mai afirmat că ar trebui făcute eforturi pentru refacerea vilei de la Florica, aflată în paragină, dar şi a aşezămintelor Brătianu din Bucureşti.
   ‘Noi suntem apropiaţi de familia Brătianu, noi cei de la Banca Naţională, chiar dacă Partidul Liberal de astăzi poate nu ne crede, dar nu avem încotro. Ei au fondat Banca Naţională. Eugen Carada a fost nu numai mâna dreaptă a lui Brătianu cel bătrân, lui Ion, a fost cel care l-a îngrijit, să spunem aşa, pe Ionel, l-a ajutat în studii şi la ajutat să ajungă liderul liberal şi apoi făuritorul, alături de Ferdinand şi de Regina Maria, făuritorul României Mari’, a spus Isărescu.
   Guvernatorul a adăugat că BNR este ataşată de Ionel Brătianu pentru formularea acestuia când, întrebat fiind cu ce vine în politică, a răspuns: cu măsura.
   ‘Cred că este un lucru foarte important care ne-a rămas de la Ionel Brătianu: să ştim măsura. Mai ales într-o ţară în care de multe ori cam sărim calul şi nu ştim să ţinem măsura’, a mai declarat Isărescu.
   Banca Naţională a României şi Editura Vremea au organizat la sediul BNR o dezbatere asupra lucrării ‘Ion I.C. Brătianu, inginer constructor şi om de stat’, autor fiind profesor inginer Nicolae Şt. Noica, scrie Agerpres.

6 COMMENTS

 1. Sincer, mă gândeam că e revoltat privind :
  – indemnizaţiile şi pensiile nesimţite!
  – nivelul de trai al majorităţii e sub orice critică!
  – i se cere să renunţe la moşia şi domeniul unde culege strugurii!
  – i se cere să doneze parte din venituri sărăciţilor!
  – i se cere demisia de la foişorul aurit!
  – i se reduce veniturile prin lege!
  Doar pentru ”Ion I.C. Brătianu, inginer constructor şi om de stat’’?! 🙂 :))))))))))
  Să fim serioşi, aţi găsit măcar un politician de nivelul lui Brătianu!

 2. Cata dreptate are.Descopar o noua trasatura la Mugur Isarescu aceea a omului preocupat de trecutul istoric dinainte de 1945,un demnitar preocupat de Istoria Bucurestiului si conservarea cladirilor simbol.Am mai avut un comentariu aici unde am extins aria de interes catre cladirile din patrimoniul istoric.Acestea sunt valori nationale care nu mai pot astepta…Nu Rapid,nu Steaua,nu Dinamo…Asa e cand dai o lege prin care vulgul,lumpenproletariatul,smecherii de cartier deghizati in edili ajung sa aiba la discretie sume exorbitante…Isi fac damblalele cum se zice la galerie…”Au pus-o,s-au vazut cu banul gros si s-au aruncat la cascaval”…De ce are PMB 5% si fiecare sector in parte exact acelasi privilegiu ? Nu se puteau limita doar la Primaria Generala ? In fine,ne lungim,discutia nu are rost,nimeni nu va indrepta vreodata raul deja facut de cei de acum.Asadar domnilor si doamnelor din administratia locala,mai uitati-va si la cladiriule vechi ale Bucurestiului, asta inseamna sa fii EDIL,nu-mi amintesc ca vreun primar al marilor capitale europene sa bage bani in fotbalul profesionist aia au preocupari de primari nu de enterteineri decalati cu zeci de ani.

 3. Nu pot sa nu ii dau dreptate. Chiar are dreptate.
  Am obs. pe twt. ca sunt niste site-uri straine….publicatii care prezinta Bucurestiul ca destinatie turistica, EXACT! pentru arhitectura frumoasa /deosebita a cladirilor.
  Sincer m-am si mirat ca ne promoveaza, deoarece anumite cladiri arata jalnic, asta e adevarul.

  Asadar, daca unii tot pun osul la treaba si Bucurestiul e trecut pe lista destinatiilor turistice -promovat (mai des in ultimul timp), ptr. straini (europeni si non-europeni) -pai nu e mai mare rusinea ca noi sa le sa prezentam niste cladiri cu arhitectura deteriorata, aproape ca niste ruine …..Serios!, nu suntem Grecia cu antichitati.
  Ei ai sansa asta, noi nu. La noi doar niste arhitecturi (cladiri) frumoase.
  Helloooooo, deci acest lucru trebuie valorificat, normal, ce altceva le arati turistilor? TERASE sa bei si sa mananci? Astea au toti, ca ciupercile sunt -in fiecare tara europeana.

  Cladirile acestea deosebite ar trebui refacute (reconditionate) la linie! IMPECABIL!. Altfel, NU suntem capitala europeana. Punct!. Cum arata Praga, cum arata Budapesta….. etc…… ?. Cum stiu ei sa isi puna in valoare fiecare straduta -parc-cladire-monument ?. Stiu, ptr. ca acorda atentie, (fonduri), turismul ptr. ei chiar este important, nu proiecte pe …hartie si apoi de aruncat la cos.

  Vreau si eu sa postez pe twt. imagini cu Bucurestiul -imagini frumoase insa aproape nu gasesti. Cand in fine gasesti ceva, cladiri etc…. apar acolo in poza niste fantani -borduri -asfalt ca dupa razboi.
  Deci renunt.
  Cand vrei sa arati poze cu parcuri -si vezi ceva frumos (atractiv), intr-un colt se vede o iarba uscata, niste banci nevopsite, niste flori din 2 in 2, strambe vai de ele, o statuie ruginita sau mai stiu eu cum.
  Asadar zau!, sunt niste primari cu mintea la locul lor in Buc. asta, sa faca ceea ce TREBUIE? Sau nu?
  Daca nu, bine pa!. Sa ramana totul asa cum arata acum -urat!.

 4. Practic Isarescu e revoltat ca nu suntem mai intelectuali ci doar analfabeti mazgalitori pe ziduri. Ca nah, familia lui parca ar avea afaceri cu librarii, nu cu spirtoase:)) a facut si omu in privat ce stie ca se vinde da se da mecena telectualitatii pt vulgul care pune botu.
  Bah da el a mazgalit toate bancnotele si uite ce rau o ducem de atunci! Poate ar trebui o patrula sa-l opreasca si pe-asta sa mai mazgaleasca pe bancnote…

Leave a Reply