Un PSD care vorbeste pe mai multe voci, are mai multe opinii in privinta unor subiecte esentiale poate parea un partid democratic. Atunci insa cand acest fapte se manifesta in zona guvernamentala, senzatia e de haos. Saptamana trecuta, Guvernul PSD-ALDE a institutit in mod absolut incorect pensii speciale pentru primari si alesi locali. O masura populista, bugetofaga, generatoare de inechitati in societate si de constructie fiscala riscanta pentru viitor, de tip Grecia inainte de criza. Ce face acum PSD, prin vocea ministrului de finante si a presedintelui executiv? Afirma ca taie pensiile speciale. Acestea sunt in numar de 9000. Cele mai mari, in zona magistraturii. Pe langa ele, vin si aceste nemeritate pensii speciale pentru alesii locali date de Guvernul Dancila. Ce aflam acum? Ca se ia in calcul taierea lor? Nu e rau. Intrebarea este de ce au mai fost date daca dupa o saptamana vine dorinta eliminarii lor?
Oricum, forma cea mai necinstita a manifestarii puterii politice fata de cetatean este venitul/pensia “speciala”. Pe langa lege, morala, decenta, bun simt. Alesii locali si parlamentarii nu vor putea arata la nesfarsit cu degetul spre altii cate vreme ei si-au construit o arhitectura financiara in beneficiul propriu, pe cu totul alte criterii decat contributivitatea. Hai, la taiat pensii speciale. Ca oricum se vor mai da altele. Si o tinem tot asa !
Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a declarat săptămâna aceasta că până la finalul lunii iulie va ajunge pe masa guvernului propunerea de rectificare bugetară. El a spus că va fi prezentat şi un pachet de măsuri care va reglementa situaţia pensiilor speciale, dar şi situaţia persoanelor care rămân în sistemul public după ce se pensionează la o vârstă mai redusă.
„Vom propune mai multe scenarii, vom prezenta situaţii cu toate pensiile, inclusiv cele speciale, pentru a ne putea asuma o măsură. Pachetul va fi corelat cu rectificarea bugetară. Luăm în calcul tot, inclusiv varianta tăierii pensiilor speciale“, a declarat ministrul Teodorovici, citat de Mediafax.
Teodorovici a mai spus că noua lege a pensiilor se va aplica: „Sursele pentru sumele necesare aplicării legii sunt prevăzute în strategia fiscal-bugetară discutată în Parlament şi prezentată public“, a adăugat Teodorovici.
Preşedintele României Klaus Iohannis a promulgat luni legea pensiilor, care prevede creşterea valorii punctului de pensie la 1.265 de lei în septembrie 2019, la 1.775 de lei în septembrie 2020 şi la 1.875 de lei în septebrie 2021. Iohannis, deşi iniţial a pus sub semnul întrebării sustenabilitatea acestor creşteri, a spus că a promulgat legea după ce a primit asigurări de la premierul Dăncilă că există banii pentru majorări.
Mai mulţi lideri ai opoziţiei au declarat că legea nu este sustenabilă şi că în următorii ani guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor. Potrivit documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 mld. de lei în acest an, 24,8 mld. lei în 2020 şi 58,1 mld. lei în 2021 şi 81,1 mld. lei în 2022.
Vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Pensia medie lunară în România este, potrivit datelor INS, în primul trimestru al acestui an de 1.118 lei, în creştere cu 33% faţă de perioada similară a anului trecut, când valoarea pensiei medie la nivel naţional se situa la 886 de lei.