Organizația Tratatului Nord-Atlantic este alături de România și apreciază faptul că aceasta găzduiește sistemul antirachetă de la Deveselu, a declarat luni reprezentantul permanent al SUA la NATO, ambasadorul Douglas Lute, într-o teleconferință organizată înaintea reuniunii miniștrilor Apărării de la Bruxelles, scrie Agerpres.

“Când un aliat precum România este de acord să găzduiască o bază precum cea de la Deveselu, națiunea gazdă își asumă responsabilități. România și le-a asumat. Dar și Alianța își asumă responsabilități. Dacă există acțiuni din partea oricărui stat care ar ataca nu doar Deveselu (n.r. baza), orice alt aspect al suveranității României, așteptați-vă ca Alianța să ia măsuri defensive. Nu pot intra în detaliile acestor măsuri pentru că nu există, în acest moment, o amenințare de un anumit tip. (…) A fi membru NATO înseamnă că, atunci când ești atacat din afară, NATO este alături de tine. NATO este alături de România și apreciem faptul că România găzduiește această bază”, a spus oficialul american.

Precizările acestuia au venit în contextul recentelor declarații ale președintelui rus Vladimir Putin, care a considerat că baza de la Deveselu este o amenințare la adresa țării sale.

Totodată, în timpul conferinței, Lute a subliniat că nu se pune problema sistării dialogului cu Rusia.

“Poate că nu găsim în Rusia un partener strategic așa cum am crezut că vom avea. Acceptăm asta. Dar asta nu înseamnă că trebuie să închidem dialogul. (…) E important să ținem deschise canalele de comunicare și dialog, pentru că avem interese comune, (…) sunt teme ale comunității internaționale în care un dialog cu Rusia ar putea fi fructuos”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, oficialii NATO iau în considerare acțiunile clare și nu retorica. “Nu vedem retorica rusă ori declarațiile Rusiei ca fiind definitive. (…) Când vedem acțiunile Rusiei, precum cele din Crimeea, exercițiile militare (…) — acestea sunt lucrurile la care ne uităm, acestea sunt lucrurile pe care le putem evalua. (…) Retorica e interesantă, dar ne uităm la acțiuni și la capacități”, a arătat acesta.

Marți și miercuri are loc reuniunea miniștrilor Apărării din statele aliate la sediul NATO din Bruxelles.

Desfășurată cu trei săptămâni înainte de Summit-ul NATO de la Varșovia, reuniunea are ca obiectiv principal pregătirea deciziilor ce urmează să fie adoptate de șefii de stat și de guvern cu privire la principalele teme ale Summit-ului, dintre care de interes particular pentru România sunt postura de descurajare și apărare, prezența aliată pe flancul estic și angajamentul NATO în Afganistan.

De asemenea, împreună cu reprezentanții UE, ai Finlandei și Suediei, vor fi abordate problematici de interes comun, precum îmbunătățirea cooperării NATO — UE și creșterea contribuției Alianței la efortul comunității internaționale de proiectare a stabilității, cu accent pe dezvoltarea capabilităților partenerilor.

Miniștrii Apărării vor analiza progresele realizate de Ucraina în implementarea reformelor din domeniul securității și apărării și vor agrea Pachetul Cuprinzător de Asistență (CAP) pentru Ucraina, în vederea andorsării acestuia de către șefii de stat și de guvern la Varșovia.

Mai mult, a adăugat Lute, va exista și o informare privind participarea financiară a țărilor aliate, în contextul în care, în urma Summit-ului NATO din Țara Galilor, în 2014, s-a stabilit ca toate țările membre NATO să aloce, în decurs de 10 ani, 2% din PIB pentru apărare. Până în prezent, doar cinci state membre NATO au atins această țintă.

=====================

NATO va desfășura patru batalioane ‘robuste’ în cele trei state baltice și în Polonia, ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, a anunțat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la Bruxelles, transmite AFP.

‘Vom conveni să desfășurăm, prin rotație, patru batalioane multinaționale robuste în țările baltice și în Polonia. Acest lucru va trimite un semnal clar că NATO este pregătit să apere toate statele aliate’ în caz de agresiune externă, a declarat Stoltenberg, prezentând programul reuniunii miniștrilor apărării ai țărilor membre, ce va avea loc marți și miercuri la sediul Alianței.

Decizia privind trimiterea de trupe în flancul estic al NATO, gest considerat de Moscova drept unul de sfidare, va fi adoptată marți de cei 28 de miniștri ai apărării. Detaliile referitoare la ‘dimensiunea, întinderea și componența’ acestor batalioane vor fi puse la punct ulterior.

Această desfășurare va completa o serie de măsuri adoptate la începutul crizei ucrainene, în primăvara lui 2014, vizând creșterea capacității de reacție a armatelor aliate și susținerea statelor membre care au graniță cu Rusia.

‘Nu poate exista nicio îndoială asupra faptului că ceea ce am făcut noi este un răspuns la acțiunile Rusiei în Crimeea și în Ucraina’, a adăugat secretarul general.

‘Înainte de aceste acțiuni, nu se punea problema să se discute despre o prezență militară de genul celei pe care o vom avea de acum încolo’ în țările baltice și în Polonia, a subliniat el în aceeași conferință de presă.

Potrivit lui Stoltenberg, ‘apărarea noastră și forța noastră de descurajare nu se bazează exclusiv pe patru batalioane’, acestea făcând ‘parte dintr-o schimbare mult mai profundă a poziției noastre, ca răspuns la provocările cu care ne confruntăm’.

Desfășurarea acestor trupe și toate detaliile operaționale urmează să fie aprobate de șefii de stat și de guvern din țările Alianței, la summitul ce va avea loc în zilele de 8 și 9 iulie, la Varșovia.

====================

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, va participa, în zilele de 14 și 15 iunie, la reuniunea miniștrilor Apărării din statele NATO, care se desfășoară la sediul alianței din Bruxelles, informează MApN.

Potrivit unui comunicat de presă remis, luni, AGERPRES, reuniunea se desfășoară cu trei săptămâni înainte de Summitul NATO de la Varșovia și are ca obiectiv principal pregătirea deciziilor ce urmează să fie adoptate de șefii de stat și de guvern. Dintre aceste teme, adaugă sursa citată, de interes particular pentru România sunt postura de descurajare și apărare, prezența aliată pe flancul estic și angajamentul NATO în Afganistan.

“Miniștrii Apărării vor discuta și agrea modalitățile de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare, cu reliefarea măsurilor specifice prezenței aliate înaintate pentru întregul flanc estic al NATO, implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO (RAP), precum și apărării cibernetice, asigurării resurselor bugetare necesare apărării și dezvoltării capabilităților de apărare”, precizează MApN.

În cadrul reuniunii, împreună cu reprezentanții UE, vor fi abordate problematici de interes comun, precum îmbunătățirea cooperării NATO — UE și creșterea contribuției alianței la efortul comunității internaționale de proiectare a stabilității, cu accent pe dezvoltarea capabilităților partenerilor.

“În a doua zi, miniștrii Apărării vor analiza progresele realizate de Ucraina în implementarea reformelor din domeniul securității și apărării și vor agrea Pachetul Cuprinzător de Asistență (CAP) pentru Ucraina, în vederea andosării acestuia de către șefii de stat și de guvern la Varșovia. Pe parcursul celor două zile, ministrul român al Apărării are programate o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia și Ucraina, în care vor fi abordate teme specifice viitorului Summit și cooperarea în domeniul apărării”, se mai arată în comunicatul citat.

 

7 COMMENTS

  1. Sa ma sparg!

    Cu tot respectul, noi de fapt tot speram sa recuperam ceea ce am pierdut in al doilea razboi mondial si anume, Basarabia, Bucovina de Nord si Bugeacul de la rusi, ce dreac o mai tot dam atata la intors! De-aia ne tot dam noi tare in partea aia cu americanii si tot de-aia Basescu s-a facut cetatean moldovean, vrajeli. Ce dreac nu spunem lucrurilor direct pe nume si o mai dam atata la intors, de parca romanii habar n-ar avea de istorie si nu ar intelege ce se-ntampla!

    In tot cazul, o sa recuperam noi alea de la rusi cand ne-om vedea noi ceafa, mai ales ca mai avem si armata rupere cu toti romanii care au plecat dreac incotro au vazut cu ochii din motive economice, pentru ca astia vor sa te tina acasa din patriotism, dar uita ca trebuie sa-ti mai dea si mancare, exact la fel cum gandea si Piticu’ Ceausescu. Restul e cancan.

  2. Pai, Ponta ar face mai bine sa nu-I ceara demisia lui Iohannis pentru ca poate-i vine iar pactul de coabitare (copulatie) de la Bruxelles in plic, sau lista cu 11 puncte ale lui Barroso, sau cine stie poate il trimite iar administratia americana pe un emisar gen Philip Gordon ca sa transeze problema la fel ca referendumul din 2012 etc.

    Asa ca mai bine sta cuminte, ca oricum aici pe scena politicii dambovitene in general toti cam trebuie sa fim in consens, acum ca ne-am intors fata inspre lumea civilizata dinspre Apus si luam si noi lumina de la Inalta Poarta din Bruxelles care ne spune noua cum si ce trebuie sa miscam, cum sa percutam si sa bagam pas de defilare cu cantec. Daca tot zicem ca acum suntem cu americanii, care au venit in sfarsit dupa vreo 70 de ani, si poate ca daca mergem cu ei pana la cap o sa ne recuperam si noi alea de le vizam, teritoriile, de ni le-au luat rusii in al doilea razboi mondial, Basarabia, Bucovina de Nord si Bugeacul, ca de aia ne tot bagam noi singuri in seama cum ca avem noi nu stiu ce stresuri cu Rusia, ca ne-am facut noi scut la Deveselu, ca si-a luat Basescu marele patriotard cetatenia moldoveneasca, cum ca suntem noi foarte atent preocupati de razboiul din Ucraina si celelalte versuri. Ba nene, o sa ne luam noi alea inapoi atunci cand o sa ne luam si Insula Serpilor, adica la Pastele Cailor! Restul e cancan.

  3. Aaaaa, economia Romaniei incotro?

    Cica in 2016 ar fi scazut investitiile straine in tara noastra cu aproximativ 24% fata de primele patru luni aferente anului 2015.

    Pai ma nene, DNA-ul este procuratura si procuratura se ocupa cu prinderea de infractori, adica asta este activitatea cotidiana a procurorilor pentru ca ei cu asta se ocupa. Procuratura nu se ocupa mai nene cu economia sau cu dezvoltarea economica din tara noastra, pentru ca aia e alta meserie si cere alta calificare, asta ca tot am auzit paralele intre economia Romaniei care este praf si anchetele procuraturii anticoruptie din tara noastra.

    Bai fratele meu, procuratura se ocupa cu prinderea infractorilor, in timp ce de economie se ocupa economistii sau mai bine, eventual unii care se pricep la macro-economie, desi prin tara noastra astia nu prea exista. Pe langa ca suntem praf si la negocieri prin afara si la diplomatie, chestii, ca rezultatele se vad la ochi liber! Avem cele mai mici salarii din Uniunea Europeana si suntem in continuare cu spinarea aplecata, executam intocmai si la timp cu maximum de zel orice ni se cere de la Inalta Poarta! Bai ba vere, asta sa fie calea, directia si sinapsa de dezvoltare economica a scumpei si maretei noastre patrii? Hau

    • Ma nene, ma, chiar nu te duce mintea nici de-aici pina la colt? Economia noastra nu mai e, ca pe vremea comunistilor, dependenta doar de Ceausescu! Ea depinde, al dracu de mult, de oamenii de afaceri si de investitorii straini, de banci straine (nici nu mai avem romanesti) etc. Si oamenii aia se uita al dracu de atent la zornaitul catuselor, la mediul politic, la mediul social, la situatia militara si la tot felul de chestii care tie nici macar nu-ti dau prin cap. Toate astea influenteaza al dracu de tare economia.
      Ma nene, ma, daca te depasesc subiectele, du-te ma nene si comenteaza pe siteuri de bucatarie, de sport, de fitze-nes, unde simti tu ca esti mai bengos. Ca aici, vad ca bubui, ma nene, ma!

  4. acuma stau mult mai linistit, totul e clar: “Nu pot intra în detaliile acestor măsuri pentru că nu există, în acest moment, o amenințare de un anumit tip”

    Deci Putin ne-a amenintat dar nu exista o amenintare. Sau poate ca Putin nu ne-a amenintat, dar noi suntem aparati si ne pregatim. Dar nu ne pregatim acum si nu noi sau nu la noi. Nu suntem la nivel de detaliu pentru ca nu exista o amenintare. Dar de fapt exista o amenintare, dar nu de un anumit tip ci de alt tip. Dar nu intram in detalii de acest tip pentru ca amenintarea e de alt tip si masurile de un cu totul alt tip.

  5. Asa cum subliniam anterior e bine sa faci parte din familia NATO si UE, dar nu ca si “copil” debil si neajutorat. Conducatorii nostri n-au pic de mandrie (nationala), stau pres pe unde apuca. Lasa Romania sa se duca de rapa cu buna stiinta in loc sa negocieze si sa acceseze fonduri pentru dezvoltarea tarii, achizitii facute cu cap si nu sa luam ce dau altii la gunoi si pe deasupra sa dam si o gramada de bani pentru ele.
    Asa poate devenim si noi niste “copii” zdraveni de tot respectul si atunci si sprijinul vine ceva mai usor.

  6. Domnu’ Tudor, eu unde nu ma pricep, intreb:
    1) Scutul de la de Baselu cum influenteaza economia Romaniei, in bine sau in rau? Ca unii zic ca, de cind a indreptat Putin bombardeaua spre noi, li s-a cam taiat sa faca investitii in Romanica ….
    2) Cum e NATO “alaturi de noi? Ca pe la toate inmormintarile aud tot felul de baieti si fete ca sint “alaturi” de rudele, de familie, de prieteni etc etc etc. Da’ unul nu ti-ar da o suta de lei, asa, ca sa fie alaturi…

Leave a Reply