Este cel mai tenebros scenariu posibil: un conflict nuclear în mijlocul Europei. Pentru a fi pregătită pentru un asemenea coșmar, aviația militară germană participă, alături de aliații NATO, la ample manevre, scrie dw.de

Forțele aeriene germane se antrenează cu partenerii NATO pentru a fi pregătite pentru un posibil război nuclear. Conform informațiilor agenției de presă germane DPA, săptămâna aceasta a început un exercițiu secret NATO denumit “Steadfast Noon”. Printre altele, se testează utilizarea bombardierelor de vânătoare, care ar putea fi echipate, în caz de război, cu arme nucleare.

Bundeswehr participă la manevre cu avioane de tip Tornado ale escadrilei 33.  Avioanele de vânătoare sunt staționate la baza aeriană Büchel din regiunea Eifel, în vestul Germaniei, unde, conform informațiilor neconfirmate oficial, sunt depozitate arme nucleare tactice americane de tip B61. În cazul aplicării articolului 5 (clauza NATO privind apărarea colectivă), bombele  B61 ar putea fi transportate și de avionele aparținând forțelor armate germane și folosite pentru eliminarea unor forțe inamice. Arme nucleare americane mai sunt depozitate în Italia, Belgia, Turcia și Olanda.

Transportul și montarea de bombe nucleare

Potrivit experților militari, manevrele periodice ”Steadfast Noon” includ exerciții de transport în condiții de siguranță maximă a armelor nucleare americane din depozitele subterane până la aeronave și montarea lor pe avioanele de luptă. Zborurile propriu-zise au loc fără bombele montate. Potrivit fotografiilor publicate pe Internet, alături de avioanele germane mai participă, printre altele, avioane de luptă din Italia la manevre. Aparatele au decolat de la aerodromul militar Volkel, Olanda, unde se presupune că sunt depozitate arme nucleare americane.

Nu există, deocamdată, informații despre scenariul exercițiului. Totuși, expertul militar Hans Kristensen a subliniat că manevrele au loc la scurt timp după sosirea unor bombardiere americane B-52 în Anglia. Acest detaliu nu va fi considerat o coincidență, cel puțin de către Rusia, a declarat Kristensen, șeful  “Nuclear Information Project” al Federation of American Scientists (FAS), conform agenției DPA. Forțele americane au postat un mesaj cu privire la sosirea avioanelor în Gloucestershire, Marea Britanie, spunând: „Atenție adversari: bombardierele s-au întors și sunt gata de plecare”.

Risc ridicat de război

Pericolul unui război cu folosirea armamentului nuclear este în prezent mult mai mare decât în ​​ultimele trei decenii. Motivul este, înainte de toate, sfârșitul Tratatului INF privind privind forţele nucleare intermediare. SUA au anulat acordul în vară cu sprijinul partenerilor săi NATO, fiind convinse că Rusia îl încălca de ani buni, construind sistemul 9M729 (cod NATO: SSC-8).

Experții militari se așteaptă la o nouă cursă a înarmării. SUA lucrează deja la un nou sistem mobil, care ar fi fost ilegal în timpurile Tratatului INF. Conform planificării actuale, rachetele vor fi echipate cu focoase convenționale – adică non-atomice.

3 COMMENTS

  1. Pai vezi. Toata lumea recunoaste ca “in caz de razboi” ceva desemnat pt alt scop poate fi echipat cu focoase nucleare da cand spun rusii ca Deveselu suporta fara modificari rachete nucleare toata lumea spune “nuuuu domne, bombardieree de vanatoare pot, da la rachete ne juram ca nu, ce dreaq, oameni suntem”:)))
    RT, e o chestie de logica, nu de tinut cu Rusia sau nu. Ca stiu ca ai tendinta sa vezi doar d’astea.

Leave a Reply