Mai multe bombardiere grele de tipul B-2 au sosit luni din SUA la baza portugheză Lajes din Insulele Azore (Oceanul Atlantic) în cadrul desfăşurării unei forţe operaţionale de bombardiere, a anunţat Comandamentul Forţelor Armate ale Statelor Unite ale Americii din Europa (EUCOM), într-un comunicat, citat de portalul AirForceTimes.com.

Bombardierele B-2s provin de la unităţile aeriene 509 şi 131 de la Baza Aeriană Whiteman din Missouri, conform comunicatului, care nu precizează numărul aparatelor dislocate la baza din Portugalia şi nici durata misiunii acestei forţe aeriene americane în Europa.

În cadrul respectivei misiuni, bombardierele americane vor opera în diferite facilităţi militare din zona de responsabilitate a EUCOM şi vor desfăşura acţiuni de integrare în noile teatre de operaţiuni şi de instruire.

Astfel de desfăşurări strategice în Europa permit echipajelor bombardierelor din SUA să se familiarizeze cu teatrele (de operaţiuni) din regiune şi demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de aliaţii şi partenerii lor, potrivit EUCOM.

‘Integrarea cu aliaţii din NATO şi ţările partenere în teatrele (de operaţiuni), precum şi cu alte unităţi ale U.S. Air Force şi unităţi interarme contribuie la pregătirea forţelor noastre în teren, permiţând construirea de relaţii durabile şi strategice necesare pentru a face faţă unui larg evantai de provocări la nivel global’, subliniază comunicatul citat.

Baza din Lajes adăposteşte unitatea aeriană nr.65 a SUA, care ajută la deplasarea trupelor şi a avioanelor în teatrele de acţiuni şi susţine operaţiuni comune ale coaliţiei şi operaţiuni NATO în regiune.

Penultima oară SUA au trimis B-2s în august în Europa când o forţă operaţională de B-52H Stratofortress a fost desfăşurată la baza RAF din Fairford în Marea Britanie, scrie Agerpres.

Leave a Reply