Inaintea unei crize economice de proportii cauzate de efectele raspandirii #coronavirus in toata lumea, #Romania primeste o veste buna : are cel mai mare PIB din istorie si mizeaza pe cateva miliarde de euro in plus anual. Sa vedem insa ce va urma in 2020, criza economica urmand sa afecteze serios incasarile la buget si nivelul cresterii economice.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 4,1%, principalele motoare ale acestei evoluţii fiind consumul populaţiei, care a avansat cu 5,9%, având o contribuţie de 3,7% la creşterea PIB, precum şi investiţiile, cu un plus de 17,6% şi o contribuţie de 3,7% la creşterea economiei, arată datele publicate marţi de INS.

În schimb, o contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o Exportul net (-1,7%), consecinţă a creşterii cu 3,5% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 7,2%.

”Se evidenţiază majorarea formării brute de capital fix cu 17.8% an/an (maximul din 2007), evoluţie determinată de ameliorarea percepţiei de risc investiţional, nivelul redus al costurilor reale de finanţare, politica fiscal-bugetară relaxată (componentele individuală şi colectivă ale consumului public au urcat cu 0.3% an/an, respectiv 12.8% an/an), redinamizarea investiţiilor publice şi oportunităţile de dezvoltare pe termen mediu din economie. De asemenea, consumul gospodăriilor populaţiei a consemnat un avans de 5.9% an/an (cel mai redus ritm din 2014), dat fiind că majorarea venitului real disponibil al populaţiei şi climatul pozitiv din piaţa creditului au fost contrabalansate de creşterea ratei de economisire”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În total, în serie brută, PIB a fost de 1.053 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,1%.

În termeni nominali PIB-ul a depăşit 222 miliarde euro în 2019, în creştere cu peste 17 miliarde euro an/an şi cu aproximativ 97 miliarde euro faţă de 2009, a spus Andrei Rădulescu citat de zf.ro

Leave a Reply