Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări luni că Rusia nu este ţinta exerciţiului militar american de amploare Defender-Europe 20, care va avea loc în lunile mai şi iunie ale acestui an, transmite AFP.

”Acest exerciţiu ilustrează angajamentul solid al SUA faţă de NATO şi pentru libertatea şi securitatea Europei. El nu este îndreptat împotriva niciunei ţări în particular şi trebuie să demonstreze capacitatea de desfăşurare rapidă a forţelor americane în Europa pentru a ajuta la protejarea aliaţilor NATO, în caz de nevoie”, a subliniat Stoltenberg.

El a explicat că NATO este o alianţă defensivă şi că este vorba despre un exerciţiu defensiv. ”Nu căutăm confruntarea cu Rusia, dar realitatea este că unele activităţi recente ale acestei ţări au redus stabilitatea şi securitatea”, a spus reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice.

Acesta a precizat că Rusia şi celelalte ţări membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost informate despre acest exerciţiu de Washington, cu respectarea regulilor în domeniu.

Defender-Europe 20 va reprezenta cea mai mare desfăşurare de forţe americane în Europa în ultimii 25 de ani. Aproximativ 37.000 soldaţi din 18 ţări urmează să participe la acest exerciţiu, care se va desfăşura în special în Germania, Polonia şi ţările baltice.

O primă navă, britanică, care transportă material militar, este aşteptată luni în portul belgian Anvers.

După ani de scăderi ale efectivelor militare în Europa după încheierea Războiului Rece, această desfăşurare excepţională reflectă bulversarea strategică provocată de anexarea Crimeei de Rusia în 2014, comentează AFP.

Aproape 20.000 de soldaţi americani suplimentari se vor alătura celor 9.000 prezenţa deja în Europa în cadrul acestei desfăşurări menite să arate ”puterea militară” a SUA, afirma în luna decembrie generalul american Christopher Cavoli, în timpul prezentării acestui exerciţiu militar, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply