Primele tancuri și vehicule blindate ale Armatei SUA care ar putea într-o zi să aprovizioneze o întreagă brigadă blindată ca bastion împotriva agresiunii ruse de-a lungul Flancului Estic al NATO au ajuns la o nouă unitate de depozitare din Polonia, scrie Stars and Stripes.
14 tancuri de luptă M1 Abrams și un vehicul blindat de recuperare M88 au sosit pe calea ferată la Cartierul General Army Prepositioned Stocks-2 din Powidz.
Locația, la aproximativ 300 km vest de granița cu Ucraina, va găzdui în curând până la 85 de tancuri de luptă, 190 de vehicule blindate de luptă, inclusiv M2 Bradley și 35 de piese de artilerie, cum ar fi obuzierul și muniția autopropulsată M109 Paladin.
Instalația, întreținută de Brigada 405 a Armatei de Suport Tehnic, este cel mai important efort de infrastructură al NATO din ultimii 30 de ani, se arată într-un comunicat al Armatei SUA. Totul fi pe deplin operațional în 2025.
„Această facilitate are un impact uriaș asupra NATO”, a spus comandantul Brigăzii, colonelul Ernest Lane II. „Locația strategică ne permite să avem mai multe căi de abordare și rute de plecare și îmbarcare.”
Armata SUA operează site-uri de stocuri prepoziționate în șapte regiuni din întreaga lume, dintre care șase în Europa.
Siturile și stocurile lor pot fi valorificate atunci când un comandant are nevoie de putere de luptă suplimentară pentru operațiuni de urgență, exerciții sau antrenament. Acest lucru reduce termenele de implementare de la 60 de zile la doar o săptămână.
Cartierul General Powidz va avea capacitatea de a echipa complet o brigadă blindată americană ce poate acționa în Europa la 48 de ore de la sosire, a declarat locotenent-colonelul Omar McKen, comandantul brigăzii în Polonia.
Lucrările la site-ul Powidz, finanțat de NATO cu peste 360 ​​de milioane de dolari, au început în 2020 și au fost finalizate recent. Dispune de un depozit de 650.000 de metri pătrați, facilități de întreținere și suport pentru vehicule militare și o zonă de depozitare a munițiilor de 58.000 de metri pătrați.
#NATO
#SUA
#Polonia

1 COMMENT

  1. Inteleg asa: blindatele “prepozitionate” sunt doar “in asteptare”, nu sunt gata de raspuns imediat la o eventuala invazie inamica.

Leave a Reply