Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a acordat un interviu jurnalistului Marius Bâtcă de la Observatorul Militar. El trage câteva semnale de alarmă în legătură cu unele demersuri pe care România trebuie să le facă mai rapid pentru a completa profilul de stat aliat cu depline capacități de adaptare la noile realități de securitate. 

 

Iată câteva semnale trase de Geoană :

Acum, când avem nevoie să implementăm planuri de apărare, ne trezim că nu avem autoritatea de a da Comandantului Suprem NATO, de exemplu, ceea ce are de nevoie, conform planificărilor militare NATO, pentru că legea nu ne permite. 

Având atât de mult de recuperat, pentru că armata a fost neglijată în România, și nu numai în România, în toată Europa, ăsta e un lucru pe care trebuie să-l asumăm și să încercăm și dacă tot investim mai mult în apărare, haideți să facem cu cap! Să facem cu metodă și, evident, având grijă și de oamenii care slujesc în uniformă militară! 

Deci, modul cum tratăm rezerviștii, de exemplu, (știu că e un subiect mai delicat, mai politic, dar trebuie să o spun), modul în care îi tratăm pe cei care au fost în slujba țării când au fost mai tineri și acum sunt după ce au pus în cui uniforma militară. Tinerii care vor să vină în armată se uită: Dar cum îi tratează? Cum am să fiu eu peste 30 de ani sau peste 25 de ani când voi fi în situația rezerviștilor de astăzi?

Deci, atenție foarte mare, evident că avem deficit mare, evident că economia e destul de șubredă macroeconomic, dar, dacă spunem că securitatea națională este o prioritate absolută pentru noi toți, cred că trebuie să facem un efort cu toții, și partide, și cetățeni, și lideri politici, evident, pentru a spune că acest lucru este important pentru România și acest lucru este important pentru România și sper să fie reflectat nu doar în în investiții în echipamente.

Nu poți să stai cu solda din 2008 și să-i ceri unui tânăr ofițer sau subofițer să aibă performanță. Sunt probleme și de natură fizică, logistică: plată, soldă, remunerație, pensie. Dar, pe lângă asta, trebuie să arătăm că armata este un act vertical al națiunii române, care trebuie tratat cu respect.

Integral, aici :

http://presamil.ro/mircea-geoana-daca-tot-investim-mai-mult-in-aparare-haideti-sa-o-facem-cu-cap/

Leave a Reply