In conferinta de presa dinaintea ministeriale de aparare de maine si vineri de la Bruxelles, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a facut cateva remarci extrem de importante despre contraofensiva de eliberare a Ucrainei si efortul comun pentru infrangerea Rusiei.

“Vedem că ucrainenii fac progrese și eliberează mai mult teritoriu.

Cu cât Ucraina obține mai multe câștiguri, cu atât mâna lor va fi mai puternică la masa negocierilor.

Cu cât Ucraina obține mai multe victorii, cu atât este mai probabil ca președintele Putin să realizeze că nu poate câștiga pe câmpul de luptă, ci trebuie să negocieze o pace justă.

Progresul pe care îl vedem este o dovadă a curajului și angajamentului forțelor ucrainene.

De asemenea, demonstrează că sprijinul oferit de Aliații NATO face o diferență reală pe câmpul de luptă, chiar în timp ce vorbim.

Vom începe ședința noastră ministerială cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, care va fi precedat de Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei, condus de Statele Unite ale Americii.

Împreună cu ministrul Apărării Reznikov, vom aborda evoluțiile de pe teren. Și cum să ne susținem sprijinul.

Vom discuta despre un pachet de sprijin pe mai mulți ani, cu finanțare substanțială.

Pentru a se asigura că Ucraina se poate apăra pe termen lung.

Pentru a trece de la standardele din epoca sovietică la standardele NATO, și să obțină interoperabilitatea deplină cu NATO. Și să reformeze și să-și reconstruiască sectorul de securitate și apărare.

Trebuie să ne asigurăm că, atunci când acest război se încheie, să existe aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei.

Pentru ca istoria să nu se repete.

Și pentru ca Rusia să nu se poată odihni, reînarma și relansa un nou atac.

La Summit-ul de la Vilnius, vom trimite un mesaj puternic de sprijin și solidaritate cu Ucraina.

Și vom spune clar că viitorul Ucrainei este în NATO.

În această săptămână, miniștrii vor aborda, de asemenea, cum să consolideze și mai mult descurajarea și apărarea NATO.

Cu noile planuri regionale de apărare a teritoriului aliat,
Cu forțe, capabiliăți și niveluri ridicate de pregătire.

Planurile regionale necesită o nouă structură a forțelor NATO. Acest lucru va oferi peste 300.000 de militari la cel mai înalt standard operaţional. Susținut de o putere aeriană și navală substanțială.

De asemenea, ne vom adapta structurile de comandă și control.

Ca să putem exercita noile planuri regionale. Și sa le punem în practică, dacă este necesar.

De asemenea, mă aștept ca miniștrii să fie de acord să înființeze un nou Centru maritim NATO pentru securitatea infrastructurii critice submarine în cadrul Comandamentului nostru maritim din Regatul Unit.

Centrul ne va spori conștientizarea situației și va spori prezența maritimă pentru descurajare și apărare.

Nu începem de la zero.

Toate aceste lucrări se bazează pe cea mai mare adaptare a apărării noastre colective dintr-o generație.

Am început acum aproape un deceniu, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014.

Și trebuie să continuăm să ne adaptăm continuu.

La reuniunea ministerială, vom continua angajamentul nostru de lungă durată cu industria de apărare transatlantică.

Am invitat producători mici, mijlocii și mari de apărare din întreaga Alianță, la un eveniment informal.

Acest lucru le va permite miniștrilor Apărării să discute direct cu industria cum să intensifice cel mai bine producția, ne asigurăm lanțurile de aprovizionare și eliminarea barierelor în calea cooperării.

La eveniment vor participa și Ucraina și Uniunea Europeană.

Mă aștept ca miniștrii Apărării să revizuiască un nou Plan de acțiune pentru producția de apărare, pe care liderii îl vor conveni la Summit-ul de la Vilnius.

Acesta își propune să rezolve rapid deficitele din stocurile noastre.

Pornind de la achiziții comune de 1 miliard de dolari doar pentru muniție de 155 de milimetri, acum în curs de desfășurare în acest an. De către agenția noastră de sprijin și achiziții NATO, NSPA.

Planul urmărește, de asemenea, să sporească interoperabilitatea muniției și echipamentelor noastre. Și să sprijine baza industrială și de apărare transatlantică.

De asemenea, am finalizat o revizuire excepțională a obiectivelor de capacitate națională pentru munițiile decisive pentru luptă.

În consecință, mă aștept ca miniștrii să decidă vineri să mărească aceste ținte în mod substanțial.

Acest lucru ne va întări atât capacitatea de a ne apăra, cât și de a sprijini Ucraina. Și va trimite un semnal clar industriei pentru a stimula producția.

Vom aborda, de asemenea, un angajament reînnoit de investiții în apărare pentru Summitul de la Vilnius.

Acest lucru ar trebui să clarifice faptul că alocarea a 2% din PIB în apărare nu este un plafon maximal, ci un nivel pe care trebuie să ne construim.

În cele din urmă, vom organiza o reuniune a Grupului de Planificare Nucleară (NPG).

Continuăm să vedem retorică nucleară nesăbuită din Rusia.

Și în ultimele câteva luni, Moscova a suspendat participarea la Noul Tratat START.

Și a decis să desfășoare arme nucleare în Belarus.

Miniștrii vor discuta aspectele nucleare ale mediului de securitate actual. Vom lua în considerare adaptarea în curs a descurajării nucleare a NATO”, a spus Jens Stoltenberg.

 

5 COMMENTS

  1. […] “Înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, care se desfășoară la Bruxelles, pe 15 și 16 iunie, Secretarul General Jens Stoltenberg a făcut remarci extrem de importante despre contraofensiva de eliberare a Ucrainei si efortul comun pentru înfrângerea Rusiei”, a scris Radu Tudor pe blogul său. […]

  2. […] “Înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, care se desfășoară la Bruxelles, pe 15 și 16 iunie, Secretarul General Jens Stoltenberg a făcut remarci extrem de importante despre contraofensiva de eliberare a Ucrainei si efortul comun pentru înfrângerea Rusiei”, a scris Radu Tudor pe blogul său. […]

  3. Aflam cu stupoare ca Zelenski e intentionat sa invite la Kiev nici mai mult, nici mai putin…pe Ron De Santis dar si pe Trump ! Pina aici nimic senzational : treaba mai incurcata si de neinteles este ca Z. s-a gindit in eventualitatea ca, asa zisa controfensiva se sfirseste falimentar, sa delege in viitorul apropiat totul americanilor si fortelor NATO. In idea ca la Vilnius in iulie, Ucraina va partecipa ca “membru deja cooptat in aleanta”. Nu mai vorbim de faptul ca regulamentul si legea NATO prevad anumite conditii pentru aderare, pentru Zelenski se paote ocoli si regulamentul si legea aliantiei. De ce? Trebuie se ne asteptam la o declaratie oficiala de razboi USA-NATO contra Rusiei ? Cu ce consecinte? Alta intrebare: nu a promis Biden ca nicio tara membra NATO nu va fi afectata si teritoriul lor va fi aparat pina la ultimul “inch”?
    A sustine Ucraina pe timp nedefinit nu mai este doar o problema politica bagata pe git de Anglosfera, este mai ales din pacate o problema materiala (Arme , munitii, costuri, “sustrase din PNRR”) . Fratii nostri care ne au salvat acum 79 de ani de nazism, nu mai sunt aceasi si teama noastra, a majoritatii, este ca de data aceasta vom fi o masa negljabila si mai ales sacrificabila.
    Ce vor NATO, Z. si USA echivaleaza cu o declaratie oficiala de razboi urit: WW3.

  4. Aberatiile lui Stoltenberg in presa occidentala mainstream, si aberatiile lui Zelensky in declaratia facuta la NBC au devenit si aberatiile pe care DVS mi le atribuiti..Foarte bine aberatie = aberatie, (1 = 1) mi-ati facut un compliment!

Leave a Reply