NATO a avertizat marţi Rusia să nu încerce să folosească arme chimice în Ucraina şi a anunţat că îşi întăreşte apărarea pe flancul estic prin sisteme anti-rachetă Patriot în Polonia şi Slovacia, potrivit Secretarului General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP şi EFE preluate de Agerpres.
“Rusia lansează acuzaţii absurde despre laboratoare biologice şi arme chimice în Ucraina. Este o nouă minciună. Dar suntem îngrijoraţi de faptul că Moscova ar putea organiza o operaţiune clandestină, ‘false flag’, care să includă eventual arme chimice”, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă înaintea unei reuniuni de miercuri a miniştrilor Apărării din NATO.
“Folosirea de arme chimice ar fi o încălcare a tratatului privind interzicerea armelor chimice, semnat şi de Rusia”, a avertizat el.
“Rusia a mai folosit în trecut agenţi chimici împotriva unor opozanţi politici”, a reamintit şeful NATO.
“Crearea unui pretext pentru utilizarea unei arme chimice este inacceptabilă. Preţul ar fi extrem de mare, însă nu vreau să speculez în legătură cu răspunsul militar al NATO”, a insistat el.
Stoltenberg nu a dorit să confirme dacă săptămâna viitoare va fi organizat un summit extraordinar al NATO la Bruxelles, cu ocazia unei vizite a preşedintelui american Joe Biden în Europa.
“Suntem în măsură să organizăm din scurt un summit”, a subliniat totuşi el.
“Un summit al NATO este posibil să aibă loc săptămâna viitoare în contextul vizitei lui Joe Biden la Bruxelles cu ocazia summitului UE” de la 24 şi 25 martie, a precizat pentru AFP un oficial european.
Alianţa îşi întăreşte apărarea pe flancul estic prin activarea în premieră a forţei sale de reacţie rapidă şi prin desfăşurarea unor sisteme anti-rachetă Patriot de către SUA în Polonia şi de către Germania şi Olanda în Slovacia, a reamintit Stoltenberg.
“Sute de mii de militari sunt în stare de alertă şi peste 100.000 de soldaţi americani sunt prezenţi în Europa”, a precizat el.
“Este răspunsul imediat” al Alianţei la ameninţarea rusă prin războiul din Ucraina, a explicat el.
“Miniştrii Apărării vor trebui să ia decizii miercuri privind măsuri concrete pe termen lung, cum ar fi trimiterea de întări semnificative, pre-poziţionări de materiale, desfăşurarea de sisteme de apărare aeriană şi cibernetică”, a spus şeful NATO.
“Comandamentele militare ale Alianţei ar urma să primească mandat pentru a pregăti opţiuni pentru Summitul NATO de la 29 şi 30 iunie de la Madrid”, a precizat el.
“Însă consolidarea apărării înseamnă majorarea cheltuielilor militare”, a avertizat el.
Toate statele membre ale NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB pentru cheltuielile militare până în 2024.
În 2021, doar 10 statele membre se aflau în acest ‘club’, dintre care opt din UE.